Atnaujintas 2007 lapkričio 28 d.
Nr.88
(1585)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai

Demonstracija prieš Vyriausybės politiką

Giedrius Grabauskas – Karoblis

Šeštadienį prie Vyriausybės, Seimo
rūmų ir Žemės ūkio ministerijos
susirinkę mitingo dalyviai piktinosi
nuolat kylančiomis produktų kainomis
Zenono ŠIAUČIULIO nuotrauka

Lapkričio 24 dieną Vilniuje įvyko demonstracija prieš Vyriausybės ekonominę politiką. Kylant kainoms, Gedimino Kirkilo vadovaujama Vyriausybė nesiima realių žingsnių, kad sušvelnintų krizės padarinius, o toliau skatina privilegijas. Protestuoti prieš tokią padėtį ir pareikalauti permainų susirinko visuomeninių organizacijų atstovai. Demonstracijoje dalyvavo įvairių profsąjungų, pensininkų bendrijų, žemės savininkų sąjungos atstovai iš Vilniaus, Kauno, Panevėžio, Alytaus, Marijampolės, Utenos ir kitų miestų. Prie Vyriausybės rūmų žmonės ėmė rinktis nuo 11 valandos. Susirinkusi apie 5 tūkstančių žmonių minia 12 valandą vieninga kolona patraukė per Gedimino prospektą Seimo rūmų link. Žmonės nešė transparantus, vėliavėles su užrašais: „Stop kainoms“, „Mažiau privilegijų, daugiau teisingumo“, „Grąžinkite žemę teisėtiems savininkams“.

Prie Seimo įvyko mitingas, kuriame kalbėjo įvairių organizacijų lyderiai ir atstovai. Darbo federacijos lyderis Vydas Puskepalis savo pasisakyme išreiškė susirūpinimą didėjančiu socialiniu nestabilumu. Jis sakė, kad vis daugiau Lietuvos žmonių vos suduria galą su galu, dėl to daug žmonių išvyksta ieškoti laimės į užsienį. Lietuvoje minimali alga siekia vos 200 eurų. Beneliukso šalyse – Belgijoje, Olandijoje, Liuksemburge, minimali alga yra 1500 eurų ir mažiau uždirbantys dar turi teisę į įvairias lengvatas. Net palyginus su kaimynine Lenkija, Lietuvoje kainos ir pajamos atrodo prastai. Lenkijoje litras pieno kainuoja 2 litus, o Lietuvoje – 2,70 lito ir dar brangiau. Kur kas pigesnės ir kitos maisto prekės, statybinės medžiagos, nors kaimynų algos ir pensijos didesnės. Lenkijoje labai aktyvios profsąjungos. V. Puskepalis paragino burtis ir kovoti už savo teises, tada bus galima pasiekti teigiamų rezultatų.

Lietuvos žurnalistų sąjungos pirmininkas Dainius Radzevičius kalbėjo apie žurnalistų ir kitų kūrybinių darbuotojų nestabilią padėtį. Kol kas nėra įstatymų, užtikrinančių jų socialines garantijas, ir tai kelia susirūpinimą: „Mes, žurnalistai, žvelgiame ne vien į savo kiemo reikalus. Matome policijos bėdas, menki policininkų atlyginimai daro padėtį teisėsaugoje nestabilia, trūksta policijos pareigūnų, ypač provincijoje. Jei pagerėtų ne tik atskirų žmonių grupių, bet visų dirbančiųjų ir pensininkų padėtis, tik tada galėtume tikėtis pasitikėjimo valdžia ir santarvės visuomenėje“.

Laisvųjų profsąjungų konfederacijos pirmininkas Jonas Černiauskas savo pasisakyme pabrėžė, kad karteliniai susitarimai sparčiai kelia įvairių prekių kainas Lietuvoje, o Vyriausybė nepajėgia to sustabdyti. Deja, ji nenori pakelti ir pensijų, kitų socialinių išmokų ir valstybinio sektoriaus darbuotojų atlyginimų. Reikia vienytis visoms organizacijoms, visiems žmonėms, norintiems teigiamų pokyčių.

Mitinge kalbėjo ir socdemų atstovas, Vilniaus vicemeras Algirdas Paleckis. Pasipiktinę žmonės nutraukė jo kalbą šūksniais – „užteks meluoti“, „šalin išdavikus“.

„Solidarumo“ profsąjungos pirmininkė Aldona Jašinskienė pažymėjo, kad būtina įvesti progresyvinius mokesčius. Dabar, kai panašius mokesčius moka ir gaunantys 10-12 tūkstančių, ir gaunantys 700 litų algas, tai atrodo kaip pasityčiojimas. Įvedus progresyvinius mokesčius ir apkarpius privilegijas, biudžete atsirastų nemažas rezervas, kurį ir būtų galima naudoti aktualiems socialiniams klausimams spręsti.

Mitingo dalyviai buvo informuoti apie tai, kad 12 valandą Lenkijoje, Latvijoje ir Estijoje šių šalių profsąjungų atstovai surengė piketus prie Lietuvos ambasadų, palaikydami Lietuvos profsąjungų reikalavimus.

Mitingo pabaigoje buvo priimta rezoliucija, kurioje sakoma, kad Vyriausybės ekonominė politika skatina skurdą ir nestabilumą, reikalaujama imtis priemonių skurdui pažaboti, įvesti progresyvinius mokesčius, atsisakyti privilegijų aukštiems valdininkams, pažaboti kartelinius susitarimus, dėl kurių staigiai kyla įvairių prekių kainos. Taip pat pasisakoma prieš įvairių prabangių, bet nebūtinų objektų statybas, dėl kurių iššvaistomos didžiulės biudžeto lėšos. Reikalaujama indeksuoti darbo užmokestį ir socialines išmokas. Įvykdyti šiuos reikalavimus Vyriausybei duodama laiko iki Naujųjų metų, o priešingu atveju bus reikalaujama Vyriausybės atsistatydinimo ir priešlaikinių rinkimų.

Paskutinių septynerių metų laikotarpis mūsų šalyje pasižymėjo įvairiais skandalais, įsigalėjo oligarchija. Mitingo dalyvių nuomone, Lietuvoje žmonių skurdas jau pasiekė pavojingą ribą. Visuomeninės organizacijos ryžtingai nusiteikusios ginti Lietuvos žmonių interesus ir rengs įvairias akcijas, reikalaudamos iš valdančiųjų socialinio teisingumo.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija