Atnaujintas 2007 rugpjūčio 1 d.
Nr.58
(1555)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai

Felikso Vaitkaus skrydis bus įamžintas ir Airijoje

Feliksas Vaitkus 1935 metais
bandė pakartoti Stepono
Dariaus ir Stasio Girėno žygį

Šį rugsėjį Balinrobe (Airija) ketinama paminėti lietuvio lakūno Felikso Vaitkaus 100-ąsias gimimo metines pastatyti laikiną akmeninį žymeklį, kurio vietoje vėliau bus pastatytas paminklas F.Vaitkaus atminimui įamžinti. Renginio Airijoje metu planuojama pademonstruoti dokumentinį Jono Čepo ir operatoriaus Stasio Dargio sukurtą filmą apie F.Vaitkų ir jo skrydžio įamžinimą. Taip pat bus eksponuojama iš Kauno atvežta paroda „Atlanto nugalėtojui Feliksui Vaitkui – 100“.

1935 metais šis lakūnas, siekdamas pakartoti Stepono Dariaus ir Stasio Girėno žygį, skrido iš Niujorko per Atlantą į laikinąją Lietuvos sostinę – Kauną. Dėl nepalankiai susiklosčiusių aplinkybių F.Vaitkus buvo priverstas nutupdyti savo lėktuvą „Lituanica II“ Airijoje, Mėjaus grafytės Balinrobo miestelio apylinkėse. Balinrobe iki šiol jis yra pagarbiai prisimenamas.

Šis renginys, kurio vienas iš organizatorių ir rėmėjų yra Kauno miesto savivaldybė, taps puikia įžanga į Lietuvos dienų Airijoje renginius, kuriuos Užsienio reikalų ministerija kartu su LR ambasada Airijoje planuoja surengti spalio 10-17 dienomis.

Dovydas VALIUŠKA

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija