Atnaujintas 2007 birželio 1 d.
Nr.42
(1539)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai

Manipuliacijos

Petras KATINAS

Rusijoje niekas neabejoja, kad jau fiurerio vardą gavęs prezidentas Vladimiras Putinas, deklaruodamas, jog nekels savo kandidatūros trečiajai kadencijai ir nekeis Konstitucijos bei tuo klausimu nerengs referendumo, kaip tai padarė Baltarusijos „batka“ A.Lukašenka, tėra tiktai akių dūmimas. Ir ne todėl, kad kitų metų kovo 2 dieną įvyksiančiuose rinkimuose V.Putinas nesibalotiruos. Iki to laiko bus parinkta patikima kandidatūra. Prognozuojama, kad naujasis prezidentas bus tiktai klusni V.Putino marionetė ir vykdys visus jo nurodymus.

Verta pacituoti žinomus Rusijos politikos analitikus, kaip jie vertina besiklostančią situaciją. Tarptautinės prognozavimo akademijos prezidentas Igoris Bestuževas-Lada numato kelis scenarijus. Pirmasis – Putinas tampa valdančiosios politinės partijos (tikriausiai „Jedinaja Rossija“) generaliniu sekretoriumi. Į jos politbiurą bus įtraukti būsimasis prezidentas ir premjeras. Kompetentingi šaltiniai skelbia, kad tai pats realiausias V.Putino išlikimo variantas. Antrasis variantas – Putinas taps planuojamos sąjunginės valstybės – Rusijos-Baltarusijos ir Kazachstano – prezidentu. Trečias variantas – Rusija bus paskelbta parlamentine valstybe. Tokiu atveju V.Putinas taps premjeru, turinčiu absoliučią valdžią.

„Politikos“ fondo prezidentas Viačeslavas Nikonovas mano, kad V.Putinas, imdamasis vadovauti vienai partijai, atstumtų nuo savęs kitų partijų šalininkus. Na, o galimas V.Putino tapimas visagalio „Gazprom“ vadovu irgi jam pridėtų populiarumo, nes visuomenėje vadinamieji oligarchai labai prastai vertinami. Todėl V.Nikonovas mano, kad dabartinis šalies vadovas užims kokį nors simbolinį postą, pavyzdžiui, Valstybės tarybos pirmininko. Bet greičiausiai, kaip mano V.Nikonovas, V.Putinas laikinai pasitenkins vadinamųjų Visuomenės rūmų pirmininko kėde ir rengs dirvą savo sugrįžimui 2012 metais. Tuo įsitikinęs ir rusų politologas Vitalijus Cepliajevas. Jo žodžiais tariant, nepriklausomai nuo jo užimamų pareigų, V.Putinas dar ilgai išliks pagrindiniu Rusijos politiku, visų visuomenės apklausų reitingų lyderiu.

Pastaruoju metu, kai visa Rusijos žiniasklaida išpūtė burbulą apie šauniuosius Rusijos saugumiečius, kurie susekė ir suėmė penkis asmenis, neva rengusius pasikėsinimą prieš V.Putino artimą bičiulę ir statytinę Sankt Peterburgo gubernatorę Valentiną Matvijenko, imta plačiai kalbėti, kad įpėdinis, tiksliau, įpėdinė, jau pasirinkta. O „pasikėsinimas“ prieš gubernatorę tebuvo viešųjų ryšių akcija, siekiant pademonstruoti visuomenei, kad štai „Valentina Didžiąja“ jau tituluojama Sankt Peterburgo gubernatorė tapo „valstybės priešų“ nekenčiama todėl, kad yra ištikimiausia V.Putino mokinė. Tuo įsitikinęs „Indem“ fondo prezidentas Georgijus Satarovas, kuris iškart, vos pasirodžius pranešimams apie pasikėsinimą, pareiškė, kad tai buvo priešrinkiminė Kremliaus viešųjų ryšių akcija. Dėl šio „pasikėsinimo“ Federalinės saugumo tarnybos pareigūnai skelbė net kelis vienas kitam prieštaraujančius pareiškimus. Iškart buvo pranešta, jog tai vietinių homoseksualų kerštas gubernatorei, kad ji uždraudė gėjų paradą Sankt Peterburge. Vėliau, kaip jau įprasta, buvo apkaltinti čečėnai. Dar po poros dienų jau paskelbė, kad teroro aktą rengė rusai, priėmę islamą.

Politikos ekspertai atkreipė dėmesį į tai, kad su prezidentu dažnai susitinkanti Sankt Peterburgo gubernatorė pati iškėlė idėją laikinai pakeisti V.Putiną 2008 metų pavasario prezidento rinkimuose ir grąžinti jam tą postą 2012 metais. Taigi „Valentina Didžioji“ būtų tik laikina valdovė, bet viską kontroliuotų V.Putinas.

Bet ir to dar maža. Maskvoje įsikūrė neaiškus visuomeninis judėjimas, kurio aktyvistai į Rusijos prezidentus siūlo V.Putino žmoną Liudmilą! Tad sunku pasakyti, kokių dar viešųjų ryšių triukų sulauksime. Aišku viena – kad ir kas taptų naujuoju Rusijos prezidentu ar carą Vladimirą pakeistų netgi Valentina ar Liudmila bei koks nors senas kadras iš KGB bendro darbo laikų, apie opozicijos galimybes kelti savo kandidatą nėra ir kalbos. Viską nuspręs dabartinis Kremliaus šeimininkas ir „Gazprom“.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija