Atnaujintas 2007 birželio 6 d.
Nr.43
(1540)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

Svetainė įkurta
2001 m. spalio 3 d.

RUBRIKOS

XXI Amžius


PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai


PRIEŠPASKUTINIS NUMERIS

XXI Amžius


REKLAMA LAIKRAŠTYJE

Reklamos kaina - tik 1,00 Lt + PVM

Pageidaujančius prašome kreiptis į Redakciją


 

Šiame numeryje:

Tretieji Poezijos
atlaidai Pagulby

Poezija
Radviliškio žemėje

Rengiasi
jubiliejiniam
anykštėnų
suvažiavimui

Vienas prieš jūrą

Nemuno sala –
medinių pilių miestas

Drausmintini šviesos
ir vilties naikintojai

Ne ta pati...

Grėsmės,
jų pamušalas
ir priešnuodžiai

Prasmingi Benedikto XVI siūlymai G8 grupės susitikimui

Mindaugas BUIKA

Popiežius Benediktas XVI ir
Vokietijos kanclerė Angela Merkel

Vakarų besąlygiška moralinė atsakomybė

Šiandien Vokietijoje prasidedant metiniam vadinamosios G8 grupės – septynių ekonomiškai galingiausių valstybių ir Rusijos – viršūnių susitikimui, Bažnyčia vėl su ypatingu dėmesiu stebės jo eigą, tikėdamasi pažangos sprendžiant globalines skurdo problemas. Dar praėjusių metų pabaigoje šiam klausimui skirtame laiške Vokietijos kanclerei Angelai Merkel popiežius Benediktas XVI priminė išsivysčiusių šalių moralinę pareigą padėti vargingiems kraštams, ypač Afrikoje, įveikti jų atsilikimą. Atsakydama į šį laišką Vokietijos vyriausybės vadovė savo rašte patikino Šventąjį Tėvą, kad į jo paraginimus bus deramai atsižvelgta.


Lietuviškosios žiniasklaidos spindesys ir skurdas

Gintaras VISOCKAS

Žurnalistų etikos inspektorius
Romas Gudaitis įsitikinęs, kad
didelė dalis Lietuvos žiniasklaidos
šiandien neatlieka jai būdingų
funkcijų – užuot informavusi
visuomenę ji rūpinasi tik reklamos
sklaida. O tai reiškia, kad skaitytojams
nepateikia objektyvios, nešališkos,
teisingos informacijos

„Padėtis ne gerėja, o blogėja. Taip sakau nė kiek netirštindamas juodų spalvų. Mes turime rimtos, analitinės žiniasklaidos. Tačiau didelė dalis Lietuvos žiniasklaidos neatlieka jai būdingų funkcijų. Ji neobjektyviai, šališkai, neteisingai informuoja visuomenę, pažeidžia žmogaus, nepilnamečių teises. Ji akivaizdžiai kenkia mūsų moralinėms vertybėms, platina nihilizmą, griauna dorovines nuostatas, ypač jaunajai kartai“. Tai ištrauka iš Žurnalistų etikos inspektoriaus Romo Gudaičio interviu, duoto laikraščiui „XXI amžius“ pačioje gegužės pabaigoje.


Gyvosios istorijos pamokos Dzūkijoje

Audronė V.ŠKIUDAITĖ

Žygio dalyviai Gudžių kaime,
Varėnos rajone, partizanų vado
Rugio grupės žuvimo vietoje

Gegužės 25 dieną vyko tradiciniu tapęs žygis partizanų keliais. Šį kartą žygiuota po Dainavos apygardą Dzūkijoje. Renginys prasidėjo Alytuje – šv. Mišiomis Šv. Kazimiero bažnyčioje ir Alytaus partizanų pagerbimu Alytaus kapinėse. Po to aplankyta garsaus partizanų vado Vaclovo Voverio-Žaibo vadavietė.


Tėvui – ir motinos pareigos

Benjaminas ŽULYS

Konferencijoje dalyvavo Erika
ir Jonas Baubliai su sūneliu (kairėje)
Gedimino JURGAIČIO nuotrauka

Lietuvoje dar neįprasta

Kaip žinome, motinos po gimdymo yra iš darbo išleidžiamos motinystės atostogų, gaudamos vienokio ar kitokio dydžio pašalpas. Tiesa, tai turi, kaip sakoma, ir antrą medalio pusę. Išėjusiosios motinystės atostogų moterys patiria ir kai kurių nepatogumų, netgi stresinių situacijų. Kai kurios moterys, ypač turinčios aukštąjį išsilavinimą, organizacinių gebėjimų, šių atostogų metu praranda galimybę toliau tobulėti, kilti karjeros laiptais. Žinoma, taip neturėtų būti, bet praktiškajame gyvenime, deja, taip būna. Apklausos būdu nustatyta, kad 25 proc. apklaustųjų motinų dėl motinystės atostogų atsisakė paaukštinimo darbe, artimiausių karjeros galimybių ar pakeitė darbą dėl vaikų, šeimos. Apie 60 proc. apklaustų motinų patiria stresus derindamos karjerą ir šeimos rūpesčius, besiblaškydamos tarp darbo, namų ir vaikų priežiūros.


Nepavargstantys kūrėjai

Bronius VERTELKA

Turėjo ką aptarti Panevėžio krašto
tautodailininkų vadovas Vidas Mažukna
ir galerijos direktorė Jolanta Lebednykienė

Visą mėnesį Aukštaitijos sostinės Dailės galerijoje veikė Panevėžio krašto tautodailės paroda. 219 autorių jai buvo pristatę 577 kūrinius. Parodą aplankė 1629 žmonės. 875 moksleiviai dalyvavo edukacinėje programoje.

Aptarti parodos rezultatų į galeriją gegužės 5-ąją rinkosi Panevėžio krašto tautodailininkai. Tylos minute jie pagerbė per praėjusius vienerius metus į amžinybę išėjusių savo bičiulių – tapytojų Vilhelmo Janiselio, Alberto Petkevičiaus, Antano Tamošiūno, keramiko Alekso Valiušio – atminimą. Kūrėjus sveikino Panevėžio rajono meras Povilas Žagunis, miesto vicemeras Petras Luomanas, apskrities viršininko administracijos atsakingi darbuotojai Raimonda Valaitienė ir Aurimas Škuta. Jis priminė Žemaitijoje kūrusio garsaus liaudies meistro Stanislovo Riaubos žodžius: „Žmogus užmerkia akis, bet jo darbai išlieka ilgam“. Lietuvos tautodailininkų sąjungos pirmininkas Jonas Rudzinskas teigė, jog Lietuva tarp kitų pasaulio šalių išsiskiria savo tautos menu, verčiami vis nauji jo klodai.

 
Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija