Atnaujintas 2008 kovo 7 d.
Nr.19
(1612)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai

Šimtadienis saugumo rūsiuose

1952 metų vasario 16-ąją Šakių vidurinės mokyklos vienuoliktokai Vytautas Tirlikas, Pranas Būčys ir Antanas Karalius ant miestelio vandentiekio bokšto iškėlė Trispalvę. Vėliava nuo penkioliktosios dienos vakaro plevėsavo iki šešioliktos dienos vienuoliktos valandos. Užrašas, kad užminuota, sulaikė „tvarkdarius“.

Iš mūsų gausios vienuoliktosios klasės į Kauno saugumo požemius nuvežė vienuolika mokinukų – septynis berniukus ir keturias mergaites.

Vasario 16-oji tais metais buvo šeštadienį. Mūsų klasė rengėsi švęsti šimtadienį. Šventei ruošėmės patys: kepėm, virėm, lipinom – norėjosi, kad ji praeitų puikiai. Bet prieš dieną klasės auklėtojas pranešė, kad šimtadienis nukeliamas į kovo aštuntąją. Betgi mūsų viskas supirkta, suruošta! Nutarėme švęsti be mokytojų. Laisvu nuo pamokų metu viską kraustėme į vienos klasiokės namus, į kaimą prie Šakių. Beliko šeštadienį pasiimti tik likučius.

Tačiau Vasario 16-osios rytą miesto gatvėmis į mokyklą ėjome su kažkokia bloga nuojauta. Buvo jau prašvitę. Netoli mokyklos, pakėlusi akis į dangų, ant vandentiekio bokšto pamačiau plevėsuojant Trispalvę. Prie vandentiekio būriavosi uniformuoti žmonės. Mokyklos koridoriuose nebuvo įprasto šurmulio – mokiniai buvo sulėkę prie langų į vandentiekio pusę.

Iš mūsų klasės aštuoniolikos berniukų buvo likę tik du – kiti saugume. Šeštadienį negrįžo niekas. Pirmadienį į klasę susirinko jau daugiau. Per penktą pamoką iškviečiamas auklėtojas, sugrįžęs tepasako: „Dar kvies“. Iškviečia mane ir dar dvi drauges. Kartu su manimi gyvenusią Elytę kažkodėl palieka. Ją pakviečia kitą dieną. Tad vasario 20 dieną vienuolika mūsų apsigyvena „ištaiginguose“ saugumo rūmų požemiuose Kaune.

Likę klasėje nesnaudė. Už maisto ruošimą šventei atsakingos mergaitės, paprašiusios mokyklos komsorgės, sulaikytiems draugams suruošė maisto siuntinėlius. Šakių saugume maistą priėmė.

Bet štai prieš mane ant stalo Šakių vidurinės mokyklos mokytojų tarybos posėdžio, įvykusio 1952 m. kovo 24 dieną, protokolo nuorašas.

„Posėdyje dalyvavo Šakių rajono LKP(b) atstovai: drg. Švelnys ir drg. Goloveckas, komjaunimo rajkomo atstovai Sakalauskienė, Rudzevičius, Samajauskas, mokyklos komsorgė Pažereckaitė, pionierių vadovė Meizeraitytė“.

„Garbieji“ svečiai atvyko svarstyti mokyklos auklėjamąjį darbą.

Svarstoma vienuoliktos klasės mokinių Albinos Lingytės, Česlovos Gudaitytės ir Birutės Kumetaitytės elgesys dėl buržuazinių nacionalistų, veikusių vidurinėje mokykloje, šelpimo. Mergaitės teisinosi nežinojusios tikros suimtųjų mokinių kaltės, o be to, maisto produktai priklausė ir areštuotiesiems – jos tik nunešė.

Mokines buvo siūloma pašalinti iš mokyklos.

Pedagogų taryba nutaria Šakių vid. mokyklos mokines Albiną Lingytę, Česlovą Gudaitytę ir Birutę Kumetaitytę už viešą nacionalistų šelpimą pašalinti iš Šakių vidurinės mokyklos be teisės stoti į kitą mokyklą“. Yra mokyklos direktoriaus, mokslo dalies vedėjos parašai.

Mergaitės šalinamos iš mokyklos už altruistinį poelgį, kuris buvo vertas pagyrimo. Kokioj padėty atsiduria mokyklos vadovai? Jie tarsi tampomos lėlės KP(b) vadukų rankose.

Mergaitės dar rašė prašymus į Kauno švietimo skyrių, kad leistų baigti vidurinę mokyklą, bet 1952 m. balandžio 19-ąją Č. Gudaitytė gauna atsakymą: „Pranešame Tamstai, kad Kauno srities liaudies švietimo skyrius laiko Šakių vidurinės mokyklos pedagogų tarybos nutarimą teisingu“. Gudaitytė įsidarbino ir tikėjosi toliau mokytis Vilkijos vidurinėje mokykloje. Nepavyko. Sužinoję atleido. Tikėjosi atestatą gauti eksternu, bet ir čia visareginti kompartijos akis sutrukdė.

Mes grįžome iš saugumo rūmų ir baigėme vidurinę mokyklą. Kas stojo į universitetą, kas į specialybės mokyklas, o jos šitos galimybės negavo. Tačiau likimas nelepino ir kitų. Mokslo metų pradžioj Regina Šutrikaitė, Genovaitė Naujokaitytė, Joana Stanislovaitytė ištremtos į Sibirą su tėvais.

Vytautas Tirlikas, Pranas Būčys, Bronius Pašiūnas, Antanas Karalius, Pranas Jakaitis, Augustinas Staniulis, Kazimieras Valaitis, Onutė Vinterytė, Elytė Baltrušaitytė, El. Grybėnaitė ir Danutė Baukytė nuteisti po 25 metus „už tėvynės išdavimą“, atsidūrė už Poliarinio rato, Karagandos dykumoje. Č. Gudaitytė, B. Kumetaitytė, A. Lingytė pašalintos iš mokyklos. Iš minėtų mokinių šešetas jau amžinybėj. O tada – septyniolikai abiturientų Stalino saulė nusišypsojo labai sarkastiškai.

Danutė Baukytė,
buvusi 1952 metų vienuoliktokė

Kudirkos Naumiestis,
Šakių rajonas

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija