Atnaujintas 2008 kovo 19 d.
Nr.22
(1614)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai

Vaikai – apie knygų mugę

Dr. Aldona KAČERAUSKIENĖ

Vasario 28-ąją „Sietuvos“
vidurinėje mokykloje vykusios
konferencijos rengėjai:
9a ir 9b klasių mokiniai, mokyklos
direktorė Birutė Valkaitienė,
mokytoja Nijolė Kezienė,
rašinio autorė ir projekto
„2008-ieji – skaitymo metai“
koordinatorės Rūta Elijošaitytė
ir Aldona Augustaitienė
Margaritos JANKAUSKIENĖS
nuotrauka

Šie metai Lietuvoje paskelbti skaitymo metais. Neatsitiktinai IX tarptautinei Vilniaus knygų mugei parinktas šūkis ,,Skaitau, vadinasi, esu“, kurio esmė ,,skatinti visuomenę skaityti, atrasti knygą ir jos teikiamą naudą“. Pirmąją dieną vykusiame seminare ,,Skaitykime kartu“ buvo akcentuojama, kad sąmoningo skaitymo ir kritinio mąstymo gebėjimai sukuria prielaidas žmogui gyventi visavertį asmeninį, sėkmingą profesinį bei visuomeninį gyvenimą. Skaitydami įvairius tekstus jauni žmonės įgyja emocinės bei estetinės patirties, ugdosi vaizduotę, kūrybinį mąstymą. Apmąstydami tekstuose reiškiamus požiūrius, teigiamas vertybes jie pažįsta savo ir kitų dvasinę patirtį, kuria, keičia savąsias vertybes.

Knygų mugėje jauniesiems skaitytojams veikė kūrybinė studija „Tu gali sukurti knygą“, vaikų salėje – vaikiškų knygų knygynėlis, renginių scena. Taigi jaunieji lankytojai dalyvavo kūrybinėse dirbtuvėse, skaitymuose, susitikimuose su vaikiškų knygų autoriais, iliustratoriais. Vaikų salėje galima buvo nevaržomai siausti, dūkti, žaisti (niekas už tai nebarė), vyresni vaikai mokėsi ir fotografuoti, įrišti knygą, kurti ekslibrisus, susipažinti su brailio raštu ir jį išmėginti, pasigaminti marmurinio popieriaus ir t. t.

Vilniaus ,,Sietuvos“ vidurinės mokyklos mokiniai, vadovaujami lietuvių kalbos mokytojos ekspertės Nijolės Kezienės, knygų mugėje praleido ,,ilgąjį penktadienį“, o paskui aprašė ir aplankus sudėjo tai, ką kiekvienas jautė. Vasario 28 dieną mokykloje buvo surengta konferencija, į kurią pakviesta mokyklos administracija, laikraščių korespondentai, bendraamžiai. Aktų salėje pasikeisdami kalbėjo „užsikrėtusieji knygų virusu knygų mugėje“. Keli geriausiai aplankus parengę mokiniai buvo apdovanoti.

Pažvelkime į vieną kitą aplanką. Dauguma moksleivių Knygų mugėje buvo pirmą kartą, todėl kai kurie galvojo, jog eina į knygų turgų. Tai, ką išvydo, juos labai nustebino. ,,Knygų mugė yra didelė šventė“ (Daumantas, 5b klasė); ,,tai knygų rojus – ten poetai ir rašytojai visiems labai draugiški“ (Lukas, 5b klasė); „tai nuostabiausias dalykas, mane stebino žmonių geranoriškumas“ (Guoda, 5b); „tai šventė, kuri visiems suteikia daug džiaugsmo, ten ramūs ir nuoširdūs žmonės“ (Evelina, 5b). Penktokai kūrė matyto spektaklio ,,Mažasis princas“ personažų paveikslus, rašė laiškus Mažajam princui, Lapei, Karaliui, Žibintininkui.

Devintosios klasės mokinių įspūdžiai aprašomi plačiau ir giliau. ,,Knygų mugė man tarsi graži dovana, kurią saugosiu iki gyvenimo galo, žmonės ten panašūs į gražius meno kūrinius, buvau nustebinta, kad ten labai gera ir miela būti“ (Ivona); ,,tai didelis knygų pasaulis, žmonės taip rimtai rinkosi, žiūrėjo į knygas, kad man net keista buvo. Mačiau mažą mergytę su knygą rankoje. Ji taip įdėmiai skaitė, atrodė, jog jai skaitymas – tai didžiausias džiaugsmas“ (Evelina); „Knygų mugė man tarsi kitas pasaulis. Būdama ten atitrūkau nuo tikrojo, jaučiaus apimta vien gerų emocijų, o blogų nebuvo nė kvapo. Ten galėčiau būti amžinybę“ (be parašo); ,,tai džiaugsmas, laimė matyti tiek knygų. Žmonės labai džiaugėsi knygomis, žavėjosi jomis“ (Sabina).

Apsilankiusieji Knygų mugėje rašė apie matytus filmukus, parodas, susitikimus su rašytojais, bandymą rašyti brailio raštu, rinkti autografus ir t. t.

Pasibaigus konferencijai, pasikeitėme nuomonėmis su mokyklos direktore Birute Valkaitiene, Danute Juzėniene, mokytoja Nijole Keziene. „Konferencija įvyko ne tuščioje vietoje. Pernai, pasibaigus Knygų mugei, 9 ir 10 klasėse mokytoja Nijolė Kezienė vedė dvi atviras pamokas. Visų dėmesį patraukė įdomiai apipavidalintos knygos, surinkti autografai. Mokiniai rašo perskaitytų knygų dienoraščius“, – sakė D. Juzėnienė. ,,Mokykloje organizuojame susitikimus su įdomiais žmonėmis, mokinius vedame į spektaklius“, – teigė B. Valkaitienė. Mokytoja N. Kezienė džiaugėsi, kad jos iniciatyvas palaiko mokyklos administracija. O tos iniciatyvos be ribų: ,,Tavo mėgstamas knygynas“, ,,Atrask biblioteką“, ,,Skaitymo džiaugsmas“ ir t. t. „Mano troškimas – kad jaunas žmogus bręstų su knyga. Taip suvokiu savo misiją, duotą paties Dievo. Su kiekvienu mokiniu kalbuosi apie perskaitytą knygą. Vaikai labai mėgsta tuos pokalbius“, – kalbėjo mokytoja Nijolė.

Palinkėkime visiems knygų mylėtojams skaitymo džiaugsmo.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija