Atnaujintas 2008 sausio 18 d.
Nr.5
(1598)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai

Panevėžio-Krekenavos dekanate

Pristatyti kanauninkai

Vyskupas Jonas Kauneckas,
vyskupas emeritas Juozas Preikšas
ir apaštalinis protonotaras
Bronius Antanaitis
su Katedros kapitulos nariais

Panevėžys. Sausio 3-oji, ketvirtadienis, įsiminė tuo, jog Panevėžio Kristaus Karaliaus Katedroje vyko iškilmingas naujų narių į Katedros kapitulą įvedimas. Panevėžio vyskupas Jonas Kauneckas garbės kanauninko titulą šiems kunigams suteikė maždaug prieš pusmetį. Po iškilmių buvo paminėtos pirmojo Panevėžio vyskupo Kazimiero Paltaroko 50-osios mirties metinės. Ketvirtadienis buvo pasirinktas todėl, kad darbo dienomis kunigai būna laisvesni nuo savo tiesioginių pareigų parapijose, todėl daugiau jų gali atvykti į Panevėžį. Garbės kanauninkų įvedimo iškilmėse dalyvavo Panevėžio vyskupas Jonas Kauneckas ir iš Kauno atvykęs vyskupas emeritas Juozas Preikšas.

Vysk. J. Kauneckas sakė, kad kanauninkų jau būta IV amžiuje. Įsteigus Panevėžio vyskupiją, jos pirmojo vadovo Kazimiero Paltaroko prašymu Popiežius Pijus XI 1927 metų lapkričio 11 dienos bule įsteigė Panevėžio Katedros kapitulą, kurią sudarė keturi prelatai ir keturi kanauninkai bei šeši garbės kanauninkai. Sovietiniais metais kapitula, kai vyskupija neteko savo vyskupo, tapo neveiksni. Kapitulą atkūrė 2001 metų rugpjūtį, o jos statusą tų pačių metų rugsėjo 6-ąją patvirtino Panevėžio vyskupas ordinaras Juozas Preikšas.

Iškilmes vyskupas pavedė vesti savo generalvikarui kan. dr. Robertui Pukeniui, išrinktam kapitulos pirmininku. Jose dalyvavo dar iš vyskupo K. Paltaroko kanauninko titulą gavę Rokiškio šv. apaštalo evangelisto Mato bažnyčios altaristas Petras Žiukelis ir Smilgių šv. Jurgio bažnyčios klebonas Bronius Antanaitis, dabar – apaštališkasis protonotaras. Graži buvo naujųjų kapitulos narių įvilkimo ceremonija. Jos dalyviai vilkėjo specialiai siūtais rūbais. Matėsi, kad jie jaudinasi, nors už jų pečių ilgi kunigystės metai.

Tądien buvo aukojamos šv. Mišios už pirmąjį Panevėžio vyskupą Kazimierą Paltaroką , mirusį lygiai prieš 50 metų. Vyskupas J. Kauneckas, tuo metu mokęsis Panevėžyje, prisiminė, jog tada iš Vilniaus atvežamų ganytojo palaikų laukė minios žmonių. Pastovėti prie jo karsto Katedroje jaunimui buvo garbės reikalas. Ganytojas palaidotas Katedros kriptoje.

Apie vyskupą K. Paltaroką pasakojo vyskupas emeritas Juozas Preikšas, prisiminęs, jog pirmą kartą vyskupą jis sutiko 1945 metais Kaune, ganytojui švenčiant savo gyvenimo 70-metį. Iškilmėse dainavo garsusis solistas Kipras Petrauskas. J. Preikšas pirmąjį Panevėžio vyskupą sugretino su Žemaičių vyskupu Motiejumi Valančiumi: Valančius mirė tais metais, kada gimė K. Paltarokas. Vysk. K. Paltarokas išgarsėjo kaip psichologas, rašytojas, jaunimo auklėtojas, parašė „Tikybos pradžiamokslį“. Jo vardu pavadinta Panevėžio vidurinė mokykla.

Šv. Mišiose dalyvavo daug kunigų iš visos vyskupijos. Buvo ir vyskupo K. Paltaroko dukterėčia Valerija Paltarokaitė – labai kukli panevėžietė, sausio 1-ąją atšventusi savo 87-ą gimtadienį. Po Mišių tikintieji, kunigai, vyskupai ėjo pasimelsti į kriptą, kur ilsisi vyskupo K. Paltaroko palaikai.

Bronius VERTELKA

Autoriaus nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija