Atnaujintas 2008 sausio 16 d.
Nr.4
(1597)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai

Sąjūdininkai įsteigė diskusijų klubą

Kazimieras Dobkevičius

Iš kairės: Auksė Skokauskienė,
Juozas Miškinis, Raimundas
Kaminskas ir kiti
politinių diskusijų dalyviai
Autoriaus nuotrauka

Naujai išrinktas Kauno Sąjūdžio tarybos pirmininkas Raimundas Kaminskas iniciavo Politinių diskusijų klubą. Kauno miesto savivaldybės mažojoje salėje susirinko diskusijų dalyviai – aktyvus Sąjūdžio Kauno skyriaus narys Zigmas Tamakauskas, buvęs Kauno skyriaus Sąjūdžio tarybos pirmininkas Albinas Staugaitis, prof. Raimundas Baltrušis, KTU dėstytojas Juozas Miškinis, Auksė Ramanauskaitė-Skokauskienė, „XXI amžiaus“ redaktorius Edvardas Šiugžda, VšĮ „Naujasis amžius“ direktorė Livija Šiugždienė ir kiti, pageidavę išsakyti savo nuomonę aktualiomis politinio gyvenimo temomis.

J. Miškinis pacitavo norvegų politologo Sveno Lee mintis „Apie demokratiją Lietuvoje“: „Kiekviena partija Lietuvoje turi savo programą, bet neturi ideologijos. Tik išrinkti į vadovybę jau tampa politikais“. Toliau norvegų politologas į klausimą, kodėl keičiasi partijos Lietuvoje, atsako, jog nėra ideologijos, partijos nesugeba atstovauti rinkėjų interesams, nėra mechanizmų kontroliuoti išrinktuosius. Partijos kuriamos tik politikams. Tokiomis mintimis prasidėjo diskusija apie politinę padėtį Lietuvoje.

Kalbėjusieji priėjo vieningos nuomonės, kad partijos ir politika priklauso nuo finansavimo grupių, kad dauguma Seimo narių, politikų viena kalba, kita galvoja, o trečia daro. Nėra jokios atskaitomybės prieš rinkėjus. Daugelis rinkėjų nežino ką rinkti, nes Lietuvoje priskaičiuojama arti keturiasdešimties partijų. Ypač pykdo rinkėjus politikų bėgiojimas iš partijos į partiją – yra ir tokių, kurie jau pakeitė po keturias penkias partijas. Privalo būti priesaika partijai, o norint pakeisti partiją turėtų būti pereinamasis kelerių metų laikotarpis. Lietuvos Sąjūdis prarado savo pirmapradę galią todėl, kad tuoj po rinkimų Kauno Sąjūdžio berniukai, patekę į Seimą, perėjo į kairiųjų stovyklą. Vėliau komunistinė nomenklatūra, kuri vadavavo įmonėms ir įstaigoms, prisidengdama etatų mažinimu, masiškai atleidinėjo Sąjūdžio aktyvistus.

Diskusijų klube buvo išreikštas susirūpinimas, kad Žemaitijoje kuriama nauja politinė partija, kurios tikslas Žemaitijai „iškovoti autonomiją“. Reikia nedelsiant duoti atkirtį visiems, kas mėgina skaldyti Lietuvą.

Tikimės, kad ateityje šio diskusijų klubo veikla taps solidžia ir sustiprins mūsų visuomenės atstovų, potencialių rinkėjų, politinį išprusimą, kad į Lietuvos Seimą nepatektų žmonės, neturintys valstybinio mąstymo arba tiesiog siekiantys „pasiduoneliauti“ Seimo sąskaita, o vėliau gauti didžiules išeitines pašalpas bei prašyti valstybinės pensijos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija