Atnaujintas 2007 birželio 13 d.
Nr.45
(1542)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai

Pažaislio varpas paskelbė festivalio pradžią

Kazimieras Dobkevičius

Koncertas vyko sausakimšame
Pažaislio šventoriuje

Šv. Kazimiero kongregacijos
vienuolė ses. Lidija pasveikino
festivalio dalyvius ir žiūrovus

Jaunimo muzikos dievaitė
Lana Gordon (JAV) sulaukė
gausių aplodismentų

Iš kairės: violončelininkė
Vita Šiugždinienė ir smuikininkė
Saulė Rinkevičiūtė pasirengusios
lipti į sceną ir griežti atsakingas partijas

Pažaislio festivalio svečias
Kauno arkivyskupas Sigitas
Tamkevičius, SJ, buvo gerai nusiteikęs
ir bendravo su festivalio rengėjais

Maestro Gintaras Rinkevičius
ir jo dukra Rūta Rinkevičiūtė
prieš pat koncertą

Tarptautinio Pažaislio muzikos festivalio iniciatorius prof. Petras Bingelis sakė: „Pažaislio muzikos festivalis kasmet tampa vis ryškesniu, svarbesniu, įsimintinesniu kultūros įvykiu. Renginys žinomas ne tik Lietuvoje, bet ir toli už jos ribų. Esame atviri dialogui, naujoms kūrybos iniciatyvoms, naujiems projektams, jaunų ryškių talentų proveržiams ir jų paieškoms... Lietuvoje labai daug gabių žmonių. Šis festivalis – galimybė jiems pasirodyti. Nuo pat pirmojo Pažaislio festivalio koncerto neužsibrėžėme sau tikslo kviesti į renginius vien tik pasaulinio lygio žvaigždes. Tegu šioje muzikos šventėje auga, bręsta, tvirtėja ir mūsų talentingi jaunieji atlikėjai, kūrėjai, drauge ir mūsų graži šalis“.

Pažaislis – ne tik žavus Baroko epochos architektūrinis ansamblis. Tai Dievo šventovė su turtingu sakralinio meno dekoru ir stebuklinguoju Gražiosios Meilės Motinos paveikslu. Pažaislis festivaliui suteikia turiningą vardą, jį garsina, o šis garsina Pažaislį, kuriame įsikūrusi vienintelė Šv. Kazimiero seserų vienuolių kongregacija.

Taip jau sutapo, kad Tėvo pagerbimo dieną, pirmąjį birželio mėnesio sekmadienį, Pažaislio šventovės varpo skambesys paskelbė XII tarptautinio muzikos festivalio pradžią. Į festivalį plaukė tūkstantinės kauniečių ir svečių iš kitų miestų minios, užsieniečiai. Pažaislio festivalio atidarymo šventėje dalyvavo Kauno arkivyskupas Sigitas Tamkevičius, SJ, Kauno arkivyskupijos sekretorius monsinjoras Adolfas Grušas, Lietuvos kultūros ministras Jonas Jučas, Kauno miesto meras Andrius Kupčinskas, Kauno rajono meras Valerijus Makūnas, grupė Lietuvos Seimo narių. Pažaislio bažnyčios šventoriuje sausakimšai tilpo rekordinis aštuonių tūkstančių žiūrovų skaičius.

Festivalio atidarymo kalboje kultūros ministras J.Jučas linkėjo renginio organizatoriams vis plačiau skleisti Pažaislio muzikos forumo populiarumą. Kauno miesto meras A.Kupčinskas, sveikindamas kauniečius su muzikos švente, kvietė neužmiršti, kad Pažaislio baroko architektūros ansamblis reikalauja dėmesio, finansavimo, nes yra UNESCO pasaulio architektūros šedevrų sąraše gauti patį aukščiausią kultūros objekto statusą. Tai garbinga ir įpareigoja. Sveikinimo žodžius tarė kazimierietė ses. Lidija, sakydama, kad ir muzikinėje kūryboje yra ženklus dieviškasis pradas.

Pirmąjį XII Pažaislio muzikos festivalio koncertą pradėjo Lietuvos valstybininis simfoninis orkestras (meno vadovas ir vyr. dirigentas Gintaras Rinkevičius), atlikęs Džiuzepės Verdžio (1813-1901) operos „Žana D’Ark“ uvertiūrą. Galingai ir muzikaliai skambėjo Kauno valstybinio ( meno vadovas ir vyr. dirigentas prof. P.Bingelis) bei „Ąžuoliuko“ vaikų (vadovas Vytautas Miškinis) chorų dainininkų balsai. Miuziklų dievaitė Lana Gordon (JAV) įtaigiai atliko Džordžo Geršvino (1898-1937) kūrinius – „Vasaros laikas“, „My man’s gone now“ iš miuziklo „Porgy and Bess“, taip pat Magdalenos arijas iš A.L.Weberio miuziklo „Jėzus Kristus superžvaigždė“.

Antroje dalyje žiūrovus maloniai nuteikė simfonija orkestrui, chorui ir solistams, sukurta pagal Fredy Merkury ir grupės „Oueen“ dainas. Aranžuotė – Tolga Kashifas. Orkestruotę parengė Julianas Kershaw.

Savo talentą pademonstravo Rūta (fortepijonas), Saulė Rinkevičiūtės (smuikas). Tai simfoninio orkestro vadovo ir dirigento dukros. Lietuvos atstovė Vita Šiugždinienė (violončelė) irgi puikiai pritapo prie bendro koncerto muzikinio audinio.

Pirmasis šių metų Pažaislio muzikos festivalio koncertas turėjo didžiulį pasisekimą, jį kartkartėmis lydėjo ilgos ovacijos ir padėkos šūksniai.

Kaunas

Autoriaus nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija