Atnaujintas 2008 sausio 25 d.
Nr.7
(1800)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai

Madinga būti nekultūringu

Seniau žmogus, baigęs vidurinę mokyklą, jau nekalbant apie aukštąją, savo kalba, elgesiu stengdavosi apginti įsigytą išsilavinimą, kultūrą. O šiandien atvirkščiai: grubumas, primityvumas, keiksmažodžiai, bjaurastis lenda visur. Tai matome ne tik gatvėje, bet ir televizijoje, scenoje. Pavyzdžiui, Naujųjų metų išvakarėse Klaipėdos koncertų salėje vyko aukšto meninio lygio koncertas, kurio vedėjas visą laiką linksmino žiūrovus pigiais juokeliais ir nusišnekėjo, operos „Karmen“ autorių pavadinęs Jurgiu Bizu. Ne mažiau stebino chamizmu, primityvumu ir vakaro „Liepsnojantis Kalėdų ledas“ vedėjas (nacionalinės televizijos transliacija).

Du sezonus nacionalinė televizija transliavo „Lietuvos šokių dešimtuką“. Čia ne vienas žiūrovas stebėjo ne tik šokį, tačiau atkreipė dėmesį į vadinamuosius „priedus“, kuriuos sugalvojo, anot R.Vilkončiaus, gerbiamas komisijos pirmininkas. Tie „priedai“ – tai bereikšmiai plepalai, dažnai nustelbiantys patį šokio vertinimą. Juose daugybė svetimybių, pavyzdžiui, „komjaunuoliška zakolka“, „triusikai“, „paliotas“, „paderžkė“ ir kiti. Pirmininko primityviuose juokeliuose gausu ir vulgarybių, ir dviprasmybių, ir „savitų“ palyginimų. Tokius šio žmogaus postringavimus kitaip ir nepavadinsi, kaip lietuvių kalbos darkymu.

Keistai atrodo, kad išsilavinęs, dargi meno žmogus taip reiškia savo mintis. Vardan ko? Turbūt vardan originalumo ar mados.

Ona BEINORYTĖ

Klaipėda

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija