Atnaujintas 2008 sausio 11 d.
Nr.3
(1596)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai

Popiežius apie jaunųjų migrantų problemas

Integracija ir savitumo išlaikymas

Vis labiau globalizuotame pasaulyje stiprėjantis migracijos procesas sukelia daug sunkumų jauniems žmonėms, kurie palieka savo tėvynes ir šeimas, pabrėžia popiežius Benediktas XVI savo kreipimesi, skirtame Pasaulinei migrantų ir pabėgėlių dienai, kuri Bažnyčioje tradiciškai bus minima ateinantį sekmadienį – sausio 13 dieną. Įvairiose šalyse šiam minėjimui gali būti pasirenkamos kitos patogios datos, o pavyzdžiui, migrantų šalyje Jungtinėse Valstijose sausio 6-12 dienomis Bažnyčia celebruoja visą Migrantų savaitę.

2008 metų Pasaulinei migrantų ir pabėgėlių dienai parinkęs temą „Jaunieji migrantai“ savo kreipimesi Šventasis Tėvas pastebi, kad svetur atsidūrę jauni žmonės „jaučia gyvą poreikį neprarasti šalies, iš kurios kilę, kultūros, bet, kita vertus, kyla suprantamas troškimas organiškai įsitraukti į juos priėmusią visuomenę“. Vis dėlto bandoma visiškai nesupanašėti ir neprarasti savo protėvių tradicijų. Kaip tik dėl to, o ypač siekiant išsaugoti turimą tikėjimo paveldą, popiežius Benediktas XVI kviečia „priimančiųjų šalių bažnytines bendruomenes geranoriškai sutikti jaunuolius, vaikus ir jų tėvus, pamėginti suvokti jų gyvenimo permainingumą bei skatinti juos integruotis“. Tai ypač svarbu, kadangi jaunieji migrantai neretai „tampa išnaudojimo, moralinio šantažo ir piktnaudžiavimo aukomis“.

Prioritetinis rūpestis pabėgėliais

Atskirai paminėjęs priverstinių migrantų, pabėgėlių ir prekybos žmonėmis aukų, tarp kurių visada būna daug jaunų žmonių, netgi vaikų, sritį, Šventasis Tėvas atkreipia dėmesį į sukrečiančius laikinų stovyklų vaizdus, kurie dažnai patenka į tarptautinės žiniasklaidos reportažų akiratį. „Tokiems vaikams bei paaugliams vienintelė gyvenimo patirtis yra priverstinė gyvenamoji vieta – „stovykla“, kur jie laikomi izoliuoti, toli nuo gyvenamųjų vietovių, be galimybės lankyti normalią mokyklą“, – pažymi Popiežius. Jis teigia, kad būtent šios svetur atsidūrusios jaunų žmonių grupės turi būti prioritetinio rūpesčio subjektais, kuriant jiems „priėmimo bei tinkamo ugdymo struktūras“.

Pabrėždamas švietimo sistemos svarbą, Šventasis Tėvas aiškina, kad mokyklose būtų diegiamos „jauniesiems migrantams ypatingos, jų poreikius paisančios integracijos programos“, kad klasėse būtų sukurta „abipusės pagarbos aplinka“. Reikia suvienytų mokytojų, šeimų ir mokinių pastangų jaunųjų migrantų žmogiškajam, kultūriniam ir profesiniam ugdymui, kad jie pilnavertiškai pasirengtų ir įsijungtų į naują gyvenimo ir darbo aplinką.

Studijuojančių užsienyje pastoracija

Galiausiai popiežius Benediktas XVI kalba apie į užsienį išvykstančių studijuoti jaunų žmonių, kurių nuolat gausėja, sielovados problemas. „Šiems jaunuoliams reikia ypatingos pastoracijos, nes jie yra ne tik studentai, bet ir laikini studentai, – pažymi Šventasis Tėvas. – Jie dažnai jaučiasi vieniši, spaudžiami studijų ir kartais kenčia dėl ekonominių sunkumų“. Bažnyčia turi rūpintis šių jaunų žmonių tikėjimo brandinimu, taip pat jų skatinimu „atsiverti tarpkultūrinei dinamikai“, dialogui su kitų kultūrinių ir religijų tradicijų studentais, „visuotinumui, kuris yra neatskiriamas Katalikų Bažnyčios elementas“.

Kreipdamasis į pačius jaunuosius migrantus, popiežius Benediktas XVI ragina juos gerbti šalies, kurioje gyvena, įstatymus, susilaikyti nuo neapykantos ir smurto, kurių proveržiai stiprina vietinių žmonių nepakantumą svetimšaliams. „Stenkitės jau dabar būti pasaulio, kuriame vyrautų supratingumas ir solidarumas, teisingumas ir taika, kūrėjai“, – kviečia Šventasis Tėvas. Svetur atsidūrusius jaunuolius jis ragina neapleisti religinės praktikos ir „augti Kristaus pažinime bei meilėje“. Tuo būdu jaunieji migrantai krikščionys gali atlikti Bažnyčios evangelizacijos misiją, parodydami, kad „Evangelija gyva ir tinkama bet kuriai situacijai“. Šie linkėjimai yra ypač svarbūs, žinant, kad išvykę į užsienį jaunieji migrantai gali nutolti nuo savo tikėjimo dėl svetimos aplinkos ir Vakarų hedonistinės ir vartotojiškos visuomenės vilionių.

Mindaugas BUIKA

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija