Atnaujintas 2008 sausio 16 d.
Nr.4
(1597)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai

Latvija vaduojasi iš oligarchijos gniaužtų

Giedrius Grabauskas-Karoblis

Aigaro Kalvyčio Vyriausybė
buvo priversta atsistatydinti

Ivarui Guodmaniui pavesta
formuoti naują Vyriausybę

Kaimyninėje Latvijoje 2007 metai pasižymėjo įnirtingomis politinėmis batalijomis. Prasidėjo stambaus masto korupcinės veiklos tyrimai. Ekonominė situacija šalyje prastėjo, didėjo infliacija. Žmonės, nepatenkinti ekonomikos smukimu ir korupcija, išėjo į gatves.

Neseniai Latvijoje darbą pradėjo nauja Vyriausybė. Premjero Aigaro Kalvyčio vadovaujama Vyriausybė atsistatydino gruodžio pradžioje. Prezidentas Valdis Zatleris po konsultacijų su įvairių politinių jėgų atstovais pavedė vyriausybę formuoti Ivarui Guodmaniui, jau buvusiam premjeru 1990-1993 metais ir vėliau užėmusiam įvairius aukštus postus. A. Kalvyčio Vyriausybės žlugimas buvo metų pradžioje prasidėjusių įvykių atomazga. Kovo mėnesį buvo suimtas garsus oligarchas, Ventspilio meras Aivaras Lembergas. Tai sukėlė tikrą politinę audrą šalyje, ypač radus vadinamąjį ,,Lembergo sąrašą“. Tai užrašai, kuriuose minimos įvairių įtakingų Latvijos politikų pavardės ir sumos, kurias jie gaudavo iš Lembergo.

Lembergo veikla susidomėta jau 2006 metų pabaigoje, kai ją tirti ėmėsi Kovos su korupcija biuras, vadovaujamas Andrejaus Loskutovo. Tyrimo eigoje paaiškėjo, kad šis verslininkas, sovietmečiu buvęs Ventspilio miesto komunistų partijos sekretorius, buvo sukūręs ištisą partijų šešėlinio finansavimo sistemą. Be to, jis grobstė savivaldybės biudžeto lėšas, organizuodavo įvairias finansines aferas. Aivaro Lembergo biografija primena R. Stonio ar garsiojo Lenkijos oligarcho R. Krauzės biografijas. Padaręs karjerą komunistinės valdžios struktūrose, įgytą patirtį ir ryšius jis panaudojo verslui ir politinei veiklai ir nuo 1993 metų sugebėjo įgyti didžiulę įtaką Latvijos politikos ir verslo pasaulyje.

Verta pažvelgti į Latvijos politinį žemėlapį. Latvijoje yra septynios pagrindinės partijos. Premjeras A. Kalvytis atstovavo Liaudies partijai, 2006 metais buvo išrinktas partijos pirmininku, šios partijos narys yra ir buvęs premjeras Andris Škėlė, įtakingas oligarchas. Liaudies partija dabartiniame 100 vietų Seime turi 23 vietas, daugiausia mandatų iš visų partijų. Didelę įtaką turi ir ,,Naujojo laiko“ partija, vadovaujama Einaro Repšės. Seime jai atstovauja 18 deputatų. Vienas iš Latvijos politinių fenomenų – Pirmoji partija, įkurta 2002 metais, jos kūrėjai – įvairių krikščioniškų bažnyčių atstovai, nutarę veikti vadovaudamiesi krikščioniškomis vertybėmis. Partijos lyderiu tapo liuteronų pastorius Erikas Jakobsonas. Į Pirmąją partiją įsijungė ir Latvijos krikščionių demokratų sąjunga. 2002 metų rudenį vykusiuose Seimo rinkimuose Pirmoji partija gavo 10 vietų Seime ir kartu su keliomis kitomis partijomis sudarė valdančiąją daugumą. Partijos pirmininkas E. Jakobsonas tapo vidaus reikalų ministru, dar keli šios partijos nariai ėmė vadovauti kitoms ministerijoms. 2006 metų rinkimuose Pirmoji partija sudarė bendrą sąrašą kartu su ,,Latvijos kelio“ partija, vadovaujama I. Guodmanio, ir po rinkimų naujame Seime gavo 10 mandatų.

Žaliųjų ir valstiečių sąjunga, įvardijama kaip dešiniosios pakraipos partija, įkurta 2002 metais. Seime jai atstovauja 18 Seimo narių. Dar viena politinė jėga, paskutiniu metu turinti šalyje ryškias pozicijas, yra ,,Santarvės centras“. Tai keturių partijų susivienijimas, save vadinantis kairiųjų bloku, dažnai pasisakantis už rusakalbių teises. Šiam susivienijimui vadovauja Sergejus Dolgopolovas ir Nilas Ušakovas. Dabartiname Seime yra 17 šiam blokui atstovaujančių deputatų.

Latvijos prezidentas V. Zatleris nepriklauso jokiai partijai. Jis aktyviai dalyvavo Latvijos Liaudies fronto veikoje 1988-1990 metais, tačiau vėliau nuo politikos atitolo. Nepaisant kritikos jo adresu, jis pasižymi provakarietiška orientacija ir aktyvai palaiko su korupcija kovojančius teisėsaugos pareigūnus. Rinkimuose, kurie vyko 2007 metų birželį, jis nugalėjo Aivarą Endzinį, sovietmečiu įtakingą komunistinės nomenklatūros veikėją, nepriklausomoje Latvijoje buvusį Konstitucinio teismo teisėju.

A. Kalvyčio Vyriausybės likimas buvo nulemtas dar rugsėjį, kai A. Kalvytis pradėjo puolimą prieš Kovos su korupcija biuro vadovą Loskutovą ir kitus teisėsaugos pareigūnus, tiriančius Lembergo veiklą. Loskutovas buvo nušalintas nuo pareigų, Generalinei prokuratūrai pavesta ištirti Kovos su korupcija biuro finansines ataskaitas. Lapkričio pradžioje prokurorai paskelbė tyrimo išvadas – Loskutovo veiksmuose nenustatyta jokių didesnių pažeidimų. A. Kalvytis tada pareiškė, kad nepaisant šių išvadų Loskutovą reikia atleisti iš pareigų. Įvairūs visuomeniniai judėjimai, profsąjungos ėmė organizuoti piketus, mitingus. Į juos ateinantys žmonės nešėsi šūkius – ,,Apginsime Loskutovą“, ,,Šalin korupciją“. Per savaitę įvyko daugybė mitingų, į juos susirinkdavo virš 10 tūkstančių žmonių. Būtent aktyvi visuomenės reakcija nulėmė Vyriausybės likimą. Kai kurie politikos apžvalgininkai pripažįsta, kad Vyriausybės vadovai nesitikėjo, jog kils tokia visuomenės reakcija. V. Zatleris palaikė įvairių organizacijų ir visuomenės raginimus Vyriausybei atsistatydinti. A. Loskutovui nuo lapkričio 15 dienos panaikinti visi apribojimai ir jis toliau vadovauja kovos su korupcija biurui.

Taigi, nuo 2006 metų pabaigos ėmė svyruoti ilgą laiką Latvijoje klestėjusi oligarchinio valdymo piramidė. Tai buvo sistema, kai daugybė įtakingų politikų, valdininkų ir nemažai žiniasklaidos priemonių nuolat gaudavo dideles pinigų sumas iš kelių oligarchų – daugiausia iš Aivaro Lembergo ir Andrio Škėlės. A. Lembergas finansavo Žaliųjų ir valstiečių sąjungą, rėmė kai kuriuos Liaudies partijos ir kitų partijų atstovus. Už kai kurių politikų nugarų šmėžavo ir žinomo rusų verslininko Grigorijaus Lučianskio šešėlis. Šis iš Latvijos kilęs verslininkas vadinamas įtakingu Rusijos mafijos veikėju, palaikančiu artimus ryšius su valdančiuoju Baltarusijos režimu. Anksčiau artimi ryšiai jį siejo su nuverstu E. Ševardnadzės režimu Gruzijoje. Viena iš pagrindinių jo veiklos sričių yra prekyba ginklais. Pagrindinėmis figūromis, demaskuojant korupciją, tapo teisėsaugos pareigūnai – tai anksčiau minėtas Loskutovas ir jo vadovaujamos tarnybos pareigūnai, kai kurie prokurorai. Dalis Vyriausybės narių ir korumpuoti Seimo nariai pradėjo puolimą prieš teisėsaugininkus po to, kai rugsėjo viduryje įsisiūbavo korupcijos skandalas, į kurį įsipainiojo Seimo pirmininkas Indulis Emsis. Šio Valstiečių ir žaliųjų sąjungai priklausančio politiko pavardė rasta ,,Lembergo sąraše“. Be to, tuo laiku atsiskleidė vadinamasis ,,lagamino skandalas“, kai paaiškėjo, kad iš Seimo dingusio ir vėliau surasto lagamino savininkas yra Indulis Emsis. Lagamine rasta 20 tūkstančių latų. Emsis pareiškė, kad jis tuos pinigus pasiskolino, tačiau jo nurodyti asmenys, neva jam skolinę pinigus, to nepatvirtino. Rugsėjo 20 dieną I. Emsis atsistatydino. Apriboti Loskutovo įgaliojimai, pradėtas tyrimas dėl jo veiklos.

Įvairūs skandalai dėl korupcijos ar kitos neteisėtos veiklos Latvijoje dažni. Vienas iš didžiausių skandalų buvo 2000 metų pradžioje, kai tiriant pedofilijos tinklo veiklą paaiškėjo, kad Latvijoje veikia gerai organizuotas pedofilų tinklas, į kurį įsitraukę kai kurie verslininkai ir politikai. Buvo sudaryta Seimo komisija. Paaiškėjo, kad į pedofiliją yra įsitraukę keli aukšti pareigūnai – premjeras Andris Škėlė, užsienio reikalų ministras Valdis Birkavas, mokesčių inspekcijos viršininkas Valdis Sončikas. Jie atsistatydino iš pareigų.

Kartais bandoma sukelti dirbtinius skandalus, naudojamos propagandinės antys. Šių metų pavasarį kai kurie politikai buvo apkaltinti ryšiais su Londone gyvenančiu politiniu emigrantu iš Rusijos Borisu Berezovskiu. Tai buvo taktinis Lembergo šalininkų manevras – nukreipti dėmesį nuo korupcijos tyrimo.

Lapkričio mėnesį keli ministrai pareiškė nepasitikintys Aigaro Kalvyčio veikla. Užsienio reikalų ministras Aivaras Pabrikas atsistatydino iš posto, sakydamas, kad jis nenori dirbti Vyriausybėje, kuri kaltinama korupcija. Prasidėjo nesutarimai tarp Liaudies ir Pirmosios partijos politikų. Kalvytis pareiškė, kad jis atsistatydins po kelių savaičių.

Šįmet Latvijoje sparčiai didėjo infliacija. Vyriausybė nesugebėjo pažaboti infliacijos procesų, iš esmės apsiribojo tik kosmetinėmis priemonėmis, teigdama, kad teks susiveržti diržus.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija