Atnaujintas 2008 vasario 1 d.
Nr.9
(1602)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai

Unikalus projektas „Pilnų namų bendruomenėje“

Rūta Averkienė

„Pilnų namų bendruomenėje“ pagal
senovės vienuolynų tradicijas tarsi
pažintinė gamtos knyga įrengtas
herbulariumas – vaistinių augalų daržas

Žolininkė Jadvyga Balvočiūtė
ir dr. Mindaugas Lapelė
apžiūri herbulariumą

Bendruomenės vyrų sukurta prakartėlė

Bendruomenės įkūrėjas
kun. Valerijus Rudzinskas pasidžiaugė,
jog šis projektas pirmiausia
pasitarnavo žmonėms

Šalia Panaros kaimo įsikūrusioje katalikiškoje bendrijoje „Pilnų namų bendruomenė“ jau dvejus metus įgyvendinamas projektas „Vaistažolių ūkis Panaroje kaip aplinkai palankaus ūkininkavimo Dzūkijos nacionaliniame parke pavyzdys“. Baigiamojoje šio projekto konferencijoje, kurioje projektas buvo pristatytas visuomenei, dalyvavo ir rajono savivaldybės mero pavaduotojas Alvydas Valeiša.

Šis projektas unikalus tuo, kad jį įgyvendino ne tik „Pilnų namų bendruomenės“ nariai – penkiolika priklausomybės ligomis sergančių žmonių, kurie atvykę iš visos Lietuvos čia savanoriškai gydosi pagal „12 žingsnių“ programą dvasiniu ugdymu ir darbo terapija. Jie ne tik augino ir prižiūrėjo vaistažoles, bet ir prisidėjo prie vaistažolių džiovyklos su saulės kolektoriumi statymo darbų. Vaistažoles augino ir prižiūrėjo aštuoni aplinkinių – Panaros ir Žeimių – kaimų gyventojai. Bendradarbiaujant su Vilniaus botanikos instituto, VDU Kauno botanikos sodo, Dzūkijos nacionalinio parko mokslo darbuotojais, 1,3 ha plote prigijo ir išaugo keliolikos rūšių vaistiniai augalai, įkurtas ekologinis ūkis, įrengtas beveik kilometro ilgio pažintinis takas. Bendruomenėje pagal senovės vienuolynų tradicijas tarsi pažintinė gamtos knyga įrengtas herbulariumas – vaistinių augalų daržas. Jame auga 15 skirtingų rūšių vaistinių ir prieskoninių augalų.

Pagrindinis projekto tikslas – vaistinių augalų kultivavimas kaip netradicinio, palankaus aplinkai ūkininkavimo plėtra Dzūkijos nacionalinio parko Nemuno slėnio apsauginėje zonoje. Šios bendruomenės įkūrėjas kun. Valerijus Rudzinskas pasidžiaugė, jog šis projektas pirmiausia pasitarnavo bendruomenės žmonėms, nes augindami vaistažoles ir talkindami vaistažolių džiovyklos statymo darbuose, jie įgijo gerų darbo įgūdžių, kurių nebūtų įgiję nė vienoje reabilitacijoje. „Pilnų namų bendruomenės“ vadovas pasidžiaugė, jog vaistažolių auginimas ir priežiūra tarsi sujungė kelias aplinkinių kaimų bendruomenes ir kad šis projektas neabejotinai turi būti pratęstas. Be to, bendruomenėje dažnai vyksta moksleivių pažintinės – mokomosios stovyklos.

Rajono savivaldybės mero pavaduotojas Alvydas Valeiša sakė, kad čia įgyvendinamas projektas yra reikalingas visam rajonui, jis atitinka dzūkišką dvasią ir Varėnos rajono savivaldybė visuomet pasirengusi remti ir rems geras iniciatyvas.

Projekto veiklą ir rezultatus pristačiusi šios bendruomenės projektų vadovė Rūta Jakubonienė sakė, kad projekto vykdymo metu bendruomenės sodyba tapo kultūriniu ir traukos centru, prisidedančiu prie viso rajono populiarinimo ir vystymosi. PAF Mažųjų projektų programos parama leido sutvarkyti bendruomenės aplinką, pagerinti žmonių gyvenimo sąlygas ir įrengti vaistažolių auginimo ir paruošimo realizacijai technologiją. Įdiegta vaistažolių auginimo technologija yra ne tik šio projekto tęstinumo garantas, užtikrinantis bendruomenei papildomas pajamas, bet taip pat svarbi priklausomybės ligomis sergančių žmonių darbo terapijos dalis.

„Pilnų namų bendruomenė“, bendradarbiaudama su Lietuvos žemės ūkio universiteto Šilumos ir biotechnologijų inžinerijos katedros mokslininkų darbo grupe, sėkmingai instaliavo 140 kvadratinių metrų dydžio saulės kolektorių vaistažolių džiovykloje.

Baigiamojoje konferencijoje kalbėjęs Dzūkijos nacionalinio parko biologas dr. Mindaugas Lapelė, savo pasakojimą iliustruodamas vaizdingomis aplinkinių vietovių nuotraukomis, kalbėjo apie vaistažoles, ekologiją bei saulės energiją Dzūkijos nacionalinio parko kontekste.

PAF Mažųjų projektų programos vadovė Neda Leonavičiūtė kalbėjo apie Mažųjų projektų programos indėlį į aplinkos apsaugą ir klimato kaitą Lietuvoje bei apie Panaroje įgyvendinamo projekto privalumus ir reikalingumą.

Vėliau konferencijos dalyviai apžiūrėjo bendruomenės ūkį: herbulariumą, vaistinių augalų kolekciją, džiovyklą. Apie vaistinių augalų džiovinimo technologijas naudojant saulės energiją kalbėjo Lietuvos žemės ūkio universiteto Šilumos ir biotechnologijų inžinerijos katedros vedėjas, prof. habil dr. Algirdas Raila.

Varėnos rajonas

Autorės nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija