Atnaujintas 2008 sausio 16 d.
Nr.4
(1597)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai

Kultūros premija tautodailininkui įteikta bažnyčioje

Vytautas Bagdonas

Antrą šv. Kalėdų dieną į Anykščių šv. Mato bažnyčią susirinkę parapijiečiai stebėjo įspūdingą Panevėžio vokalistų grupės „Belcante“ pasirodymą – lazerių šou.

Anykščių bažnyčioje tau tampa gražia tradicija šv. Kalėdų proga organizuoti misterijas, šventinius koncertus. Nenuilstantis parapijos ganytojas, Anykščių dekanato dekanas kanauninkas Stanislovas Krumpliauskas ir šiemet nusprendė anykštėnus bei jų svečius pradžiuginti puikiu reginiu. Iškilmingai papuoštoje Anykščių šventovėje buvo įteikta ir kasmetinė kultūros premija, pavadinta iškilios anykštėnės muziejininkės ir literatės šviesaus atminimo Teresės Mikeliūnaitės vardu. Ši 5000 litų premija, įsteigta Anykščių rajono savivaldybės, įteikiama nuo 2001-ųjų metų. Anykščių kultūros taryba, apsvarsčiusi pristatytas T. Mikeliūnaitės premijai kandidatūras, nusprendė ją skirti 69 metų anykštėnui tautodailininkui, medžio drožėjui Jonui Tvardauskui. Tam sprendimui pritarė ir Anykščių rajono Taryba, nes kūrybinė J. Tvardausko veikla yra visiems gerai žinoma, jo darbai sulaukė pripažinimo ir užsienyje.

T. Mikeliūnaitės kultūros premiją naujajam laureatui po bažnyčios skliautais įteikė Anykščių rajono meras Sigutis Obelevičius, palinkėjęs tautodailininkui kūrybinės sėkmės. Pasak mero, labai simboliška, kad tokia prestižinė premija kūrėjui įteikiama būtent bažnyčioje. Juk dauguma Jono Tvardausko darbų yra religinės tematikos – tai kryžiai, koplytstulpiai, prakartėlės ir kt. Su naujojo Kultūros premijos laureato kūrybine veikla visuomenę supažindino anykštėnas rašytojas ir žurnalistas, katalikiško leidinio vaikams „Kregždutė“ vienas iš leidėjų Vygandas Račkaitis. Pats laureatas prisipažino, kad tokio aukšto savo kūrybos įvertinimo nesitikėjo, o įteikta premija yra puikus stimulas siekti naujų aukštumų, dar nepaleisti iš rankų kalto, toliau „kalbinti medį“. Jau beveik keturiasdešimt metų jis gyvena Anykščių krašte, kuriame semiasi įkvėpimo, kūrybinės energijos, kur gimė ir daug gražių jo medžio darbų...

T. Mikeliūnaitės premijas jau yra gavę Anykščių krašto žurnalistai, rašytojai, muziejininkai, režisieriai, pedagogai, kiti kultūros darbuotojai.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija