Atnaujintas 2008 sausio 25 d.
Nr.7
(1800)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai

Į visus laisvės kovotojus ir patriotus

Prabėgo dar vieneri metai. Tačiau Naujieji metai nežada nieko gero. Dvasinis ir ekonominis gyvenimas kasdien rieda žemyn. Kainos, net ir duonos, kasdien kyla. Jau 20 procentų gyventojų atsidūrė žemiau skurdo ribos ir, priešingai – nemažai žmonių tapo milijonieriais ne savo sąžiningu darbu. Nusikaltimai – pagrindinė dienos tema. Kriminalinis pasaulis valdo Lietuvą. Žemėje nebėra valdžios autoriteto, kuris norėtų padėti vargstantiems žmonėms. Laisve piktnaudžiaujama, nėra atsakomybės nei prieš įstatymą, nei prieš sąžinę. Viešpatauja pesimizmas ir apatija. Būtinai paskaitykite J. Em. kardinolo Juozo Audrio Bačkio kalbą, pasakytą per iškilmingą minėjimą Sausio 13 dieną Seimo salėje, po kurios minėjimo dalyviai plojo net atsistoję. Kardinolas tvirtino, kad laisvė turi virsti atsakomybe. Kai kurie politologai teigia, kad Lietuvos nebėra, o yra tik klanų medžioklės vieta. Nebėra ir ateities, nes viskas privatizuota, parduota ir išvogta.


Madinga būti nekultūringu

Seniau žmogus, baigęs vidurinę mokyklą, jau nekalbant apie aukštąją, savo kalba, elgesiu stengdavosi apginti įsigytą išsilavinimą, kultūrą. O šiandien atvirkščiai: grubumas, primityvumas, keiksmažodžiai, bjaurastis lenda visur. Tai matome ne tik gatvėje, bet ir televizijoje, scenoje. Pavyzdžiui, Naujųjų metų išvakarėse Klaipėdos koncertų salėje vyko aukšto meninio lygio koncertas, kurio vedėjas visą laiką linksmino žiūrovus pigiais juokeliais ir nusišnekėjo, operos „Karmen“ autorių pavadinęs Jurgiu Bizu. Ne mažiau stebino chamizmu, primityvumu ir vakaro „Liepsnojantis Kalėdų ledas“ vedėjas (nacionalinės televizijos transliacija).


Saugokim šventorius nuo kotedžų statytojų

Mano seneliai pasakojo, jog dar prieš šimtmetį Palangoje iš senosios, medinės bažnytėlės rąstų buvo pastatytas dviaukštis namas – senelių prieglauda. Ilgai jie čia gyveno, greta, šiapus dabartinio šventoriaus tvoros, laidojo mirusiuosius. Dabar čia iškilo ne tik suvenyrų parduotuvėlės, ne tik „linksmamergių“ pilna poilsinė su pirtelėmis, baseinu, barais, o kapinaičių vietoje dabar puikuojasi… eurotualetas.


Už mūsų Laisvę ir Nepriklausomybę

Šiemet švęsime 90-ąsiasVasario 16-osios akto metines. Ši šventė apvainikuoja visos mūsų tautos Laisvės siekį. Visais amžiais lietuvių tauta budriai saugojo krašto laisvę, o kai laisvei grėsė pavojus, priešinosi, jei reikėjo, ir ginklu, gindama teisę būti laisva, laisvai gyventi savo Tėvynėje. Mindaugo, Gedimino, Vytauto laikais, 1661 metais vaduojant Vilnių, 1794 m. Kosciuškos kovų metu, 1831, 1863 m. kovose, 1919-1920 metų nepriklausomybės kovose, partizanų kovos po Antrojo pasaulinio karo,- tauta gynėsi ir gynė savo teisę į laisvę ir Nepriklausomybę. Regis, jau prancūzų švietėjas Ž. Ž. Ruso yra pastebėjęs, kad Lietuvos–Lenkijos Respublikos piliečiai labiausiai brangina savo laisvę.


Ar jie – beglobiai?

Kai pamatau paauglę mergaitę, traukiančią cigaretės dūmą, man sudreba širdis ir pagalvoju: nejaugi ši mergaitė tėvų neturi?! Deja, toks vaizdas toli gražu ne retenybė. Kartais apsilankau pas vieną bendramintį, kuris gyvena daugiabutyje. Buto langai žiūri į kiemą, kur per pertraukas iš dviejų netoli esančių mokyklų renkasi mokiniai.


Tai tik patvirtina

Teigiama, kad nėra Dievo, antgamtinio pasaulio – tą neva įrodo religijų gausa. Jei būtų vienas Dievas, būtų ir viena religija. Kadangi yra daug religijų, daug dievų, vadinasi, antgamtinio pasaulio, vieno Dievo nėra.

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija