Atnaujintas 2008 sausio 18 d.
Nr.5
(1598)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai

Laisvės aktualijos ir Sausio 13-oji

Jonas Jakimavičius,

Vasario 16-osios klubo pirmininkas

Sausio 13-oji diena Lietuvoje visada minima su dvasiniu pakilimu, nes daugelis patys dalyvavo tuose įvykiuose. Šie įvykiai paliko atmintyje stiprių išgyvenimų ir žymi naujausių laikų ribą. Lietuvai, Baltijos ir kitoms tautoms neprievartiniu būdu siekiant išsilaisvinimo, Sausio 13-osios įvykiai buvo kulminacinis persilaužimo taškas. Reakcijos jėgos, norėjusios sugrąžinti totalitarizmo režimą, agresyviai puolė ir praliejo taikių laisvės demonstrantų kraują. Ir nors reakcionieriai jėga užėmė keletą strateginių pastatų, vis dėlto tai buvo jų pralaimėjimo pradžia. Šioms jėgoms pasipriešino išsilaisvinimo judėjimas ne tik Lietuvoje, bet ir visose Baltijos, Vakarų šalyse ir kituose kraštuose – solidarizavosi viso pasaulio demokratinės jėgos. Ir galiausiai to tęsinys, pasekmė buvo pučo pralaimėjimas Maskvoje. Pasipriešinimo totalitarizmui įkvėpta ir pažadinta rusų tauta, pamačiusi lietuvių pasipriešinimo pavyzdį, ryžtingai pasipriešino pučo perversmininkams, norėjusiems užgniaužti demokratinę pertvarką, tautų išsilaisvinimą iš totalitarizmo. Tada, 1991 rugpjūčio 21 dieną, reakcingasis totalitarizmas galutinai pralaimėjo, sutikęs tvirtą ir solidarų tautų, demokratinių jėgų pasipriešinimą. Tokiu būdu laikotarpis tarp 1991 sausio 13 ir rugpjūčio 21 dienos yra reakcijos žlugimo ir demokratinio tautų išsilaisvinimo laikotarpis, nulėmęs visą tolimesnę šių šalių ateitį.

Todėl Sausio 13-oji – tai vis naujas iškovotos laisvės, demokratijos aktualijų įsisąmoninimas. Kiekvieną kartą minėdami šiuos įvykius, vis giliau suvokiame jų prasmę, įgytą patirtį, geriau įsisąmoniname tai, kas šiandien vyksta.

Šiais metais, minint Laisvės gynėjų dieną, prie parlamento atidarytas Sausio 13-osios memorialas, kur gaubtu uždengtos Sausio įvykius menančios barikados, tų įvykių nuotraukos, Marijos skulptūrėlė, žmonių pastatyta tomis dienomis. Kun. Robertas Grigas teigė, kad memorialas primins šiems dideliems rūmams apie lietuvių tautos kovą už laisvę.

Sausio 13-ąją iškilmingas minėjimas vyko ir Seime. Pasisakė Lenkijos ir Latvijos parlamentų vadovai. Stipriai nuskambėjo kardinolo A. J. Bačkio kalba. Anot jo, Sausio 13-ąją kovotojai turėjo aiškią ir šviesią ateities Lietuvos viziją, o dabar valdžia paskendusi interesų grupių ekonominiuose reikaluose, nepakankamai rūpinasi žmonių gyvenimu.

Minėjime kalbėjęs vienintelis išlikęs gyvas Medininkų tragedijos dalyvis, Vasario 16-osios klubo garbės pirmininkas Tomas Šernas teigė, kad parlamentus, valdžią dabar dažnai sudaro ne žmonių iškelti ir jiems atstovaujantys politikai, o ekonominių interesų grupių statytiniai, per valdymą įgyvendinantys savo grupių, o ne žmonių interesus. Todėl gražu, kai laisvę mylintys žmonės, supratimo ir atsakomybės vedami vyrai ir moterys savo demonstracijomis pareiškia pasauliui apie žmonių laisvės siekį, kaip buvo ir Sausio 13-ąją.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija