Atnaujintas 2007 gegužės 18 d.
Nr.38
(1535)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai

Piligriminis žygis į Šiluvą

Birutė Vasylienė

Nuo Katauskių gyvenvietės
į Šiluvą atžygiuoja maldininkų būrys

Dekanato kunigai per šv. Mišias

Į Šiluvą atėjusius maldininkus
pasitinka vyskupai Juozas
Preikšas ir Jonas Ivanauskas,
prel. Vytautas Steponas
Vaičiūnas, Kauno dekanas
mons. Vytautas Grigaravičius,
Šiluvos klebonas kun. Erastas
Murauskas su jaunaisiais šiluviškiais

Kauno meras Andrius Kupčinskas
per šv. Mišias skaito skaitinį

Eisenoje maldininkai
nešėsi savo parapijų vėliavas

Kunigų seminarijos klierikai
prie stendo, pasakojančio
apie jų studijas

Petrašiūnų parapijos maldininkai
su savo klebonu kun. Vincentu
Tamošausku, OFM Cap.,
bendroje agapėje

Gegužės 13-ąją vyko Kauno arkivyskupijos Kauno I dekanato piligriminis žygis nuo Katauskių gyvenvietės į Šiluvą. Visą savaitę atšiaurius oras, rudeninis lietus neišgąsdino tikinčiųjų. Jie gausiai registravosi šiam žygiui. Prisikėlimo parapijai prireikė net penkių 50-60 vietų autobusų (iš Kauno išvyko net 52 autobusai).

Kristaus Prisikėlimo parapijos aktyvas gerokai prieš mėnesį pradėjo ruoštis šiam žygiui. Dar prieš Velykas visos parapijos organizacijos atnaujino stendus (jų buvo 14), kuriuose pristatoma parapijos veikla. Visi stendai buvo vežami į Šiluvą ir ten pristatomi.

Klebono mons. Vytauto Grigaravičiaus iniciatyva buvo sukurtas lankstinukas ir plakatas. Gegužės 13-ąją referentė Aldona ir klebonas į bažnyčią atėjo apie 6 val., o pirmieji tikintieji, aktyvo nariai, – prieš pusę septynių. Visiems rūpėjo, kad viskas vyktų sklandžiai.

Žmones džiugino ryto gaiva, gražiai kylanti saulė. Pagaliau viskas pakrauta į autobusus, plakatai su numeriais pakabinti ant priekinių autobusų langų, tikintieji pasipuošę geltonais šalikėliais ir lygiai septintą valandą penki komfortabilūs autobusai pajudėjo Šiluvos link. Kelyje kalbėjome rožinio „Džiaugsmingąsias paslaptis“. Akys nejučiomis nukrypdavo į gražiai šviesia žaluma pasidengusius, vietomis geltonai pražydusius rapsų laukus. Koks nepakartojamas mūsų tėviškės grožis! Ir kaip kartais neįvertiname jo, ieškodami grožio svetur.

Pagaliau Katauskių gyvenvietė. Beveik visi išsirikiavo į eiseną, kuri nusitęsė gerą kilometrą. Mes atvykome paskutinieji, todėl likome eisenos gale, nesigirdėjo nei maldų, nei giesmių, kurios, be abejo, skambėjo priekyje. Akys iki valios galėjo grožėtis nuostabiomis apylinkėmis, o širdis – dėkoti Motinai Marijai už iš vakaro išgirstus mons. V.Grigaravičiaus žodžius: „Motina Marija, jei nori, kad gražiai Tave pagarbintume, atsiųsk gražų orą!“

Taip vieniems meldžiantis, kitiems paprasčiausia bendraujant, tretiems grožintis atbundančia gamta, pasiekėme Šiluvą, kur piligrimus pasitiko arkivyskupas, dekanas, būrelis kunigų. Atėjusi minia pasklido po visą Šiluvą: kas nuskubėjo į Baziliką, kas į koplyčią, kas į aikštę. Einantys į koplyčią smalsiai apžiūrinėjo stendus, kurie gražiai išsirikiavo prie kelio, vedančio į ją.

Prieš 12-ą valandą dekano mons. V.Grigaravičiaus galingas balsas pakvietė visus į aikštę. Greit ją užtvindė piligrimai, kurie prisijungė prie giedamos Švč. M. Marijos litanijos, o balta puošni dvasininkų procesija artėjo prie lauke įrengto ir papuošto altoriaus. (Altorių puošė mūsų parapijos floristė Inga Žukauskienė.)

Iš pradžių dekanas pakvietė bendrai maldai už kunigus, Kauno miesto vadovus ir už mus, prašančius Šiluvos Marijos ištarimo.

Susirinkusiuosius maloniai nudžiugino Kauno miesto mero A.Kupčinsko aktyvus įsitraukimas į liturgiją – jis skaitė antrąjį skaitinį. Viešpats, tarsi norėdamas parodyti, kad viskas yra Jo valioje, aidint Evangelijos žodžiams: „Jei kas mane myli, laikysis mano žodžio, ir mano Tėvas jį mylės“, atsiuntė debesis, kurie išlijo lietumi.

Bet tai truko neilgai. Arkivyskupas S.Tamkevičius homilijoje kvietė vykdyti Dievo valią, Jo priesaką mylėti Viešpatį ir vienas kitą, kvietė tinkamai pasirengti artėjančiam Švč. M. Marijos Apsireiškimo Šiluvoje 400-ųjų metų jubiliejui.

Šv. Mišios baigėsi Švč. Sakramento adoracija, Jo garbinimu, procesija apie Baziliką iki koplyčios. Ten arkivyskupas visus palaimino ir pakvietė bendrai agapei mokyklos stadione.

Šventės rengėjai liko sutvarkyti aplinkos, jiems aktyviai talkino savanoriai.

Namo grįžome praturtėję dvasia, pailsėję nuo kasdieninio šurmulio. Visą kelią skambėjo senos, lietuviškos dainos.

Ričardo ŠAKNIO nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija