Atnaujintas 2008 vasario 29 d.
Nr.17
(1610)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai

Vasario 16-oji: tada ir dabar

1918 m. vasario 16-oji tapo startu į mūsų tautos laisvę ir nepriklausomybę. Prisimenu mokyklos laikus: mokykla šventiškai papuošta, mokytoja papasakoja apie šventės reikšmę, tautos istoriją, bet baigia kalbą liūdna gaida – mat tuo metu mes nebeturėjome savo sostinės Vilniaus. Po to dainos, šokiai, žaidimai.


Vasario 16-oji jaunystės prisiminimuose

Šių dienų gyvenimas pilnas netikėtumų, audringas – tik spėk dairytis ir nepaklysti. Kai amžiaus saulė slenka vakarop, nejučiomis atsigręži į vaikystę ir jaunystę. Nors mūsų šeima gyveno atokiame Tupikų kaimo vienkiemyje, Vasario 16-ąją prie namo visuomet buvo iškelta Trispalvė. Tą brangią lietuvių tautai dieną mūsų šeima, atidėjusi į šalį darbus, panemuniais, pro seną laukinę kriaušę, skubėdavo į Žvirgždaičių bažnytkaimį, kur šaulių vadas mokytojas A. Gružinskas organizuodavo šventinį minėjimą.


Kodėl taip yra?

Skaitau penktadienio „XXI amžių“: kai kurie straipsniai – labai įdomūs, patinka, kai kurie – nelabai. Politika jau įkyrėjo iki kaulų smegenų. Su malonumu perskaitau žmonių asmeninius straipsnius. Pati lankausi bažnyčioje, stengiuosi gyventi pagal jos mokymą. Deja, gyvenime tenka susidurti su visai kitokiais reiškiniais.


Kokia – Lietuva?

Lietuva – tai mes, jos žmonės, todėl kokie esame mes, tokia ir Lietuva. Tad ir svarstymą, kokia turi būti Lietuva, galime pakreipti į tai, kokie mes turime būti. Tada atsivertų erdvė ir mąstymui, ir veikimui. Kai kalbame apie kitus, tai ir lieka tik svarstymu. O patys save po truputį galime keisti – net jei galvojame, kad esame patys geriausi.


Kodėl dvasininkams neleidžiama sakyti tiesos

Nakties žmonių darbai

Sovietų okupacijos metais apie 70 proc. katalikų dvasininkų buvo areštuota ir nuteista 10-25 metų kalėjimo lagerių. O kiek persekiota, net nužudyta jų Lietuvoje – už mažutį žodelytį, pasakytą frazę bažnyčioje per pamokslus. Jeigu kunigas per pamokslą bažnyčioje ką nors ant valdžios pasakydavo ne pagal čekistų skonį, teisdavo pagal 58-1 a straipsnį nuo 5 iki 25 metų už antitarybinę propagandą. Jeigu kunigas siaurame rate (2-3 žmonėms) ką nors pasakydavo, teisdavo pagal 58 str. 10 punktą 10 metų lagerio.


Gyvena dėl kitų

Jonas Burokas, Lietuvos Laisvės Kovotojų Sąjungos pirmininkas, grynakraujis ukmergiškis – čia gimęs, baigęs dabartinę Antano Smetonos gimnaziją, įgijęs veterinarijos gydytojo diplomą Kauno veterinarijos akademijoje, jautrios širdies patriotas nuo pat ankstyvos jaunystės.

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija