Atnaujintas 2007 birželio 13 d.
Nr.45
(1542)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai

Žirgeliai bėgo 29-ąjį kartą

Vytautas BAGDONAS

Prie Arklio muziejaus koncertuoja
Maduonos (Latvija) šokėjai

Niūronyse šiemet vyko
jau 29-oji „Žirgelio“ šventė

Pramoginiame-sportiniame konkurse
„Niūronių galiūnas“ geriausiai
sekėsi Tėvynės sąjungos atstovams.
Vežime važiuoja Seimo narė Rasa
Juknevičienė, vežimą kartu
su kitais stumia Anykščių rajono
meras Sigutis Obelevičius

Anykščių rajono savivaldybė, padedant gausiam būriui rėmėjų, birželio 2-ąją Niūronių kaime organizavo respublikinę žirgų sporto ir tradicinės kultūros šventę „Bėk bėk, žirgeli!“, kuri šįkart jau buvo 29-oji.

Jau nuo pat ryto pradėjo šurmuliuoti populiaraus ir gausiai lankomo Arklio muziejaus prieigos senajame Niūronių kaime, kur pirmiausia susikraustė tautodailės ir prekybos mugės dalyviai. Minios žmonių – pėsčiųjų ir važiuotų – rinkosi į hipodromą, kur vyko respublikinis virvės traukimo čempionatas, seniūnijų virvės traukimo varžybos, žirginio sporto debiutantų ir jaunių konkūras.

Po XIX amžiaus drabužiais apsirengusių vedančiųjų sveikinimų, merginų šokių grupės pasirodymo, rajono mero Sigučio Obelevičiaus žodžių, tradicinio renginio atidarymo proga šventės vėliavą pakėlė du iš didelio būrio Arklio muziejaus steigėjų ir puoselėtojų – buvęs ilgametis Elmininkų bandymų stoties direktorius Antanas Puodžiukas ir žurnalistė, laikraščio „Kregždutė“ leidėja Milda Telksnytė.

Čia pat, hipodrome, vyko žirgų sporto varžybos (konkūrai, ristūnų ir lygiosios lenktynės, parodomosios programos) bei kiti įdomūs „Žirgelio“ šventės akcentai. Pirmą kartą Lietuvoje čia vyko žirgų šou su motociklais, žiūrovai galėjo išvysti alaus bokalų nešimo ant žirgų rungtis, netgi žirgų futbolą. Prie Arklio muziejaus irgi būta visokiausių atrakcijų.

Traupio miestelio teatro mylėtojai Aukštaitiškos sodybos klojime rodė Žemaitės komediją „Stebuklingas daktaras“, muziejininkų atkurtoje Strinkų sodyboje koncertavo Laukaičių šeima iš Kauno, taip pat įspūdingą koncertą atliko Anykščių rajono kaimo kultūros namų meno saviveiklos kolektyvai. Etnografinėje Legų sodyboje žiūrovų akivaizdoje iš medžio įvairius dirbinius drožė tautodailininkai, vėliau tuos darbus buvo galima nusipirkti aukcione.

Viename iš muziejaus kiemelių vyko įspūdingas koncertas, kur pasikeisdami koncertavo Utenos, Ignalinos, Švenčionių, Panevėžio, Rokiškio, Kupiškio folkloro kolektyvai, taip pat svečiai iš Maduonos rajono (Latvijos Respublika). Susidomėjusieji galėjo stebėti šalia kalvos vykstančias arklių kaustymo varžytuves… Renginių ir reginių būta labai daug, ir senam, ir jaunam buvo į ką pasižiūrėti, kur pailsėti…

Ypač susidomėjimo susilaukė politinių partijų pramoginis-sportinis konkursas „Niūronių galiūnas“, kuriame įvairių partijų atstovams teko pademonstruoti savo stiprumą, lankstumą, vikrumą, miklumą įvairiausiose rungtyse.

Susumavus rezultatus paaiškėjo, kad geriausia sekėsi Seimo narės Rasos Juknevičienės vadovaujamai Tėvynės sąjungos komandai. Jos nariai taip džiaugėsi savo pergale, kad atsiimti apdovanojimo savo kapitonę nešė nešte. Antrąją vietą užėmė liberalcentristų komanda, tretieji buvo valstiečiai-liaudininkai, ketvirtoje vietoje liko socialdemokratai, o penktieji – Darbo partijos atstovai.

Kol vyko politinių partijų pramoginis-sportinis konkursas, hipodrome iškilmingam atidarymui jau rengėsi žirgų sporto entuziastai, meno saviveiklos kolektyvai, gausus būrys svečių. Garbius renginio dalyvius bei kitus hipodrome „garbės ratu“ vežė karietos, lineikos ir, žinoma, visų labai didelį susidomėjimą sukėlęs tikrų tikriausias diližanas.

Autoriaus nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija