Atnaujintas 2007 gruodžio 5 d.
Nr.90
(1587)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

Svetainė įkurta
2001 m. spalio 3 d.

RUBRIKOS

XXI Amžius


PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai


PRIEŠPASKUTINIS NUMERIS

XXI Amžius


REKLAMA LAIKRAŠTYJE

Reklamos kaina - tik 1,00 Lt + PVM

Pageidaujančius prašome kreiptis į Redakciją


 

Šiame numeryje:

„Ekumenizmas –
ne pasirinkimas,
bet šventa pareiga“

Partinės
televizijos cenzūra

Naujų savivaldybių
norėtų tik gyvenantys
centre

Naujasis teismų
įstatymas: Žemaitijoje
teisingumas gali
stipriai skirtis nuo
teisingumo Dzūkijoje

Ar esame pasirengę
ginti Tėvynę?

Tikrojo humanizmo
ir teisingumo ilgesys

Kad nereikėtų
nieko daryti

Rinkimų karnavalas

Petras KATINAS

Vladimiras Putinas pastaruoju
metu mėgo demonstruoti savo
pagarbą nuo sovietinių
represijų nukentėjusiems
žmonėms ir dalyvavo
jų pagerbimo renginiuose

Tokios rinkimų kompanijos, kokia vyko Rusijoje prieš Valstybės Dūmos rinkimus, nebuvo netgi Sovietų sąjungos laikais. Tada butaforinės Aukščiausiosios Tarybos rinkimuose dominavo šūkis, raginantis balsuoti „už komunistų ir nepartinių bloką“. Bet niekada nebuvo akcentuojama, kad atiduodamas savo balsą už tą „bloką“ balsuoja už Staliną, Chruščiovą ar Brežnevą. O šiemet visa Maskva, Sankt Peterburgas, kiti miestai, netgi merdintys provincijos miesteliai ir kaimai, kuriuose likę vos po keliolika ar keletą pensininkų, nuklijuoti plakatais: „Balsuodami už „Vieningąją Rusiją“, balsuojate už V. Putiną!“ Pagrindinis „Vieningosios Rusijos“ ideologas, pirmaujantis „čempionate“, kas iš valdininkų žemiau nusilenks Kremliaus valdovui V. Putinui, buvęs specialus V. Putino įgaliotinis dėl žmogaus teisių padėties Čečėnijoje, Abdula Chakimas Sultygovas paskelbė Rusijos pertvarkymo planą, kurį reikėtų įgyvendinti po valstybės Dūmos ir kitų metų kovo mėnesį įvyksiančių prezidento rinkimų.


Politiniai ir privatūs žaidimai

Jau beveik mėnesį besitęsiantis „trigalvio slibino“ – taip buvo pavadintas nacionalinis investuotojas naujajai atominei elektrinei – skandalas dar neartėja į pabaigą. Pagrindiniai jo vykdytojai – vadinamieji socialdemokratai ir jų sukurta mažumos Vyriausybė, vadovaujama Gedimino Kirkilo, nepasinaudojo savo bičiulio Vytenio Andriukaičio gelbėjimosi ratu. Gal ir gerai: didėjanti infliacija ir kainų šuolis atvers akis Lietuvos piliečiams ir jie rinkimuose nuvers nuo koto nomenklatūrininkų valdžią.


Pristatytas dokumentinis filmas apie legendinį partizaną

Kazimieras Dobkevičius

Legendinis partizanas Juozas
Armonaitis – dim. majoras,
Vyčio Kryžiaus ordino kavalierius
kino filmo premjeroje

Pasak Lietuvos Laisvės Kovos Sąjūdžio valdybos pirmininko, dimisijos pulkininko Jono Čeponio, dabar tikrų partizanų „grynuolių“ beliko šiek tiek virš trijų šimtų. Lietuvos kino studija sukūrė vieną vienintelį kino filmą apie partizaninę kovą „Vienui vieni“, kurį režisavo Jonas Vaitkus. Tai filmas, per Lukšų šeimos tragediją, nuožmią kovą su okupantais pasakojantis, kaip vyko rezistencinė kova ne tik su pavergėjais, bet ir su kolaborantais, išdavikais stribais... Ir tai viskas. Daugiau kino filmų, dokumentinių juostų apie partizanus, išskirtinius kovotojus nebuvo sukurta.


Nacionaliniuose maldos pusryčiuose – apie tikėjimą ir politiką

Kardinolas Audrys Juozas Bačkis,
Europos Parlamento narys Vytautas
Landsbergis ir prezidentas Valdas
Adamkus dalyvavo septintuosiuose
Nacionaliniuose maldos pusryčiuose

Lietuvos prezidentas Valdas Adamkus per sekmadienį surengtus tradicinius Nacionalinius maldos pusryčius kalbėjo apie tikėjimą ir politiką. Šalies vadovas ragino politikus, verslininkus ir visus šalies gyventojus nebijoti priimti netradicinius sprendimus ir kurti platesnę Lietuvos ateities viziją.

„Tikras politikas privalo ne tik turėti ryškią savo veiklos ir įsipareigojimo žmonėms bei valstybei viziją. Mūsų visų pareiga yra žengti drąsiai, vadovaujantis savo sąžine ir tikėjimu, drąsinti kolegas ir oponentus nesibaiminti ryžtingų reformų ir pertvarkų.


Pasienyje – naujos galimybės

Rūta Averkienė

Dargužių kaimo moterys gamina sūrius

Varėnos rajono savivaldybė kartu su Varėnos turizmo ir verslo informacijos centru 2006 metais parengė ir pradėjo vykdyti projektą „Teminis kaimas: naujos galimybės pasienio regionų verslui, turizmui ir kultūrai“. Projektas iš dalies finansuojamas Europos Sąjungos Kaimynystės programos „INTERREG III“ lėšomis. Trys Varėnos rajono kaimai – Dargužiai, Senoji Varėna ir Subartonys – pasirinko temas ir toliau kryptingai į jas gilinasi. Dargužiai pamažu tampa sūrių kaimu, Subartonys imasi lietuvių literatūros klasiko Vinco Krėvės-Mickevičiaus gimtinės ir kūrybos temos, Senoji Varėna, kompozitoriaus ir dailininko Mikalojaus Konstantino Čiurlionio gimtinė, plėtoja muzikos ir menų temą.


Meilės liaudies menui pamokos

Jonas PETRONIS

Salako vaikų folklorinio ansamblio
vadovė Danguolė Kisielienė

Zarasų kultūros centre gražiai puoselėjama šio krašto etninė kultūra. Zarasiškiai gali pasidžiaugti, kad įvairiose rajono vietovėse aktyviai veikia vaikų folkloriniai ansambliai. Jaunieji tautos papročių, meno, tradicijų puoselėtojai renka medžiagą, užrašinėja savo senelių ir prosenelių dainas, šokius, mįsles, padavimus. Taip jiems neleidžia iškeliauti užmarštin. Tai labai reikalingas ir neįkainuojamas darbas. Vaikai, jų vadovai ne tik renka šias vertybės, bet ir šoka sėlių dainas, šokius, mena mįsles, porina senovinius pasakojimus.


Grafikos darbuose – spalvų darna

Rūta AVERKIENĖ

Ramunė Vėliuvienė
ir jos šviesos angelai

Varėnoje nuolat vykstančias garsių Lietuvos menininkų parodas bei pasirodymus galima įvardinti kaip dovaną Varėnos krašto kultūrai. Džiugu, kad talentingi ir garsūs Lietuvoje bei užsienyje meno meistrai nesipuikuoja eksponuoti ir pristatyti savo kūrybą provincijoje, puikiai įsiliedami į kultūrinį rajono gyvenimą.

Kaip dar vieną dovaną Varėnos žmonėms galima pavadinti žymios grafikės, kraštietės Ramunės Vėliuvienės tapybos darbų parodą, atidarytą Varėnos kultūros centro parodų salėje. Į jos atidarymą atėjo rajono savivaldybės vadovai, varėniškiai.


Vestuvių generolai ir Lietuvos saugumas

Kęstutis Milkeraitis

Ta nepagarbi mintis man kilo žiūrint „Spaudos klubą“. Tada pagalvojau, kad naujai kepami mūsų generolai turi kažką bendra su etnografiniais rusų vestuvių generolais. Pastarųjų man dar teko matyti. Anuomet, dar iki Stalinui nusibaigiant, kai tėvas, vengdamas kelionės už plačiųjų Sibiro upių, mėtydamas pėdas apsigyveno su šeima viename Vilnijos dvarelyje. Jame jau veikė „sovchozas“ – pokaryje į tuos „liaudies dvarus“ buvo suplūdę kolonistai iš plačiosios Sovietijos. Pagal mano tėvo loginį mąstymą, kandidatų į ešelonus tarp kolonistų neturėjo rinkti.


Nesisklaidančios miglos

Petras KATINAS

Viename pastarojo meto interviu prezidentas Valdas Adamkus, paklaustas, kodėl vetavo Liustracijos įstatymą, panašiai kaip ir kiti kagėbistų gynėjai ėmė aiškinti, jog Seimas, priimdamas tą įstatymą, pažeidė taisykles, nesilaikė procedūros ir t.t. Bet labiausiai nustebino jo žodžiai, kad jis gyvenime net supratimo neturėjęs, kas buvo tas KGB... Net nesinori tikėti, kad taip kalba ilgametis amerikietis, buvusios okupuotos valstybės galva, ES ir NATO šalies prezidentas. Kur V. Adamkus gyveno – kitoje planetoje ar kokioje negyvenamoje saloje, kaip koks Robinzonas? Juk Amerikoje tikriausiai skaitė laikraščius, knygas, kurių, apie KGB voratinklį ir jo apraizgytą pasaulį ten buvo išleista daugybė.

 
Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija