Atnaujintas 2008 sausio 25 d.
Nr.7
(1800)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai

Asmenybių švytėjimas Suvainiškyje

Reda Kiselytė,

Rokiškio ,,Romuvos“ gimnazijos bibliotekos vedėja

Suvainiškio tikintieji su savo
klebonu kun. Virginijumi Šimukėnu,
Rokiškio dekanu kun. Jonu Januliu
ir kun. Juozu Šumskiu
prie Šv. apaštalo Jokūbo
bažnyčios pasitinka Panevėžio
vyskupą Joną Kaunecką
Valdžio VAIČĖNO nuotrauka

Panevėžio vyskupas Jonas
Kauneckas ir kiti svečiai prie
Suvainiškio pagrindinės mokyklos
Karolio VAIČĖNO nuotrauka

Žaliaskarių miškų glėbyje rymo tolimasis Suvainiškis. Rašytiniai šaltiniai liudija, kad šiame krašte švietėjiškas idėjas skleidė vyskupas, rašytojas, istorikas, kultūrininkas, lietuvių tautos ugdytojas ir blaivybės puoselėtojas Motiejus Valančius.

Toliau sklaidau dokumentus, knygas, kurios išleistos Lietuvoje ir užsienyje, gilinuosi į praeitį, ieškau unikalios informacijos apie Suvainiškio kraštą. Pavyksta...

1863 metų sukilime dalyvavę net trys kunigai Mackevičiai – du Antanai ir Adomas. Suvainiškio filialistas kunigas Antanas Mackevičius gimė apie 1835 metus. Jį vyskupas Motiejus Valančius atkėlė į Suvainiškį 1861 metais, įpareigodamas kartu su parapijiečiais pastatyti bažnyčią. 1861 m. vasario 18 dienos laiške Suvainiškio parapijiečiams vyskupas Motiejus Valančius išgyrė kunigą Antaną Mackevičių: ,,Bet ką jis būtų padaręs be prisidėjimo jūsų? Už tikrą nieką. Jūs tai sudėjot pinigus su prakaitu savo uždirbtus, jūs akmenis vežėt, jūs plytas deginot, jūs darbavotės, todėl esate naujais fundatoriais. Vaikai jūsų ir anūkai teirausis, kokie tai jo melystos, kokie didžiūnai išgalėjo bažnyčią pastatyti? O senoliai atsakys: Mūsų geri ponai apsukui Suvainiškės gyvenantys ir mes patys tą bažnytėlę ant garbės Dievo pastatėm...“

Nuo 1898 metų švietėjiškas idėjas Suvainiškio krašte skleidė ir kunigas, slaptųjų mokyklų organizatorius, knygnešys Karolis Perekšlis. Kaip teigia istoriniai šaltiniai, Karolis Perekšlis niekada neatsisakydavo talkinti klebonui Jonui Katelei mokant vaikus lietuviško rašto.

Laikas nestovėjo vietoje, o švietėjiškos idėjos skverbėsi vis giliau ir giliau... 1907 metais Suvainiškyje buvo įkurta pirmoji pradinė mokykla, o pirmasis mokytojas buvo iš Suvalkijos kilęs Kazimieras Stebulis, nelengvu Lietuvai laiku mokęs vaikus lietuvių kalbos.

Tai tik keli akcentai apie asmenybes iš senų senų istorijos puslapių... Apie žmones, kurie puoselėjo lietuvybę, tikėjimą, krašto kultūrą, istoriją Suvainiškio krašte, būtų galima rašyti labai daug...

Atverčiu Suvainiškio pagrindinės mokyklos istorijos puslapius... 2007 metų pavasarį ši mokykla šventė 100 metų jubiliejų. Net ir entuziastingasis, jau trečią dešimtmetį čia dirbantis direktorius Valdis Vaičėnas sunkiai besuskaičiuotų, kiek čia organizuota viktorinų, dalykinių popiečių, menų dienų, tėvų savaičių ir kitokių priemonių. Jau tradicinėmis tapo Kalėdų, Motinos dienos šventės, Kaziuko mugė, kurių su didžiausiu nekantrumu laukia viso miestelio bendruomenės nariai. O kas suskaičiuos, kiek keliauta po Lietuvą... Džiugu, kad apie Suvainiškio pagrindinę mokyklą tik geru žodžiu prisimena buvę auklėtiniai, o buvę mokytojai didžiuojasi jų veiklos tąsa ir pačius gražiausius palinkėjimus skiria dirbantiesiems. Sklaidau Suvainiškio pagrindinės mokyklos ,,Svečių knygos“ puslapius... Kaip įdomu! Čia buvusių moksleivių įrašai ir jau garbaus amžiaus sulaukusių pedagogų.

Prieš pusę šimtmečio senojoje mokykloje dirbusi mokytoja Danutė Gaškaitė rašo: ,,Važiavau ieškoti jaunystės prisiminimų, o radau nuostabią mokyklą...“ 1975-1985 metais mokytoja ir direktore dirbusios Vandos Leščiovos įrašas liudija: ,,Ko palinkėti šios šventės proga? Jau pats gyvenimas yra linkėjimas...“ Mokytoja Vitalija Jakučionienė džiaugiasi, kad sutiko daug nuostabių žmonių, kurių niekada nepamiršianti... Buvusi mano auklėtoja Regina Baltušienė nestokoja humoro jausmo ir norėtų atvykti į 200 metų jubiliejų... Genovaitė Samulėnienė, dirbusi Suvainiškio septynmetėje mokykloje 1952-1957 metais, rašo: ,,Žaviuosi kolektyvo kūrybiškumu, sumanumu. Laimingi mokiniai, kurie mokosi šioje mokykloje, tik gaila, kad jų tiek nedaug beliko...“ Šilti, atviri žodžiai – pats nuoširdžiausias įvertinimas dirbantiesiems.

Toliau sklaidau istorinius šaltinius apie Suvainiškio Šv. apaštalo Jokūbo bažnyčią. Gyva dabartis... Džiaugiasi suvainiškiečiai, kad atgimė bažnyčia. Džiugu, kad vyresnės kartos giedotojų gretas papildė gražus atžalynas, kurį subūrė buvusi bibliotekininkė Bronė Šapranauskienė, o giedotojams vadovauja Rokiškio muzikos mokyklos mokytoja Virginija Paurienė. Veiklaus parapijos klebono Virginijaus Šimukėno dėka į tolimiausią rajono kampelį šv. Mišių aukoti atvyksta dvasininkai iš įvairių Lietuvos kampelių. Suvainiškio Šv. apaštalo Jokūbo bažnyčioje lankėsi kun. Algimantas Keina (Uliūnai), kun. Virginijus Rutkūnas (Eržvilkas), kun. Povilas Stankevičius (Kiaukliai), kun. Mindaugas Kučinskas (Panevėžys), kun. Saulius Keras (Juodupė), rekt. Kęstutis Brilius, MIC (Panevėžys), Lietuvos Vyskupų Konferencijos sekretoriato generalinio sekretoriaus padėjėjas kun. Lionginas Virbalas, SJ, ir kiti.

2007 metų vasarą čia lankėsi vyskupas Jonas Kauneckas. Apie vyskupo Motiejaus Valančiaus ryšius su Suvainiškio kraštu liudija ir vyskupo Jono Kaunecko įrašas Suvainiškio Šv. apaštalo Jokūbo bažnyčios ,,Svečių knygoje“. Jis rašo: ,,Suvainiškio parapiją taip išgyrė Didysis Valančius, meldžiu Dievą, kad atgimtų Jūsų protėvių gyvas tikėjimas“. Neeiliniu įvykiu tapo ir su vyskupu Jonu Kaunecku apsilankiusio klebono kunigo Vito Memėno iš Dželjeto miesto (JAV) Šv. Antano bažnyčios viešnagė.

Mokyklos bendruomenės vardu direktorius Valdis Vaičėnas bažnyčios ,,Svečių knygoje“ išreiškė viltį, kad ,,šis mūsų kampelis niekada nebus užmirštas, kol jame gyvens ir švies žmonės, kol bus gyvas tikėjimas, viešpataus pagarba ir susiklausymas, svetingumas ir dėmesys čia atvykstantiems ir čia gyvenantiems...“ Darbščiais ir paprastais Suvainiškio krašto žmonėmis džiaugiasi ir bendruomenės narys Raimundas Nagelė, o atgimstančią bažnyčią vadina ,,vartais į plačiąją Europą...“ Juodupės Švč. Aušros Vartų Dievo Motinos bažnyčios kunigas Saulius Keras, vykdamas į Suvainiškį aukoti šventų Mišių per Šv. Jokūbo atlaidus, pastebėjo, kad sutiko žmonių, kurių akyse spindėjo ,,Evangelinė dvasios vargdienių dvasia, kuri kasdienės tikrovės eigoje įžvelgė ir begalinį Dievo rūpestį. Kai tuo spindi žmogus šiandien, tai man stebuklas“.

Minėtais įrašais mokyklos ir bažnyčios svečių knygos nesibaigia. Tolimiausiame rajono kampelyje gyvenimas alsuoja, čia nuolat atvyksta svečiai, o svečių knygos pasipildo vis naujais įrašais.

2007-ųjų vasaros pabaigoje aplinkinių kaimų žmonės susirinko į paminklinio akmens Suvainiškio apylinkėse 1944-1947 metais žuvusiems partizanams atidengimą. Po šv. Mišių vyko paminklo šventinimas, liejosi moksleivių eilės, svečiai ir vietos gyventojai dalijosi prisiminimais, aidėjo Rokiškio tremtinių choro atliekamos dainos, vėliau kultūros namuose vyko minėjimas.

Tai tik keletas momentų iš Suvainiškio krašto praeities ir dabarties gyvenimo. Šviesą ne tik Suvainiškio krašto žmonėms skleidžia dviejų parapijų jungtinis leidinys ,,Liepsnelė“. Jos spinduliai pasiekia Ameriką, Angliją, Airiją.

Rokiškio rajonas

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija