Atnaujintas 2007 lapkričio 7 d.
Nr.82
(1579)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai

Dovana tėviškės muziejui

Rūta AVERKIENĖ

Aktorius Tomas Vaisieta
prie savo apdovanojimų,
kurie tapo Perlojos krašto
muziejaus eksponatais

Spalio 20 d., šeštadienį, Perlojos krašto muziejuje perlojiečiams ir svečiams buvo pristatyti kraštiečio, Perlojos garbės piliečio, aktoriaus, Lietuvos kunigaikščio Vytauto Didžiojo ordino kavalieriaus Tomo Vaisietos gimtosios Perlojos bendruomenei dovanoti beveik penkiasdešimt metų trunkančio kūrybinio darbo liudininkai – įvairūs apdovanojimai, afišos, nuotraukos, paveikslai – beveik keturi šimtai didelių ir mažų eksponatų.

Nedidelis muziejus negalėjo sutalpinti visų norinčių pasižvalgyti po kambarį, kur įrengta aktoriaus, prieš ketvertą metų švenčiant 70-metį, tituluoto Dzūkijos karaliumi, dovanota ekspozicija.

Aktoriaus pagerbti atvyko jo vaikai Ginvilė ir Perlius su šeimomis, rašytojas Romas Sadauskas, profesorė Ona Voverienė, dailininkas Vidas Gibavičius, ilgą laiką Amerikoje, o dabar Lietuvoje gyvenantis publicistas, rašytojas Vilius Bražėnas, Lietuvai pagražinti draugijos pirmininkas Juozas Dingelis, fotomenininkas Vytautas Ylevičius, Seimo narys Algis Kašėta, Varėnos rajono savivaldybės meras Vidas Mikalauskas, daug kitų garbių svečių.

Prieš aktoriui Tomui Vaisietai ir Varėnos rajono savivaldybės merui Vidui Mikalauskui perkerpant simbolinę juostelę, kraštietis aktorius dėkojo ir merui, ir Perlojos bendruomenei „už suteiktą didelę garbę šitą puokštę savo širdimi, protu ir galimybėmis uždirbtų vertinimų padovanoti gimtajai Perlojai...“

„Noriu prisipažint, kad man augant čia ir klausant tų žmonių, žiūrint į jų pasiaukojamus darbus, į kraują ir dvasią įaugo tas kiekvieno perlojiečio dūšioj įaugęs šūkis – už Perloją ir visą Lietuvą! Tad su savo kuklia dovanėle noriu prisidėt prie Perlojos pagražinimo...“

Rajono savivaldybės meras Vidas Mikalauskas dėkojo aktoriui už unikalią ekspoziciją. Meras paminėjo, jog jam, kaip rajono vadovui, labai rūpi, kad ir Perlojoje, ir kiekvienoje kitoje rajono gyvenvietėje būtų atkurtas ir rusentų kultūros židinėlis. Jis pasidžiaugė, kad Perlojoje yra įrengtos šiltos laisvalaikio ir pramogų centro patalpos, kuriose turiningai leisti laisvalaikį turi galimybę ir jauni, ir pagyvenę perlojiečiai. Rajono vadovas sakė matąs, kad krašto muziejus jau nebetalpina visų eksponatų, todėl pažadėjo, kad ateityje bus remontuojamas ir antrasis šio pastato aukštas.

Perkirpus simbolinę juostelę ir perlojiečiams bei svečiams sugužėjus į nedidelį ekspozicijos kambarį, aktorius Tomas Vaisieta buvo apdovanotas gėlėmis, knygomis ir nuotraukomis.

Žymus aktorius buvo įvardintas kaip bene paskutinis dar kuriantis senosios aktorių kartos mohikanas, ir Dzūkijos žemė gali didžiuotis, kad užaugino ne tik M.K.Čiurlionį, V.Krėvę, bet ir Tomą Vaisietą.

Rajono savivaldybės administracijos Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vedėjo pavaduotoja kultūrai Regina Svirskienė padėkojo aktoriui už itin vertingą dovaną ir patikino, kad Perlojoje įsikūrusią ekspoziciją lankys žmonės iš visos Lietuvos.

Rajono savivaldybės meras Vidas Mikalauskas aktoriui įteikė Eugenijaus Drobelio knygą „Čepkeliai“.

Gausus būrys garbių svečių, perlojiečių prisiminimui nusifotografavo prie muziejaus ir Vytauto paminklo, o vėliau rinkosi jaukioje Perlojos laisvalaikio ir pramogų centro salėje, kurioje vyko Perlojos kaimo šventė.

Ji prasidėjo aktoriaus Tomo Vaisietos parengtu monospektakliu „Lietuvai“, kuriame aktoriaus lūpomis nuskambėjo Justino Marcinkevičiaus, Vinco Krėvės, Antano Baranausko bei kitų rašytojų kūriniai.

Perlojos svečiai daug kalbėjo apie tai, jog kiekvienas lietuvis savo darbais turi gražinti kraštą, kuriame gyvena. Visi buvo sužavėti garbaus amžiaus publicisto Viliaus Bražėno šmaikščia kalba, kurioje jis ragino visiems drauge atstatyti moralę ir kiekvienam nors po mažą grūdelį stengtis įdėti į tautos aruodą.

Kaimo šventėje buvo pagerbti vyriausieji ir jauniausias kaimo gyventojai, koncertavo Alytaus rajono Ūdrijos folkloro kolektyvas „Rūta“, Perlojos ir Gudžių kaimų saviveiklininkai, vėliau vyko smagi vakaronė.

Perloja, Varėnos rajonas

Autorės nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija