Atnaujintas 2007 rugsėjo 12 d.
Nr.68
(1565)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai

Nežinomas grafikės Marcės Katiliūtės kūrinys

Juozas BRAZAUSKAS,

istorikas, monografijos „Dailininkė Marcė Katiliūtė“ autorius

Marcė Katiliūtė

Šiais metais minime prieškario Lietuvos jaunos, talentingos dailininkės Marcės Katiliūtės (1912-1937) gimimo 95-ąsias ir mirties 70-ąsias metines. Leidykla „Žiemgala“ Kaune 500 egzempliorių tiražu išleido pedagogo ir istoriko iš Panevėžio Juozo Brazausko knygą „Dailininkė Marcė Katiliūtė“. Jos gyvenimas, kūryba ir dabar žavi ir jaudina ne tik meno žmones. Skaitytojams pateikiu mažai žinomą dailininkės, grafikės kūrybos puslapį.


Žmogaus – legendos pėdomis

Režisieriaus Juozo Miltinio 100-osioms gimimo metinėms

1931 metais J.Miltinis su
bičiuliu V.Derkinčiu baigė
Kauno vaidybos mokyklą

Slogiu sovietmečiu Panevėžys, penktas pagal dydį Lietuvos miestas, buvo neįsivaizduojamas be dramos teatro. Esu kraštietė ir gerai menu tuos būrius žmonių, skubančių į spektaklius kaip į atlaidus ar mokyklą. Šventiškai nusiteikę, pasipuošę, jie prieš spektaklį šnekučiuojasi, aptarinėja fojė veikiančias dailės parodas, kai kurie neramiai lūkuriuoja lauke – gal kas turi atliekamą bilietą... Taip, bilietų prieš spektaklį – nei tą pačią dieną, nei prieš savaitę įsigyti kasoje nesvajok. Nors salė didžiulė, bet dažnas nelaukdavome nuo vieno spektaklio pastatymo iki kito. Štai mano giminaitė dailininkė „Devynbėdžius“ žiūrėjo septynis kartus. Ir kiekvieną kartą kitaip. O kiek atvažiuodavo žmonių iš Vilniaus, Kauno, kitų miestų ir miestelių.


Pagerbiamas Liongino Šepkos atminimas

Lionginas Šepka

Visa Lietuva mini garsiausio XX amžiaus dievdirbio Liongino Šepkos gimimo 100-ąsias metines. Ypač iškilmingai šią datą minės rokiškėnai. Rokiškio žemėje sužydėjo šio unikalaus žmogaus talentas. Šio miesto muziejuje saugomais skulptoriaus kūriniais žavisi lankytojai iš viso pasaulio.

Rugsėjo 14 dieną Rokiškio krašto muziejus organizuoja renginius L.Šepkos šimtosioms gimimo metinėms paminėti. Iškilmių metu bus atidengta G.Varno skulptūra „L.Šepkos gyvenimo kelias“ Pandėlyje. Rokiškio miesto parkui bus suteiktas L.Šepkos vardas. Be to, Rokiškio krašto muziejuje veiks fotografijų paroda „Pažįstamas ir nepažįstamas L.Šepka“ ir bus pristatyta taip pat pavadinta knyga apie įžymųjį dievdirbį. L.Šepkos premijos laureatai surengs savo darbų parodą.


 
Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija