Atnaujintas 2007 lapkričio 28 d.
Nr.88
(1585)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai

Lietuviškos dainos ir šokiai sužavėjo vokiečius bei šveicarus

Rūta Kazlauskaitė

Ambasadorius
dr. Alexander von Rom
(kairėje) rūpinosi ekskursija
po Memingeną

Kolpingo draugijos tautinės muzikos ansamblis „Raskila“ (meno vadovė Aurelija Bareišienė) ir Domeikavos tautinių šokių kolektyvas „Džiaukis“ (prezidentė Jūratė Mieldažienė) neseniai sugrįžo iš devynias dienas trukusios kelionės po Vokietiją ir Šveicariją, kur surengė keletą koncertų Vokietijos Bavarijos regiono miestuose Buhne, Neu-Ulm ir St.Wendel bei Hochdorf mieste Šveicarijoje. Tai – Lietuvos Kolpingo draugijos įgyvendintas kultūrinis projektas, kurio metu dviejų šalių atstovams buvo pristatomos lietuvių liaudies dainos, muzika bei šokiai.

Daugiau nei po valandą trukusiuose koncertuose skambėjo beveik dvi dešimtys įvairių kūrinių, juose apsilankė keli šimtai žmonių. „Vokiečiai ir šveicarai su dideliu susidomėjimu dalyvavo koncertuose, klausinėjo apie atlikėjų dėvimus tautinius drabužius, jų istoriją, o vokiečiai rado nemažai panašumų su savo šalies liaudies muzika. Šveicarai – gana konservatyvi tauta, todėl buvo nepaprastai smagu žiūrovus išjudinti koncerto metu, pakviesti juos šokiui. Vėliau jie susižavėję kalbėjo, jog esame daininga tauta ir mokame linksmintis”, – sakė grupę lydėjęs Kolpingo draugijos valdybos pirmininkas, kanauninkas Saulius Filipavičius.

„Raskilos” meno vadovė Aurelija Bareišienė pasidžiaugė gerais klausytojais, kurie visus atliekamus kūrinius priėmė nuoširdžiai, tarsi suprasdami lietuvių kalbą. Buhne miesto bendruomenės narys Josefas Klotzas pasakojo, jog bendradarbiavimas su lietuviais tęsiasi ne vienerius metus, tačiau tokio pobūdžio kultūrinė ir meninė sklaida vyko pirmą kartą.

Trisdešimt dviejų asmenų delegacija iš Lietuvos keliaudama po Vokietiją bei Šveicariją aplankė Memingeną, Liucerną bei kitus miestus, susipažino su šių miestų istorija, lankytinomis vietomis, bendravo su vietos gyventojais, ten veikiančių Kolpingo draugijų šeimų atstovais.

Delegaciją iš Lietuvos savo šeimos dvare netoli Memingeno priėmė prieš dvejus metus kadenciją Lietuvoje baigęs Vokietijos ambasadorius dr. Alexander von Rom su žmona p. Gisela von Rom. „Kolpingo draugija iki 2000-ųjų buvo finansuojama iš Vokietijos vyriausybės biudžeto per tarptautinę Kolpingo draugiją, todėl nuolat palaikėme ryšį su ambasada. Bendravimas su ambasadoriumi ir jo žmona prasidėjo prieš ketverius metus, nuolat susitikdavome Kolpingo draugijos ir ambasados organizuojamuose renginiuose. Smagu, jog ambasadorius su žmona į savo dvarą pakvietė abiejų kolektyvų, vykusių koncertuoti, narius ir surengė iškilmingus pietus. Lietuvoje praleistą laiką jie prisimena labai šiltai. Be to, p. Gisela mokėsi lietuvių kalbos, todėl jai buvo malonu vėl prisiminti šią kalbą“, – sakė Lietuvos Kolpingo draugijos nacionalinė sekretorė Lina Kalibataitė.

Kelionės metu buvo susitarta dėl Kolpingo kolegijos socialinio darbo studentų praktikos Memingeno Kolpingo mokymo centre, dėl naujojo Kolpingo draugijos pastato Kauno senamiestyje finansavimo, diskutuota dėl ateityje planuojamų įgyvendinti projektų su Ingolstadt Kolpingo mokymo centru organizuojant mokymus suaugusiems ir Lietuvos įmonėms.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija