Atnaujintas 2007 birželio 27 d.
Nr.49
(1546)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai

Kaukšėjo plaktukai, ūžė elektriniai įrengimai

Bronius VERTELKA

Štai ką išdrožė prancūzas
Ulrichas Guldemanas
Autoriaus nuotraukos

Šio drožinio autorius – Kintų
vidurinės mokyklos
moksleivis Viktoras Sadauskas

Tvarka stovykloje ir drožėjų
maitinimu rūpinosi naujamiestietės
moksleivės Monika Narkūnaitė
(kairėje) ir Rosita Palionytė

Birželio viduryje visą savaitę Naujamiesčio kaime veikė dešimtoji respublikinė jaunųjų medžio drožėjų stovykla-pleneras „Jaunasis skulptorius“, kurį rėmė Panevėžio rajono savivaldybė ir Panevėžio kredito unija. Projektą rengė visuomeninė organizacija „Menų sala“, subūrusi Naujamiesčio menininkus, o koordinavo Daiva ir Dalius Dirsės, profesionalūs menininkai, tačiau kasdieninę duoną užsidirbantys pedagogine veikla. Žmona ir vyras Dirsės – Naujamiesčio vidurinės mokyklos direktorė bei šios mokyklos dailės, technologijų ir braižybos mokytojas.

25 moksleiviai iš Anykščių, Kauno, Panevėžio miesto bei rajono, Kintų (Šilutės r.) dirbo pagal temą „Vaikiški žaidimai“. Jų amžiaus vidurkis – 16 metų. Jauniausiam drožėjui buvo 12, vyriausiajam – 18 metų. Jie patys sugalvojo, ką teks pavaizduoti. Patys kūrė eskizus, piešinius, kad paskui tai pavaizduotų medyje. Dirbti padėjo ir vaizdinga aplinka: čia pat ošia pušynas, netoliese teka Nevėžis. Darbavosi tvarkingoje Dirsių sodyboje, nes ji yra „Menų salos“ centras. Maždaug keturis kubinius metrus ąžuolo medienos dovanojo Panevėžio miškų urėdijos Naujamiesčio girininkija.

Šalia moksleivių triūsė ir vienas prancūzas. Ulrichas Guldemanas dirba kaip savanoris Naujamiesčio vidurinėje mokykloje ir joje rūpinasi moksleivių popamokine veikla. Nors jis yra grafičio meno mėgėjas, tačiau pakviestas mielai sutiko dalyvauti plenere ir taip įgijo drožybos patirties. Menui imlus jaunasis užsienietis išmoko taisyklingai laikyti kaltą, dirbti kirviu, šlifuoti medį.

Tarp vaikinų stovykloje buvo ir Naujamiesčio vidurinės mokyklos moksleivių merginų. Pavyko pašnekinti būsimąsias dvyliktokes Rositą Palionytę ir Moniką Narkūnaitę. Jaunosios naujamiestietės buvo atsakingos už tvarką stovykloje, rūpinosi plenero dalyvių sočiu maitinimu. Joms tai buvo ir kaip dvasinis atsipalaidavimas, ir kaip savarankiškas darbas. Moksleivėms jau yra tekę drožti medį. Pernai Rosita savo dirbinį paliko Paįstryje.

Kūrėjai apsilankė jaunųjų gitaristų mokykloje-stovykloje Anykščių rajone, klausėsi, kaip groja Baltijos profesionalus gitaristų kvartetas. Jaunimas lankėsi ir Panevėžio dailės galerijoje, kur vyko plakato konkurso „Aš europietis“ laureatų pagerbimas. Visi nudžiugo, kai tarp laureatų išgirdo ir Naujamiesčio vidurinės mokyklos moksleivės Rasos Kliorytės pavardę. Jaunieji drožėjai užsuko į tarptautinį akmens skulptorių simpoziumą, kur susipažino su jų kūryba. Vieną vakarą į stovyklą atvyko Naujamiesčio klebonas kun. Algirdas Dauknys. Tarp plenero dalyvių ir dvasininko išsimezgė dalykiškas ir nuoširdus pokalbis.

Ankstesnių tokių stovyklų-plenerų dirbiniai iškeliaudavo iš Naujamiesčio, o šį kartą jie liks „Menų saloje“ ir čia bus nuolatos veikianti medžio darbų ekspozicija. „Truputį gaila, kad turėsiu čia savąjį dirbinį palikti, nes norėjau jį pastatyti prie savo namų“, – apgailestavo Viktoras Sadauskas, Kintų vidurinės mokyklos moksleivis, kalbėdamas apie savo išdrožtą driežą. Tai antroji tokia stovykla, kurioje jis dalyvavo.

Naujamiesčio kaimas,

Panevėžio rajonas

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija