Atnaujintas 2007 liepos 18 d.
Nr.55
(1552)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

Svetainė įkurta
2001 m. spalio 3 d.

RUBRIKOS

XXI Amžius


PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai


PRIEŠPASKUTINIS NUMERIS

XXI Amžius


REKLAMA LAIKRAŠTYJE

Reklamos kaina - tik 1,00 Lt + PVM

Pageidaujančius prašome kreiptis į Redakciją


 

Šiame numeryje:

Gatvės gyventojų šventė

Dvasinis tobulėjimas – vienintelė tikrosios realybės pažinimo priemonė

Lietuva, tėvyne mūsų...

Buvo namas Vilniuj

Bažnyčios vienybės keliu

Mindaugas BUIKA

Šv. Pijaus X brolijos vadovas
vysk. Bernardas Felajis dėkojo
Šventajam Tėvui už iki II Vatikano
Susirinkimo galiojusio Romos
Mišiolo teisių sustiprinimą

Pasaulio episkopatuose toliau palankiai reaguojama į popiežiaus Benedikto XVI paskelbtą motu proprio (savo paties iniciatyva) apaštalinį laišką, kuriuo išplečiama galimybė naudoti lotyniškąjį Romos Mišiolą, galiojusį iki II Vatikano Susirinkimo (1962-1965) sąlygotos liturginės reformos. Teigiamai jį vertina ir ekleziologijos ekspertai, nurodydami Šventojo Tėvo siekimą stiprinti Bažnyčios vienybę ir įsiklausyti į tikinčiųjų pageidavimą. Susilaukta ekskomunikuoto arkivyskupo Marselio Lefebvro sekėjų padėkos, taip pat nepagrįstos žydų organizacijų kritikos.


Prasminga vasaros stovykla Rukloje

Gintaras VISOCKAS

Moksleiviai (iš kairės) kuršėniškis
Gediminas Lesutis ir iš Punsko
atvykęs Tomas Marcinkevičius
teigė esą patenkinti Rukloje
organizuota stovykla

Praėjusią savaitę Rukloje baigėsi savaitę trukusi moksleivių vasaros stovykla. Ne bet kokia, o labai graži, prasminga stovykla. Ruklos mokomajame pulke ilsėjosi apie 50 vyresniojo amžiaus vaikų, besidominčių Lietuvos istorija. Visi jie – „Lietuvos kovų už laisvę ir netekčių istorijos“ konkurso laureatai. Ši atranka organizuojama jau dešimt metų iš eilės. Norintys dalyvauti konkurse privalo pateikti rašinių apie pokario partizanų kovas Lietuvoje. Brandžiausių, labiausiai pavykusių kūrinių autoriai kviečiami į stovyklą. Konkurso organizatoriai – Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimų centras (LGGRTC).


Tą vakarą buvo Karalius atėjęs

Kęstutis Kasparas

Festivalis „Akacijų alėja“
Kulautuvos Pušų amfiteatre

Tą vakarą saulė buvo nuleidus savo kasas upės gelmėn... Prie Nemuno, Kulautuvos šile, Pušų amfiteatre, liepos 14 dieną vyko jau tradiciniu tapęs bardų, arba lietuviškai – dainuojamosios poezijos, festivalis „Akacijų alėja“. Kas tai yra žanriniu požiūriu, atrodo, nesutaria net patys atlikėjai: sprendžiu iš „ginčo“ tarp renginio vedėjo folkpionieriaus Alfredo Kukaičio ir aktoriaus Sauliaus Bareikio apie tai, kuo gi skiriasi bardas nuo „autoriaus, dainuojančio savo kūrybos dainas – rašančio sau muzikinį dienoraštį“. Matyt, nereiktų ginčytis. Šį kartą renginio organizatoriai – Kauno rajono savivaldybė pasikvietė autorių ir bardų ne tik iš sostinių Kauno ir Vilniaus, bet ir iš užsienio – artimosios Žemaitijos ir tolimosios Airijos, atsarginės lietuvių ir tikrosios keltų bardų palikuonių – dainuojančio gitaristo Brendan Monaghan ir jam pritariančio smuikininko Niall McClean – gimtinės.


Laisvė – Dievo dovana

Skirmantas Valiulis

Režisieriaus A.Baranskio
filmo „Broliukas“ fragmentas

Tarptautiniame kino festivalyje Lagove (Lenkija) režisierius Cezaris Ciševskis papasakojo, kaip kūrė valandos ilgio dokumentinį filmą „Laisvė yra Dievo dovana“. Režisierius trejetą metų gyveno kartu su narkomanais Varšuvos centre, pats buvo įklimpęs į narkotikus, todėl nutarė sau ir kitiems padėti atviru pasipasakojimu į kino kamerą. Tai kartu ir filmas apie tuos, kuriems pavyko išsikapstyti iš šito liūno. Panašu į lietuvių režisieriaus Algimanto Maceinos filmą, kuriame jis irgi pamėgino parodyti, kaip malda ir darbas gamtoje, toli nuo didmiesčio pagundų padeda suvokti atsakomybę už save ir už kitų gyvenimus.


Radviliškiečiai pasitinka miesto sukaktį

Laima MACYTĖ

Žvilgsnis į Radviliškį

Radviliškio 440 metų paminėjimo istoriniame šaltinyje jubiliejų miesto gyventojai pasitinka darbais. Jaunatvišku ryžtu trykšdami jaunieji radviliškiečiai dalyvavo konkurse ,,Aš – savo miestui“. Konkurso projektą laimėjo jaunieji krikščionys demokratai, o jo sumanytoja – Ieva Čepononytė. Finaliniame konkurse, kuris įvyko miesto Kultūros rūmų salėje, buvo išrinkti gražiausios dainos, eilėraščio apie miestą nugalėtojai, geriausiai apie miestą, jo istoriją žinantis ,,žiniukas“. Malonu, kad konkurse dalyvavo ne tik Radviliškio miesto, bet ir kitų rajono mokyklų moksleiviai.

 
Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija