Atnaujintas 2007 rugsėjo 5 d.
Nr.66
(1563)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai

Skambėjo dzūkų dainos

Rūta AVERKIENĖ

Dainuoja Žiūrų kaimo
etnografinis ansamblis

Liepos 22-ąją, sekmadienį, iki vėlaus vakaro Marcinkonys aidėjo nuo dzūkiškų dainų – į Dzūkijos nacionalinio parko teritorijoje esančių etnografinių ansamblių subuvimą „Teka teka skaisti saulė...“, kuris buvo švenčiamas Marcinkonių etnografijos muziejaus klojime, susirinko ne tik aplinkinių kaimų ansamblių dainininkai, bet ir liaudies dainų pasiilgę svečiai.


Lėlių animacijos burtininkas

Benjaminas ŽULYS

Vladislavas Starevičius

Filmas apie filmų kūrėją

Šiemet sukanka 125 metai, kai gimė Vladislavas Starevičius. Daug kam ši pavardė mažai ką sako ar visai nieko nesako. O šis žmogus – lietuviško kinematografo pradininkas, išgarsėjęs visame pasaulyje kaip savitos lėlių animacijos pionierius, vadintas šios meno krypties stebukladariu, dar tituluotas Europos Voltu Disnėjumi.


„Marciaus kiemo“ šventė

Rūta Averkienė

„Marciaus kiemo“ šventėje
koncertuoja „Raskila“

Pastaruoju metu Marcinkonys tapo kone Varėnos krašto kultūrinių renginių Meka – čia koncertuoti suvažiuoja ne tik rajono, bet ir respublikos bei užsienio meno kolektyvai, vyksta tradicinės šventės. Viena jų – kaimo šventė, daugelį metų švenčiama rugpjūčio viduryje.

Šiemetinė kaimo šventė, vykusi rugpjūčio 18 dieną, prasidėjo tradiciniu bėgimo maratonu – jaunimas bėgo nuo bažnyčios kalno papėdės iki Kastinio ežero, vėliau čia vyko krepšinio, tinklinio ir kitų sporto šakų varžybos. Vakarop marcinkoniškiai ir gausiai kaime vasarojantys svečiai rinkosi į lauko estradą šalia Kastinio ežero. Čia jiems koncertavo Marcinkonių etnografinio ansamblio dainininkai, Birštono folkloro ansamblis „Raskila“, įdomią programą pademonstravo cirko artistai alytiškiai broliai Kundrotai, apie kaimo nūdieną savo humoristiniame spektaklėlyje „Dingo“ vaidino Marcinkonių humoro grupės „Spanguolė“ artistai.


Dailininko akvarelėse – sustingusi muzika

Rasa GRIŠKEVIČIENĖ,

Vlado Šlaito viešosios bibliotekos direktorė

Parodos autorius Albinas Purys
džiaugėsi galėdamas savo
kūrybą pristatyti gimtinės žmonėms
Albino KULIEŠIO nuotrauka

Ukmergės Vlado Šlaito viešojoje bibliotekoje veikia kraštiečio dailininko architekto, Vilniaus dailės akademijos docento Albino Purio tapybos darbų paroda.

Daugiau kaip prieš 50 metų baigęs Antano Smetonos gimnaziją ir išvykęs studijuoti į Vilnių, išmaišęs daugiau kaip pusę pasaulio, didžiosiose parodų salėse pristatinėjęs Lietuvos meną ir kultūrą, rengęs žymiausių autorių parodas kitose šalyse, vadovavęs Maskvos olimpinių žaidynių parodos ekspozicijos įrengimui, tris kartus – mūsų šalies ekspozicijų Frankfurto knygų mugėje apipavidalinimui, Vilniaus dailės akademijos docentas A.Purys su savo darbais pagaliau užsuko ir į gimtąjį miestą. Jo akvarelių paroda Viešojoje bibliotekoje – pirmoji Ukmergėje per visą jo kūrybinės veiklos laikotarpį. O ir šie metai dailininkui ypatingi, jubiliejiniai – pavasarį jam sukako 75-eri.


Paminėtas muziejaus jubiliejus

Vytautas Bagdonas

Muziejuje atkurtos senosios
klasės suole šalia Svėdasų
J.Tumo-Vaižganto gimnazijos
šeštokių Simonos ir Miglės
smagiai jautėsi garbaus
amžiaus garsus išeivijos
rašytojas, žurnalistas
ir politologas Vilius Bražėnas

Rugpjūčio 18 dieną buvo iškilmingai paminėtas Svėdasų krašto muziejaus, populiariai vadinamo „Vaižganto muziejumi“, 20-metis. Į Kunigiškių kaime dar carizmo laikais statytame ir prieš dvi dešimtis metų restauruotame buvusios pradžios mokyklos pastate veikiantį muziejų besirenkantys jubiliejinio renginio dalyviai pirmiausia turėjo progos apžiūrėti atnaujintas, gerokai papildytas muziejines ekspozicijas, įvairias parodas.

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija