Atnaujintas 2008 vasario 15 d.
Nr.13
(1606)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai

Nacionalinė šeimų ir tėvų asociacija siekia saugios žiniasklaidos

Nacionalinė šeimų ir tėvų asociacija (NŠTA), vystydama vieną iš prioritetinių asociacijos veiklos krypčių, nuolat vykdo viešosios žiniasklaidos erdvės stebėseną (monitoringą). Asociacijos nariai stebi TV laidas, seka spaudą, klausosi radijo laidų ir fiksuoja galimus pažeidimus. Informaciją apie pastebėtus pažeidimus asociacijai taip pat siunčia ir Lietuvos gyventojai. Monitoringo metu ypatingas dėmesys skiriamas viešajai informacijai, kuri yra susijusi su nepilnamečiais arba jiems prieinama.

Pastebėti galimi pažeidimai yra analizuojami, atrenkami, rūšiuojami ir siunčiami Žurnalistų etikos inspektoriaus tarnybai, kad ji juos ištirtų. Jei įtarimai pasitvirtina ir nėra suėję administracinės nuobaudos skyrimo terminai, pažeidėjams skiriami įspėjimai arba nuobaudos remiantis Žurnalistų etikos inspektoriaus tarnybos sprendimu.

Pirmą kartą galimų pažeidimų rinkinys Žurnalistų etikos inspektoriui buvo nusiųstas 2007 m. birželio mėnesį, o palankaus atsakymo sulaukta 2008 m. sausio mėnesį. 2008 m. sausio 29 dieną NŠTA Žurnalistų etikos inspektoriui išsiuntė naujai sukauptą informaciją apie 2007 m. lapkričio ir gruodžio mėnesiais padarytus galimus įstatymų pažeidimus, tikėdamasi, jog nurodyti atvejai atkreips dėmesį į esamą situaciją bei pasitarnaus stengiantis optimaliau kontroliuoti neigiamos (ypač nepilnamečiams) informacijos skleidimą žiniasklaidoje. Rašte nurodytas 21 galimas pažeidimas, pastebėtas visuomenės informavimo priemonėse. Tarp galimų pažeidėjų buvo didžiausią reitingą turinčios televizijos: TV3, LNK, BTV. Ypač daug galimų pažeidimų pastebėta pramoginio kanalo MTV laidose. Galimi pažeidimai buvo užfiksuoti ir spaudoje, pvz., žurnale „TV gidas“ ir dienraštyje „Vakaro žinios“. Dažniausiai buvo pažeidžiamas Nepilnamečių apsaugos nuo neigiamo viešosios informacijos poveikio įstatymas.

NŠTA pirmininko A. Ramono teigimu, žiniasklaidos erdvės stebėsena yra be galo svarbi. Ja siekiama ne nubausti žiniasklaidos priemones, o suaktyvinti pilietines iniciatyvas priešintis neigiamam žiniasklaidos poveikiui, kuris gali žaloti nepilnamečių sąmonę bei ardyti šeimą.

NŠTA interneto svetainės www.mususeima.lt skyrelyje „Pranešimai“ pateikiama informacija apie užfiksuotus pažeidimus bei patarimai, kaip kiekvienas pilietis gali prisidėti, kad žiniasklaida būtų saugi, individualiai surinktą informaciją pateikdamas tiek asociacijai, tiek už žiniasklaidos kontrolę atsakingoms institucijoms.

Kviečiame aktyviai prisijungti prie mūsų iniciatyvos. Kartu mes galime nuveikti daugiau!

Eglė TENDYTĖ

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija