Atnaujintas 2007 spalio 12 d.
Nr.77
(1574)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai

Paminklas režisieriui

Bronius VERTELKA

Kalba paminklą pašventinęs
generalvikaras
kan. dr. Robertas Pukenis

Paminklas režisieriui
Juozui Miltiniui

Populiaraus pučiamųjų instrumentų orkestro „Panevėžio garsas“ muzika praėjusį antradienį kvietė į Laisvės aikštę prie J. Miltinio dramos teatro, kur buvo atidengtas paminklas režisieriui Juozui Miltiniui.

Iškilmes pradėjo aktorius Algirdas Paulavičius, skaitęs ištraukas iš laiškų, J.Miltinio rašytų 1931-1932 metais savo geram draugui poetui Petrui Karužai. Po jo kalbėjęs miesto meras Vitas Matuzas sakė, jog mintis įamžinti režisieriaus atminimą paminklu kilo dar prieš 14 metų, tačiau sumanymo įvykdymui trukdė konkursai, kiti dalykai. Panevėžio vadovas priminęs, kad šis meno kūrinys atsirado visų miesto mokesčių mokėtojų dėka, nutraukė baltą maršką ir visi susirinkusieji pamatė iš bronzos nulietą J.Miltinį. Tuo metu šalia stovėjęs aktorius Algimantas Masiulis pratarė: „Toks jis ir buvo“.

Paminklo atidengimo ceremonijoje dalyvavęs generalvikaras kan. dr. Robertas Pukenis teigė, kad dar gyvas būdamas režisierius tapo legenda. Pasak jo, šis paminklas skirtas ne tik maestro, bet ir visiems jo bendražygiams, teatro aktoriams. Generalvikaras paminklą pašventino.

Žodį tarė Seimo pirmininkas Viktoras Muntianas, kultūros ministras Jonas Jučas, buvęs Panevėžio „Meno“ teatro režisierius, dabar Seimo narys Julius Dautartas. Paminklo autorius Regimantas Midvikis neslėpė, jog šis darbas jam buvo didelis iššūkis – iš pradžių sunku buvo nuspręsti, kaip paminklas turėtų atrodyti. Vieną rytą skulptoriui iškilo vaizdinys: didžiulėje teatro scenoje užmerktomis akimis sėdi režisierius. Toks reginys R.Midvikio nebepaleido.

J.Miltinio dramos teatro vadovas Rimantas Teresas priminė, jog paminklo režisieriui pastatymas sutapo su Tarptautinio Baltijos valstybių teatrų festivalio atidarymu Panevėžyje.

Panevėžys

Autoriaus nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija