Atnaujintas 2008 kovo 7 d.
Nr.19
(1612)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai

Kauno arkivyskupijoje

Šiluvos Švč. Mergelės Marijos paveikslo kelionė

Ukmergės dekanate

Veprių klebonas kun. Bronius
Gimžauskas su parapijiečiais pasitinka
Šiluvos Dievo Motinos
su Kūdikiu paveikslo kopiją
Romo Petro ŠAULIO nuotrauka

 

VEPRIAI. Vasario 10-17 dienomis Švč. Mergelės Marijos Dievo Motinos su Kūdikiu paveikslo kopija kelionę, pradėtą gruodžio 2 dieną per Ukmergės dekanato parapijas, baigė šio miestelio Švč. Mergelės Marijos Rožančinės bažnyčioje. Sekmadienį, vasario 10-ąją, paveikslas buvo parvežtas iš Siesikų. Jį pasitiko ir skambant giesmei „Marija, Marija“, į bažnyčią palydėjo parapijiečiai su klebonu kun. Broniumi Gimžausku. Jau tą pačią dieną buvo einami Kryžiaus keliai ir kalbamas Rožinis, o 13 val. aukojamos šv. Mišios prašant Dievo Motinos kūno ir dvasios sveikatos, o vėliau vyko Švč. Sakramento adoracija. Visą savaitę darbo dienomis 15.30 val. buvo kalbamas Rožinis, Švč. Mergelės Marijos litanija, o 16 val. aukojamos šv. Mišios, einami Kryžiaus keliai. Pirmadienį melstasi už ligonius ir medicinos darbuotojus, antradienį – už jaunimą ir mokytojus, trečiadienį – už nusidėjėlių atsivertimą, ketvirtadienį – už blaivybę ir dorą, penktadienį – už parapijos geradarius (gyvus ir mirusius). Šeštadienį dėkota už gautas malones. Šv. Mišių metu buvo sakomi pamokslai apie Švč. Mergelės Marijos apsireiškimus, Jos perspėjimus, kad žmonės atgailautų ir atsigręžtų prie Dievo.

Vasario 17-ąją, sekmadienį, po vidudienio (12 val.) šv. Mišių ir Švč. Sakramento adoracijos Švč. Mergelės Marijos ir Dievo Motinos su Kūdikiu paveikslo kopija išlydėta į Jonavą.

XXI

Jonavos dekanate

JONAVA. Vasario 17 dieną, sekmadienį, Šv. apaštalo Jokūbo bažnyčioje gausiai susirinkę Jonavos tikintieji pasitiko ilgai lauktą Šiluvos Dievo Motinos su Kūdikiu paveikslo kopiją. Jonavoje paveikslas buvo iki kovo 2 dienos.

Paveikslo kopija buvo atvežta iš Veprių, transportu pasirūpino Žeimių miestelio gyventojas Liudas Mockus.

Prie bažnyčios vartų paveikslą iškilmingai pasitiko Kauno arkivyskupijos augziliaras vyskupas Jonas Ivanauskas bei Jonavos parapijos vikaras kun. Gintaras Blužas, apsupti Sekmadieninės mokyklos vaikų ir gausaus tikinčiųjų būrio su žvakelėmis rankose. „Tegu visas šias dienas, kol Šiluvos paveikslo kopija bus Jonavoje, Švč. Mergelės Marijos malonė skverbiasi į jūsų širdis, gyvenimą, lai apdovanoja jus malonių gausa, – sveikino susirinkusiuosius vyskupas. – Tegu šio paveikslo viešnagė tampa naujo mūsų visų santykio su Dievu pradžia.“

Per homiliją vysk. J. Ivanauskas akcentavo Šiluvos reikšmę Lietuvos kultūrai ir tautiškumui. „Pirmą kartą Šiluvos Jubiliejų švęsime laisvoje Lietuvoje, – sakė vyskupas. – Minint apsireiškimo šimtmetį, kraštas buvo nusiaubtas karo bei maro, minint 200 ir 300 metų jubiliejus – Lietuvą slėgė carinė okupacija.“ Ganytojas taip pat pabrėžė, jog Jonavos parapija labai uoliai rengiasi švęsti Jubiliejų.

Vasario 18-ąją buvo švenčiama žiniasklaidos ir kultūros darbuotojų diena (globėjai šv. Pranciškus Salezas ir šv. evangelistas Lukas). Tądien per katechezę ses. Pranciška Bubelytė, FDCJ, tikintiesiems kalbėjo apie Šventosios Dvasios galias ir dovanas, primindama liaudiško pamaldumo tradiciją, kai pirmadieniais buvo meldžiamasi Šventajai Dvasiai. Žiniasklaidos ir kultūros darbuotojams skirtas šv. Mišias aukojo kun. lic. Remigijus Kuprys. Homilijoje kunigas pabrėžė, jog šiuolaikinė kultūra ir žiniasklaida yra nuskurdusi našlaitė, todėl šių dienų pasaulyje joms tenka sunkus ir neeilinis uždavinys – padaryti žmogų žmogumi, kuriant ir perteikiant grožį ir gėrį, nesivaikant pigaus populiarumo. Po šv. Mišių vyko konferencija tema „Žiniasklaidos ir religijos santykis XXI a. visuomenėje“, kurią vedė žurnalo „Artuma“ redaktorius, Kauno arkivyskupijos atstovas spaudai Darius Chmieliauskas. Konferencijos metu buvo akcentuojama, jog Bažnyčia vertina žiniasklaidą teigiamai, kaip unikalią žmogaus proto sukurtą priemonę. Vakare tikintiesiems buvo pristatyta Jonavos meninės veiklos mėgėjų kolektyvų meditacinės poezijos ir muzikos valanda „Kaip Kūrėjas sutvėrė kūrėją“.

Vasario 19-oji buvo skirta verslininkams, parapijos rėmėjams ir geradariams (globėjas šv. evangelistas Matas). Kun. Gintaras Blužas vedė katechezę apie šv. Mišias, jas aukojo kun. dr. Kęstutis Kėvalas. Per homiliją, kreipdamasis į susirinkusius verslininkus, dvasininkas kalbėjo apie sudėtingą įstatymų sistemą, trukdančią plėtotis sąžiningam verslumui. Po šv. Mišių kun. dr. K. Kėvalas vadovavo konferencijai „Laisvosios ekonomikos šaltiniai ir tikslai pagal encikliką Centesimus annus“.

Vasario 20-oji, trečiadienis, buvo skirta maldoms už tremtinius, politinius kalinius ir laisvės gynėjus (globėjai Šventoji Šeima, šv. Dizmas ir Žana d’Ark). Prieš šv. Mišias kun. G. Blužas sakė katechezę apie Viešpaties Angelo maldą, kuri kasdien 12 valandą, Jonavoje viešint Šiluvos Švč. Mergelės Marijos su Kūdikiu paveikslo kopijai, giedama skambant Bažnyčios varpams. Šv. Mišias aukojo buvęs tremtinys mons. Vincentas Pranckietis, giedojo Jonavos politinių kalinių ir tremtinių choras (vad. V. Michelkevičienė). Po šv. Mišių monsinjoras dalijosi tremties prisiminimais. Jis prisiminė sovietų okupacijos pradžią, akcentavo lietuvių vienybę tremtyje, prisiminė okupantų žiaurumą ir brutalumą.

Po prisiminimų popietės bažnyčioje buvo rodoma  tikrais faktais paremta įtempto siužeto drama apie rezistencinį pasipriešinimą „Vienui vieni“ (rež. J. Vaitkus).

Vasario 21-ąją parapijoje buvo švenčiama kunigų ir vienuolių diena (globėjai šv. Jonas Vianėjus, šv. Benediktas ir šv. Scholastika). Tądien šv. Mišias aukojo kun. lic. Artūras Kazlauskas, giedojo Švč. Jėzaus Širdies tarnaičių, Eucharistinio Jėzaus bei Dieviškosios Jėzaus Širdies (pranciškonių) kongregacijų seserys. Po šv. Mišių buvo giedamas Akatistas – Rytų krikščionių himnas Dievo Motinai. Jam vadovavo kun. A. Kazlauskas, padedamas kun. G. Blužo, jėzuito brolio Eugenijaus, kitų kunigų ir vienuolių. Po Akatisto pašvęstojo gyvenimo institutų nariai bei kunigai išvyko į Jonavos miesto mokyklas vesti liudijimo valandų moksleiviams. Vėliau bažnyčioje buvo rodomas filmas „Žvilgsnis į pašvęstąjį gyvenimą“, kuriame pasakojama apie vienuolynų atsiradimą, apžvelgiami pašvęstojo gyvenimo institutai Lietuvoje.

Vasario 22-ąją, penktadienį, minėta katechetų ir bažnyčios tarnautojų diena (globėjai šv. Karolis Baromėjus ir pal. Mykolas Giedraitis). Tądien tikintiesiems kun. G. Blužas vedė katechezę apie liturgijos simbolius. Šv. Mišias aukojo kun. dr. J. F. Peternal iš „Opus Dei“ prelatūros. Kadangi tądien buvo minima Šv. Petro Sosto šventė, kun. J. F. Peternal homilijoje aiškino šios datos reikšmę Katalikų Bažnyčiai. Po šv. Mišių kunigas vadovavo konferencijai „Evangelizuoti pasaulio kryžkelėse su Švč. M. Marija“. Kun. F. Peternal aptarė penkis aspektus: „apaštalavimas yra kiekvieno krikščionio atsakomybė“, „krikščionis yra tarsi raugas“, „kaip apaštalauti“, „draugystės ir pasitikėjimo apaštalavimas“, „apaštalauti gyvenimo vientisumu“. Katechetų ir bažnyčios tarnautojų dieną taip pat buvo švenčiamas bendruomeninis Atgailos sakramentas su individualia išpažintimi (vedė Ruklos įgulos vyresnysis karo kapelionas kun. dr. Arnoldas Valkauskas).

Šeštadienį parapijoje buvo švenčiama šeimų ir vaikų diena (globėjai šv. Juozapas, pal. Jacinta ir Pranukas). Šv. Mišias aukojo Jonavos dekanas, klebonas kun. Audrius Mikitiukas. Kreipdamasis į susirinkusiuosius, jis ypač ragino melstis už sukurtas šeimas, už tuos, kurie jas dar sukurs, kad priesaika, duota Dievo akivaizdoje vienas kitam, lydėtų iki pat mirties. Homilijoje kun. A. Mikitiukas kalbėjo apie gyvybės kultūrą, požiūrį į ją Lietuvoje. Apžvelgdamas istorijos vingius, Šventojo Rašto pasakojimus, kun. A. Mikitiukas sakė išgyvenąs dėl šių laikų moterų. „Niekad istorijoje moteris nebuvo taip pažeminusi savęs kaip dabar, kai vartoja priemones tam, kad taptų nevaisinga“, – kalbėjo kunigas.

Po šv. Mišių su tikinčiaisiais bendravo psichologė Zita Vasiliauskaitė, Kauno arkivyskupijos Šeimos centro bendradarbė. Lektorė kalbėjo apie šių dienų šeimos problemas. Vėliau bendruomenei pristatyta „Gyvųjų akmenų“ programos-seminaro „Atsinaujinimas Šventojoje Dvasioje“ pirmoji dalis. Čia itin aktyviai dalyvavo Sekmadieninės mokyklos nariai, besirengiantys Sutvirtinimo sakramentui bei Jonavos parapijos Maldos grupės aktyvas.

Sekmadienis buvo skirtas emigravusiems parapijiečiams. Šv. Mišias aukojo kun. A. Mikitiukas, buvo meldžiamasi ne tik už emigravusius, bet ir už jų artimuosius, likusius Lietuvoje, taip pat už įvairias lietuvybę puoselėjančias organizacijas, veikiančias užsienyje. Po šv. Mišių Jonavos parapijos klebonas kun. A. Mikitiukas bendruomenei papasakojo kelionės į Šventąją Žemę įspūdžius.

Birutė STEPONAVIČIŪTĖ,
Jonavos parapijos atstovė spaudai

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija