Atnaujintas 2008 sausio 23 d.
Nr.6
(1599)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai

Pajūrio kūrėjų sielovaizdžiai „Baltijoje“

Gediminas GRIŠKEVIČIUS

Poetas, dabar Palangos miesto kultūros skyriuje vaisingai besidarbuojantis Dainius Sobeckis lapkričio viduryje skaitytojų teismui dovanojo pirmuosius 2007 metų literatūrinio – kultūrinio almanacho „Baltija“ egzempliorius.

„Baltija“ – seniai ne tik pajūrio skaitančiosios visuomenės laukiamas, pripažintas, savitas 180 puslapių leidinys, kurio nesupainiosi nei su ukmergiškių „Eskizais“, nei su Šiaulių „Varpais“. Galima būtų diskutuoti dėl jo konservatyvoko, akademiško sudarymo stiliaus, išvaizdos, betgi esmė – ne rūbuose, o tai, kiek išliekamosios vertės kuriančių naujojo amžiaus menininkų darbų įamžinta almanache, kuriuo domisi visos Lietuvos skaitytojai.

Pervertus dar 1988 metais išleistą (leidžiamas nuo 1984 metų) „Baltijos“ almanachą, gali rasti blaiviai kasdienybę analizuojančių rašto žmonių. „Baltija“ jau du dešimtmečius yra labai pozityvus almanachas. Ilgainiui jis nusimetė paantraštę „visuomeninis“ ir tapo vien tik „literatūriniu – kultūriniu“. Sykiu jis išliko savimi – tvirtas siekimais, tikslais, „stuburu“, skirtingais stiliais, kur gerbiama kiekviena kurianti asmenybė ir mąstysena. Tuo tarpu kiti šiuo metu uostamiestyje leidžiami dienraščiai beviltiškai pagedę, nes žurnalistai tėra… priedai prie reklamos. Tarp literatų neprivatizuotų paukščių dar daug, ir tai itin džiugina.

Kultūrinė lietuvėjančios Klaipėdos pastarųjų dviejų dešimtmečių mažoji antologija, kurią kasmet išleidžia Lietuvos rašytojų sąjungos Klaipėdos skyrius, 2007 metų žurnale bando suvienyti gabiausius Vakarų Lietuvos menininkus. Čia spausdinasi poetai: Stasys Jonauskas, Elena Karnauskaitė, Alfonsas Jonas Navickas, prozininkai: Mindaugas Peleckis ir kaliningradietis Viačeslavas Karpenko bei Adomas Stančikas ir kiti. Tačiau vertingiausia antologijoje yra Jovitos Saulėnienės ir Rasos Krupavičiūtės istorinė publikacija apie karalienės Luizės vaidmenį garsiuosiuose Tilžės įvykiuose (1807 m. birželio ir liepos mėnesiais) ir prasidėjusias didžiąsias Prūsijos reformas.

Šioje „Baltijoje“ svarbūs Dalios Bielskytės bei Petro Šmito analitiniai straipsniai „Apie Edvardo Malinausko talentus ir dorybes“. Gytis Skudžinskas pristato daug metų fotografijai paaukojusį Artūrą Šeštoką.

Sveikai, originaliai 2007-ųjų „Baltijos“ vandenis sudrumstė gydytoja Jūratė Sučylaitė. Kalbėdamasi su poetu Dainiumi Sobeckiu menininkė nuoširdžiai parodo, „KAS yra KAS“ ne tik „Baltijos“ skaitytojams. Pasak jo, „dvasinio augimo paslaptis labai paprasta: reikia atmerkti akis ir nebijoti matyti tikrovės, prisiminti, kas suteikė stiprybės man ar mano protėviams praeityje, ir svajoti – stiebtis į dangų“.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija