Atnaujintas 2007 spalio 19 d.
Nr.79
(1576)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai

Vilniaus arkivyskupijoje

Varėnos dekanate

Angelas sargas – policijos atrama

Klebonas kun. Valentinas Virvičius
priima policininkų atnašas

Varėna. Nuaidėjo trankioji grybų šventė su visomis linksmybėmis, rungtynėmis, grybavimo čempionatu, koncertais, dalyvių, svečių gausumu ir šeimininkų vaišingumu. Vaikštai po parką, klausaisi pušų ošimo ir tarsi girdi senosios Romos imperijos aidą: imperatoriaus skardų balsą, skelbiantį šventės atidarymą, sunkiųjų karo vežimų klegesį riedant kietu Romos grindiniu, žvangančius gladiatorių kalavijus ir šniokščiančią, šaukiančią minią, ištroškusią duonos ir žaidimų, duonos ir žaidimų, duonos ir žaidimų... O Viešpats Dievas lieka neaplankytas, neadoruotas grįžtančių su pirkiniais iš mugės, vos vienas kitas užeina trumpa malda Jį pagarbinti ir Jam padėkoti.

Tikrą atgaivą policijos pareigūnams suteikė Angelų sargų diena, kurią jie šventė spalio 1 dieną, po trankiosios grybų šventės. Jau ketvirti metai Varėnos Šv. arkangelo Mykolo bažnyčioje ši šventė paminima dalyvaujant Varėnos policijos komisariato darbuotojams. Šv. Mišias aukojo parapijos klebonas dekanas kun. Valentinas Virvičius. Šiais metais į šventovę susirinko paradinę uniformą dėvintys, pakiliai nusiteikę pareigūnai. Jie aktyviai dalyvavo šv. Mišiose, įsitraukė į Eucharistijos šventimą: skaitė skaitinius – apaštalo Pauliaus laiškus, nešė atnašas. Klebonas pasakė homiliją. Pasak jo, policijos pareigūnai yra visuomenės atrama, o jėgų savo kasdieniam darbui jie turi semtis iš Evangelijos ir tikėjimo.

Po šv. Mišių klebonas palaimino policijos darbuotojus, jų atneštą atributiką ir, įteikęs policijos komisariato viršininkui Marijonui Čiapkovskiui drožinėtą Angelo sargo statulėlę, palinkėjo, kad Angelas sargas saugotų ir globotų visą policijos komisariatą. Po to kunigas kiekvieną pareigūną pasveikino, įteikė po Evangelijų knygą padrąsindamas, kad po sunkios ir įtemptos darbo dienos jie pažvelgtų į Evangeliją ir paklaustų savęs: „Ką Dievas šią valandą man nori pasakyti?“ Ją atsivertę paskaitytų, pamąstytų.

Dar ruošiantis Angelų sargų dienos šventei ir derinant su policijos komisariatu šventės programą, buvo aptarta, kaip pareigūnai dalyvaus liturgijoje. Pokalbio metu policijos komisariato viršininkas M.Čiapkovskis giliai atsiduso ir pasakė: „Mums prieš akis grybų šventė – kai kas linksminsis, o mums juodas darbas. Tai tautos girdymas, o ne grybų šventė.“

Iš tikrųjų taip ir atsitiko. Grybų šventės metu komisariatas tapo blaivykla – čia policininkai vežė neblaivius piliečius. Jų buvo tiek daug, kad vietinių, varėniškių, net neėmė, liepdavo eiti namo išsimiegoti. Po šventės mieste įsiplieskė ne vienerios muštynės, naktį Varėnos centro gyventojai negalėjo ramiai miegoti.

Lietuvos įstatymai skelbia, kad komisariate girtas žmogus gali būti laikomas iki trijų valandų. Po to jį pareigūnai privalo išleisti. Tačiau, kaip žinoma, po trijų valandų išėjęs neblaivus žmogus dar nebūna išsiblaivęs. Tiesiai iš komisariato jis žingsniuoja atgal į šventę, išgeria bokalą alaus arba dar ko stipriau, nes seniūnai savo kiemeliuose buvo apsirūpinę ir savo pačių dzūkiška „firmine naminuke“. Ir toliau žmogelis visiškai girtas griuvinėja arba, dar blogiau, kabinėjasi prie aplinkinių. Tą dieną alkoholiui neatsispyrė ne tik vietiniai gyventojai, bet ir miesto svečiai. Tarp neblaivių asmenų buvo ir jaunimo, ir solidaus amžiaus žmonių. Pasitaikė ir ilgapirščių. Žmonės skundėsi pareigūnams, kad prarado pinigus ar mobilųjį telefoną, kitus asmeninius daiktus, bet nebuvo tikri, ar tuos daiktus iš jų pavogė, o gal paprasčiausiai jie iškrito iš kišenės. Po šventės miestą tvarkę žmonės galėjo pamanyti, kad per šventę lijo pinigais, mobiliaisiais telefonais, dokumentais („Tai ciūdai buvo tū nakcy Varėnoj“).

Šventėje budėjo uniformuoti pareigūnai, o jiems talkino pagalbininkai, neišsiskiriantys iš minios. Jiems buvo tikras išbandymas ir įtempta darbo diena, nes per tokias šventes reikia saugoti ne tik žmonių turtą, bet ir klausyti neblaivių piliečių įžeidinėjimų, spręsti iškilusius konfliktus.

Elvyra Vėžiukienė,
tikybos mokytoja

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija