Atnaujintas 2008 vasario 22 d.
Nr.15
(1608)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai

Marijos diena Šiluvoje: jurbarkiečių piligriminė kelionė

Vasario 13-ąją šiemetines dekanatų piligrimines keliones į Šiluvą pradėjo Jurbarko dekanato tikintieji.

Šio krašto žmonių malda Šiluvoje prasidėjo šv. Mišiomis Apsireiškimo koplyčioje. Joms vadovavo Eržvilko ir Vadžgirio parapijų klebonas kun. Virgilijus Rutkūnas. Po Rožinio maldos koplyčioje 10 val. šv. Mišias Švč. M. Marijos Gimimo bazilikoje aukojo dekanato dekanas, Jurbarko Švč. Trejybės parapijos klebonas kun. Kęstutis Grabauskas. Iki pagrindinių šv. Mišių atvykę piligrimai adoravo Švč. Sakramentą; adoracijai vadovavo Veliuonos parapijos klebonas kun. Artūras Stanevičius.


Maldos Lurdo Švč. Mergelei Marijai

Pranciškus ŽUKAUSKAS

Vyskupo Jono Borutos, SJ, žodis
prie Pajūrio Lurdo koplyčios.
Kairėje – klebonas kunigas
Mykolas Petrauskas

Šie metai katalikams ypatingi: sukako 150 metų nuo Švč. Mergelės Marijos Apsireiškimo Lurde. Lietuviai, o ypač žemaičiai, yra Dievo Motinos garbintojai – vien Telšių vyskupijoje yra net 27 koplyčios, skirtos Lurdo Švč. Mergelei Marijai. Prie jų šventadieniais suklumpa ne tik pagyvenę tikintieji, bet ir jaunimas. Varnių parapijos klebonas kunigas kanauninkas Jonas Petrauskis dažnai primena tikintiesiems, kad šie nepamirštų pasimelsti prie šventoriuje esančios Lurdo Švč. Mergelės Marijos koplyčios.


Šv. Valentino šventės vakaras kitaip

Svetlana Adler

Renginyje mintimis pasidalijo
VDU Katalikų teologijos fakulteto
dėstytoja dr. Lina Šulcienė
ir dekanas dr. Benas Ulevičius

Antrą kartą Kauno arkivyskupijos jaunimo centro komanda pakvietė Šv. Valentino dieną švęsti kitaip. Priešingai, nei siūlo prekybos centrų „kultūra“ – krikščioniška dvasia, apmąstant apaštalo Pauliaus himną meilei ir šlovinant Dievą. Tokios Šv. Valentino dienos iniciatorė ir koordinatorė Lina Žadvydaitė sakė, kad atradus asmeninį santykį su Dievu ateina supratimas, kad meilė yra gilus ir ilgalaikis santykis. Vartotojiška šių dienų kultūra stengiasi jaunam žmogui įpiršti, kad meilė yra trumpalaikė emocija, visa jos išraiškų „įvairovė“ (širdelė, atvirukas, seksas) siūloma Valentino dienos proga. Atsikovoti vertybes ir jų tikrąją prasmę šiandien – tai siūlyti krikščionišką alternatyvą tada, kada tik įmanoma. Šv. Valentino diena kitaip – vienas tokių pavyzdžių.


Krikščionybė ir mediko darbas

Džiuljeta Kulvietienė

Vilniaus psichikos sveikatos
centro klinikinis psichologas
Julius Kvedarauskas
Autorės nuotrauka

Vilniaus psichikos sveikatos centro klinikinis psichologas Julius Kvedarauskas Kauno medicinos universiteto klinikose (KMUK) perskaitė paskaitą „Krikščioniškas tikėjimas mediko darbe“. J. Kvedarauskas išskyrė keturis tikėjimo lygmenis: materialųjį, socialinį, psichologinį ir dvasinį.

Religinis tapatumas

Su pacientu kalbant apie tikėjimą, labai svarbu išsiaiškinti, kokia yra jo konfesija, ar jis tik šiaip save vadina tikinčiuoju, nors nepriklauso jokiai bažnytinei bendruomenei, ar jis yra Romos katalikas, ar išpažįsta kurį kitą tikėjimą. Psichologas kalbėjo apie tai, ką kiekvienam žmogui reiškia jo tikėjimas, ir pateikė pavyzdžių, kodėl medikui svarbu tą žinoti bendraujant su pacientu, kad vėliau būtų išvengta nesusipratimų.


Klaipėdoje paminėta Pasaulinė ligonių diena

Kun. Saulius STUMBRA

Vyskupas Jonas Boruta, SJ,
šventina naująją ligoninės koplyčią.
Iš kairės: ligoninės vyr. gydytojas
Jonas Sąlyga, vyskupas Jonas Boruta
ir kunigas Saulius Stumbra

Jau šešioliktą kartą visas krikščioniškas pasaulis kreipia žvilgsnį į sergančiuosius Pasaulinės ligonių dienos proga. Vasario 11 dieną Klaipėdos Jūrininkų ligoninėje lankėsi Telšių vyskupas Jonas Boruta, SJ, lydimas generalvikaro prel. dr. Juozo Šiurio. Ganytojas bendravo su medicinos personalu, lankėsi kardiologijos ir neurologijos skyriuose, sergantiems linkėjo vilties ir pasitikėjimo Dievu. Ligoniai buvo maloniai nustebinti bei sujaudinti ganytojo vizitu. Kiekvienam atminčiai vyskupas paliko Šiluvos Dievo Motinos su Kūdikiu paveikslėlį ir palaimino.


Geros muzikos ir poezijos valanda

Pasibaigus koncertui
(priekyje iš dešinės): aktorius
Valentinas Jevsejevas ir orkestro
vyr. dirigentas Remigijus Vilys

Nepriklausomybės dienai bėgant į vakarą, Panevėžio Šv. apaštalų Petro ir Povilo bažnyčioje visą valandą koncertavo vienas populiariausių profesionalaus meno kolektyvų šalyje – Panevėžio miesto savivaldybės pučiamųjų orkestras „Panevėžio garsas“. Koncertą vedė ir lietuvių poetų eiles skaitė J. Miltinio dramos teatro aktorius Valentinas Jevsejevas. Orkestras savo pasirodymą baigė sugrojęs „Tautišką giesmę“ – V. Kudirkos sukurtą mūsų valstybės himną, kurį atėjusieji į koncertą išklausė stovėdami. Muzikantams ir aktoriui dėkojo bažnyčios klebonas kan. Petras Baniulis.


Lekėtiškiai minėjo dvi sukaktis

Kun. Juozas Fakėjavas

Vasario 16 dieną, šeštadienį, Lekėčiuose buvo minimos Lietuvos valstybės atkūrimo 90-osios metinės. Be to, sukako 80 metų, kai Lekėčiuose buvo pastatytas Lietuvos Nepriklausomybės paminklas (1928 m.).

14 val. Lekėčių Šv. Kazimiero bažnyčioje buvo švenčiama Eucharistija, kuriai vadovavo klebonas kun. Gediminas Marcinkevičius. Savo homilijoje kunigas priminė apie Dievo dovanotą ir į žmogaus širdį įdėtą laisvės troškimą, taip pat pabrėžė, jog žmogaus gyvenimas, šeima, visuomenė bei tauta turi būti statomi ant meilės ir žmogiško orumo pamatų.

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija