Atnaujintas 2007 spalio 3 d.
Nr.74
(1571)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai

Kai kultūrininkai nepaiso kultūros

Praėjusios savaitės pabaigoje žiniasklaidoje pasirodė širdį veriantis kelių kultūriniais pasivadinusių leidinių redaktorių kreipimasis į valdžios pareigūnus. Tai, kad jie kreipiasi net į du aukščiausius valstybės pareigūnus – Vyriausybės ir Seimo vadovus – bei du ministrus – kultūros ir finansų – rodo, jog jie rimtai numatę ginti kultūrinės spaudos (žiniasklaidos) reikalus. Kreipimosi autorių nuomone, valdžia priėmė „Lietuvos kultūrinę žiniasklaidą žlugdančius sprendimus“. Kokie tai sprendimai? Iš pareiškėjų teksto matyti, jog „kultūrinės žiniasklaidos leidėjams iš Finansų ir Kultūros ministerijų buvo pasiųsta žinia, kad iš teikiamos skurdžios biudžeto paramos redakcijų darbuotojams galima skirti tik 10 procentų „projekto“ lėšų, vadinasi, kultūros periodiniai leidiniai yra prilyginti vienadieniams projektams“.


„Urdomos kankinys“: misija – įvykdyta?

Marius KUNDROTAS

Viktoro Uspaskicho grįžimas daugeliui kelia klausimus – kodėl, kas paskatino? Nejau tolimosios Urdomos išeivis, Lietuvoje padaręs puikią verslininko ir politiko karjerą, būtų toks kvailas, kad grįžtų į laukiančios teisėsaugos glėbį be garantijų? O gal savo tėvynainio išsižadėjo pati Maskva, susitarusi su Lietuvos politiniu elitu? Rusiją valdančių struktūrų gebėjimą „įtikinti“ gerai žinome iš savo tautos patirties, kita vertus, – grįžtančiam V.Uspaskichui galėjo būti suteiktas tam tikras garantas: bėdoje nepaliksime, tu tik mūsų klausyk. Jei neklausysi – kaltink save patį: vis viena sėsi, o jei reikės – dar ir atgulsi.


Dėl kai kurių einamųjų Lietuvos politikos ir ekonomikos klausimų

Arvydas Akstinavičius

Lietuvos socialdemokratų sąjungos pirmininkas

Praėjusios savaitės pabaigoje teko išgirsti premjero Gedimino Kirkilo mintį, neva automobilių spūsčių problema Vilniuje išsispręstų valstybines institucijas iškėlus į sostinės pakraščius, o esamus pastatus pavertus gyvenamosiomis patalpomis. Atvirai pasakius, tokia idėja nenustebino – tai būtų dar vienas būdas valstybės sąskaita pralobti statybų bendrovėms. O gal šia mintimi premjeras bandė nušauti ir kitą zuikį – Vyriausybės programoje įsipareigota decentralizuoti valdymą – gal taip yra suprantama „decentralizacija“?

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija