Atnaujintas 2008 vasario 8 d.
Nr.11
(1604)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai

Dievui pašvęstojo gyvenimo žmonių diena

Vasario 2 dieną, pirmąjį mėnesio šeštadienį, kuris skirtas Švč. M. Marijos garbei ir Kristaus paaukojimo šventykloje (Grabnyčios) šventėje į Žemaičių Kalvariją rinkosi įvairių kongregacijų vienuoliai bei vienuolės, gyvenantys Telšių vyskupijoje įsikūrusiuose vienuoliniuose namuose, nes ši diena yra skirta Dievui pašvęsto gyvenimo luomo žmonėms. Pagrindinėse 12 valandos iškilmių šv. Mišiose dalyvavo seserys vienuolės iš Eucharistinio Jėzaus seserų (Eucharistiečių), Švč. Jėzaus Širdies pranciškonių misionierų, Skaisčiausios Mergelės Marijos Širdies dukterų, Švč. M. Marijos Nepaliaujamos Pagalbos, Šv. Pranciškaus seserų, Švč. Nekaltosios Mergelės Marijos seserų tarnaičių, Motinos Teresės seserų kongregacijų, iškilmėse dalyvavo ir broliai pranciškonai ir konventualai, kurie koncelebravo šv. Mišiose. Šv. Mišioms vadovavo Telšių vyskupas Jonas Boruta, SJ, jas koncelebravo Telšių vyskupo generalvikaras prel. dr. J. Šiurys, Telšių kunigų seminarijos dvasios tėvas mons. jubil. doc. dr. V. S. Brazdeikis, Žemaičių Kalvarijos Bazilikos kanauninkų kapitulos kanauninkai ir kiti, į iškilmes atvykę kunigai. Iškilmėse dalyvavo visi Telšių vyskupo V. Borisevičiaus kunigų seminarijos klierikai bei jų vadovai. Šv. Mišių metu giedojo Žemaičių Kalvarijos Bazilikos choras. Telšių ganytojas šv. Mišių pradžioje kreipėsi į susirinkusius iškilmių dalyvius, kviesdamas visus atsiverti Kristaus nešamai evangelijos šviesai, kurią ženklina atsineštos žvakės, pašventinamos per šv. Mišias. Pašventinęs žvakes vyskupas pakvietė visus dalyvauti žvakių procesijoje.

Sakydamas pamokslą Telšių ganytojas kreipėsi į visus Dievui pašvęstojo gyvenimo atstovus, sveikindamas juos ir primindamas jų gyvenimo ir pašaukimo uždavinį – nešti pasauliui Kristaus Evangelijos šviesą savo gyvenimu, pavyzdžiu ir elgesiu. Vyskupas priminė, jog būtent pašauktieji turi degti ta meilės ugnimi ir švytėti ta dieviška šviesa, kad šalia esantys žmonės suvoktų, kas yra tikroji tiesa ir tikrasis gyvenimas. Taip pat pamokslo metu ganytojas priminė susirinkusiesiems šios liturginės iškilmės kilmę, prasmę ir pavadinimo atsiradimą. Kalbėdamas pašauktiesiems ganytojas kvietė juos melstis ir ypač daug dėmesio savo veikloje ir maldose skirti jaunimui, jų blaivumui bei ugdymui, šeimos bei naujų, brandžių vienuolio ir kunigo pašaukimų ugdymui ir ieškojimui. Vyskupas sakė, jog šių dienų pasaulyje pašauktasis į vienuolių luomą yra akivaizdus ženklas jauniems žmonėms, kokios yra tikrosios vertybės, kurias jaunas žmogus turi atrasti savo gyvenime. Patys vienuoliai ir vienuolės, gyvendami pagal Kristaus mokslą, degdami meile Dievui ir artimui, yra viltis, jog jauni žmonės suras savo kelią ir jiems bus lengviau apsispręsti už blaivų, dorą, moralų, krikščionišką gyvenimą. Pašauktieji į Kristaus vynuogyną, degdami uolumu ir tikėjimu, bus tie ženklai, kurie padės šalia esantiems ir ieškantiems savo kelio apsispręsti už Kristų, Bažnyčią ir už vienuolinį kelią.

Po šv. Mišių buvo giedama Švč. M. Marijos litanija, Telšių vyskupas sukalbėjo Švč. M. Marijos Širdžiai pasiaukojimo maldą. Pasibaigus iškilmėms pašvęstojo gyvenimo atstovai rinkosi į Propedeutinio kurso patalpas, kur vyko šventinė agapė ir vienuoliams skirta konferencija.

Kan. teol. lic. Andriejus Sabaliauskas

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija