Atnaujintas 2007 rugpjūčio 31 d.
Nr.65
(1562)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai

Užsimojo prieš dolerį

Petras KATINAS

Pasaulio akcijų rinkose – panika! Tokio pobūdžio straipsniais ir komentarais jau kelios savaitės užpildyta viso pasaulio žiniasklaida. Kas gi šiuo metu vyksta pasaulio akcijų rinkose? Ar iš tiesų ta panika tikra, ar sukelta įvairiausių spekuliacijų? Pasaulio biržų akcijos tai neregėtai smunka, tai kyla, ir niekas nebesiima prognozuoti, kuo tai gali baigtis.

Vienas amerikiečių dienraštis net paskelbė didžiulį straipsnį „Pasaulio ekonomika pasidengė pliušine panda“. Straipsnio autorius turėjo galvoje ne tik Kinijos žaisliukų – pliušinių meškučių pandų – antplūdį visame pasaulyje. Mat JAV specialistai nustatė, kad tie žaisliukai nuodingi, ir rengiasi uždrausti ne tik šių žaislų, bet ir kitų prekių importą iš Kinijos. Konfliktas pasiekė tokią įtampą, kad Vašingtonas netgi rimtai užsimena apie Pekino olimpinių žaidynių boikotą. Savo ruožtu Pekinas ėmė grūmoti sunaikinti visagalį Amerikos dolerį. Iš tiesų Kinija tai padaryti galimybių turi pakankamai. Kad ir ką kalbėtume, Kinija dabar tapo labai galinga ekonomine valstybe ir jos ekonomika vis labiau veikia ekonominius procesus visame pasaulyje. Pekinas supirko tokią daugybę JAV dolerių ir amerikiečių obligacijų, kad gali sau leisti šantažuoti JAV, kuri vis dažniau bando apsaugoti savo rinką ne tik nuo kiniškų žaislų, bet ir kitų plataus vartojimo prekių tvano. Prezidentas Džordžas Bušas netgi sudarė specialią komisiją, kurios uždavinys – sekti importą iš Kinijos, ypač neleidžiant įvežti kenksmingomis medžiagomis nudažytų gaminių. Jau nekalbant apie kokybę. Beje, tuo susirūpino ir kai kurios Europos šalys, kurių parduotuvių prekystaliai tiesiog lūžta nuo kiniškų prekių. Savo ruožtu Pekinas atvirai užsimena, kad jo atsakomųjų veiksmų ilgai laukti neteks.

Kokiais būdais Kinija gali pakenkti JAV ekonomikai? Pirmiausia ji dabar turi sukaupusi milžiniškus aukso – valiutos rezervus, siekiančius 1,33 trilijonų dolerių. Šie rezervai – daugiausia JAV doleriai (ne mažiau 75 proc.) ir amerikiečių valstybės iždo obligacijos. Jeigu visos šios atsargos būtų išmestos į globalinę finansų rinką, doleris atsidurtų prie žlugimo ribos, kartu kiltų chaosas pasaulio rinkose, ir milijonai akcininkų bemat taptų elgetomis. Galima įsivaizduoti, kaip vieną gražią dieną ir vienu metu kinai pradės pardavinėti amerikiečių obligacijas ir ims pirkti kitas valiutas, dolerius pakeisdami eurais, anglų svarais ar kitomis konvertuojamomis valiutomis. Aišku, dolerio kursas staigiai nukristų. Arba Kinija staiga nustotų pirkti iš JAV finansų ministerijos amerikietiškas obligacijas. Susidarytų gana kritinė situacija, ir amerikiečiams neliktų nieko kita, kaip devalvuoti dolerį. O Kinija, jeigu pradėtų supirkinėti kitą valiutą (eurus, svarus sterlingų), tiktai stiprintų tas valiutas. Todėl tų šalių prekės taptų nekonkurencinės. Tokiu atveju, dolerio kursui mažėjant, amerikiečių prekės taptų paklausiausios ir JAV tai išeitų tiktai į naudą. Todėl finansų specialistai gana ramiai žiūri į tokias Pekino pretenzijas. Iš tiesų JAV ir Kinija dirba kartu, nors ir retsykiais „apsišaudo“ tarpusavyje. Juk Kinija faktiškai finansuoja JAV vidaus ir užsienio skolas, masiškai supirkinėdama obligacijas. Savo ruožtu amerikiečiai, supirkdami pigias kiniškas prekes, užkerta kelią infliacijos augimui.

Įdomiausia tai, kaip į tokius Kinijos grūmojimus dėl dolerio reaguoja faktiškai visą valdžią turintys Rusijos oligarchai. Pasak „Izvestijų“ dienraštyje paskelbto dviejų finansų ir ekonomikos apžvalgininkų straipsnio, dolerio kurso kritimas neišvengiamai smogtų daugeliui Rusijos verslininkų ir paprastų žmonių, kurie bankuose ir kojinėse sukaupė, kukliausiais skaičiavimais, dešimt milijardų dolerių ir dar beveik 25 milijardus dolerių rusai laiko valiutiniuose depozituose. O kol JAV ekonomika tebėra pati stipriausia pasaulyje (Rusija vis dėlto didele dalimi nuo jos priklauso), tai, žlugus JAV fondinei rinkai, panašus likimas ištiktų ir Rusiją.

Galima priminti, kad Kinija vis dėlto imasi priemonių sumažinti Vašingtono susirūpinimą dėl iš garsiausių pasaulio firmų nukopijuotų prekių eksporto. Šiomis dienomis Kinijos spauda pranešė, kad vienos provincijos muitininkai konfiskavo šešis tūkstančius Kinijoje pagamintų neva garsios brangakmenių firmos „Tiffani and Co“ juvelyrinių gaminių. Tai įvairios diademos, apyrankės ir kiti juvelyriniai gaminiai, kurie turėjo būti išsiųsti į JAV. Tai, be abejo, būtų sukėlę legendinės „Tiffani“ firmos brangenybių kainų kritimą. Beje, apklausų duomenimis, net 75 proc. amerikiečių pritaria kiniškos produkcijos, užplūdusios Ameriką, boikotui, jeigu toks būtų paskelbtas. Apskritai prekės su ženklu „Made in China“, užplūdusios visą pasaulį, sukelia vis didesnę negatyvią reakciją.

Na, o finansų ir ekonomikos specialistai teigia, kad bent jau artimiausiu metu doleriui nėra rimto pavojaus. Jie pataria žmonėms nepulti į paniką ir dažniau kartoti žodžius, parašytus ant 100 JAV dolerių banknotų kupiūrų: „In God we trust“.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija