Atnaujintas 2008 kovo 19 d.
Nr.22
(1614)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai

Izraelį vėl sukrėtė teroras

Padėtis Izraelyje nerami. Kovo 6 dieną Jeruzalėje įvykdytas teroristinis aktas sukrėtė visą šalį. Tos dienos vakare užpuolikas arabas religinės seminarijos – ješivos ,,Merkaz a-Rav“ bibliotekoje šaudė į studentus. Žuvo 8, sužeista 11 studentų. Ala Abu Dheinas, arabas iš rytų Jeruzalės, įžengė pro ješivos vartus, nešinas kartonine dėže. Joje buvo kalašnikovo automatas ir pistoletas. Įžengęs į biblioteką, A. Abu Dheinas išsitraukė automatą ir ėmė šaudyti į čia gausiai susirinkusius studentus. Kai kurie studentai krito už knygų lentynų, kai kurie šoko pro langus, bet ješivos grindys greitai nusidažė krauju. Vėliau tie vaizdai buvo rodomi per Izraelio televizijas – prie stalo guli keli nušauti studentai, prie jų kruvinas Talmudas, šalia mėtosi šovinių gilzės. A. Abu Dheinas, ko gero, būtų nušovęs dar daugiau žmonių, bet jo veiksmus sustabdė studentas Icchakas Dadonas. Išgirdęs šūvius, jis atbėgo į biblioteką ir paleido į užpuoliką du šūvius iš pistoleto. Sužeistą A. Abu Dheiną, išbėgųsi į kiemą, nušovė netoliese gyvenantis Izraelio armijos karininkas Davidas Šapira.

Izraelyje jau seniai nebuvo tokio teroristinio išpuolio, per kurį būtų tiek aukų. Tai, kad šis išpuolis įvyko ješivoje, palietė daugelio žydų religinius jausmus. Tuo laiku daugelis Jeruzalės gyventojų stebėjo per televiziją transliuojamas Tel-Avivo ,,Makabio“ krepšinio komandos rungtynes Eurolygoje. Išgirdus žinią apie ješivoje įvykusį teroro aktą rungtynių transliacija buvo nutraukta.

Jeruzalės ješiva ,,Merkaz a-Rav“ yra viena iš pagrindinių Izraelio ješivų. Ji įkurta 1922 metais, jos įkūrėjas buvo žymus rabinas Icchakas Kukas. Šis iš Latvijos kilęs rabinas pasižymėjo kaip religinio sionizmo kūrėjas ir lyderis. Jis gimė Daugpilyje, mokėsi vienoje garsioje Baltarusijos ješivoje, 1888-1897 metais gyveno Lietuvoje, buvo Žeimelio rabinas. 1897-1901 gyveno Latvijoje, ėjo Bauskės rabino pareigas. Jo žmona Alta buvo Panevėžio rabino D. Rabinovičiaus dukra. 1901 metais I. Kukas išvyko į Palestiną, buvo paskirtas Jafos miesto rabinu. 1920 metais I. Kukas išrenkamas Palestinos aškenazių vyriausiuoju rabinu. 1922 metais jis Jeruzalėje įkūrė ,,Merkaz a-Rav“ ješivą ir vadovavo jai iki mirties – 1935 metų. Vadovavimą ješivai perėmė jo sūnus Jehuda Kukas.

Po teroristinio akto ješivoje „Merkaz a-Rav“ Gazos ruožą valdantys ,,Hamas“ ekstremistai šventė. Per garsiakalbius aidėjo sveikinimai, po gatves buvo nešiojamos ,,Hamas“ ir ,,Hezbollah“ vėliavos, buvo dainuojama ir šokama. ,,Hamas“ grupuotė prisiėmė atsakomybę už šį kruviną teroro aktą.

Izraelyje prasidėjo svarstymai, kaip sustabdyti kylančią terorizmo bangą. Izraelio žvalgybos duomenimis, ,,Hamas“ organizacija išgyvena pakilimo laikotarpį, jos lyderiai sukaupė stambius finansinius išteklius, nariai įsigijo daug ginklų, nuolat gamina savadarbes raketas. Izraelio premjeras E. Olmertas, kalbėdamas Vyriausybės posėdyje, pareiškė: ,,Teroristas į ,,Merkaz a-Rav“ ješivą atėjo neatsitiktinai. Aš puikiai žinau šią ješivą ir tuos žmones, kurie čia mokosi, jie Izraelyje turi didelį autoritetą. Aš kreipiuosi į izraeliečius ir užtikrinu – Izraelis gali pasipriešinti įvairioms grėsmėms. Mes imsimės visų reikiamų saugumo priemonių“. Beje, E. Olmertas pareiškė apie ketinimus aplankyti ješivą, tačiau jos vadovai atsisakė Olmertą priimti. Jie teigė, kad Izraelio vyriausybė neadekvačiai reaguoja į teroro aktą. Kovo 9 dieną į ješivą buvo atvykęs Izraelio kariuomenės Generalinio štabo viršininkas generolas Gabis Aškenazis. Jis bendravo su ješivos vadovu Jakovu Šapira. Partijos NDI lyderis A. Libermanas pareiškė, kad prie teroristinio akto rengimo yra prisidėję arabų kilmės Kneseto deputatai. ,,Arabų partijos pasižymi nusikalstama politika“,– pareiškė jis. Izraelio užsienio reikalų ministrė C. Livni, svarstydama galimą nepriklausomos palestiniečių valstybės susikūrimą, sakė: „Aš ilgą laiką palaikiau nepriklausomos palestiniečių valstybės idėją. Tačiau, kai regiu dabartinius įvykius, kai valdžią palestiniečių autonomijoje užgrobia ,,Hamas“ ir panašios nusikalstamos struktūros, iškyla klausimas – kokia tai bus valstybė?“

Toliau vyksta teroristinio akto tyrimas. A. Abu Dheinas kurį laiką dirbo ,,Merkaz a-Rav“ ješivoje vairuotuoju, todėl gerai žinojo pastatus, pažinojo ir kai kuriuos ješivos darbuotojus. Prieš kelis mėnesius jis buvo suimtas Izraelio saugumo pareigūnų, bet po mėnesio paleistas. Kovo 8-9 dienomis sulaikyti 8 įtariamieji, prisidėję prie teroristinio akto rengimo. Naktį iš kovo 9 į 10-ąją Natanijos miesto restorane kaukėtas užpuolikas šaudė į restorano lankytojus, keletas žmonių buvo sužeista, tačiau policijos atstovai po pirminio tyrimo pareiškė, kad tai nebuvo islamo ekstremistų išpuolis. Anot jų, tai kriminalinių gaujų konfliktas, nes restoranas, kuriame buvo šaudyta, priklauso įtakingam kriminaliniam veikėjui Asiui Abukarui.

Kovo 7 dieną tūkstančiai Izraelio žmonių atvyko į ,,Merkaz a-Rav“ ješivą dalyvauti gedulingoje ceremonijoje ir palaikyti žuvusiųjų artimuosius. Trys žuvusieji buvo nepilnamečiai mokiniai iš prie ješivos esančios religinės mokyklos, kiti – ješivos studentai.

Kol kas nepavyksta įgyvendinti Anapolio konferencijos nutarimų. Praėjusių metų lapkritį įvykusioje konferencijoje buvo pasiekti esminiai susitarimai dėl taikos proceso tarp Izraelio ir palestiniečių. Pagrindinis stabdys – „Hamas“ organizacija, teigianti, kad nepripažįsta Izraelio valstybės ir organizuojanti teroro išpuolius bei antisemitinę propagandą. Labiausiai kenčia patys palestiniečiai, tapę „Hamas“ grupuotės įkaitais. Šios grupuotės veikėjai Palestinos autonomijoje persekioja jų veiklai nepritariančius asmenis, juos įkalina, žudo. Tad susidaro paradoksali situacija – Izraelis pripažįsta palestiniečių teisę į savarankiškumą, pritaria jų nepriklausomos valstybės įsikūrimui, bet islamo ekstremistai savo veiksmais blokuoja visus siekius tokią valstybę įkurti. Tačiau yra ir kita šio reikalo pusė – ,,Hamas“ lyderiai gauna didelę finansinę paramą iš Sirijos, Rusijos, Irano, jiems tiekiami ginklai. Dalį tų ginklų ,,Hamas“ lyderiai netgi parduoda kitoms teroristų grupuotėms. Tad kariniai konfliktai jiems yra garantuotas pelno šaltinis

Palestiniečių padėtis šiek tiek primena Libano žmonių padėtį. Libano krikščionių politikai palaiko ryšius su Izraeliu, juos remia Prancūzijos ir Didžiosios Britanijos vyriausybės. Dalis musulmonų politikų yra gana nuosaikūs, bet padėtį šalyje destabilizuoja grupuotė ,,Hezbollah“. Šiai grupuotei priklausantys politikai ir ,,Hezbollah“ karinio sparno lyderiai kursto antivakarietiškas nuotaikas, provokuoja konfliktus su Izraeliu, kartu su Sirijos žvalgyba organizuoja krikščionių politikų žudymus. Islamo ekstremistų veikla turi įtakos dabartinei nestabiliai padėčiai Libane.

Tarptautinės organizacijos ir įvairių šalių vyriausybės reagavo į teroro aktą Jeruzalėje. Šis įvykis buvo svarstomas ir Jungtinių Tautų saugumo taryboje, buvo ketinama priimti rezoliuciją šiuo klausimu. Bet šią rezoliuciją blokavo Libija. Teroristinį aktą pasmerkė JAV administracija, Didžiosios Britanijos ir kai kurių kitų šalių vyriausybės. JAV valstybės sekretorė Kondoliza Rais pažymėjo, kad reikia tęsti taikos procesą net ir šiomis sąlygomis. Palestinos autonomijos prezidentas Machmudas Abasas pareiškė, kad derybos tarp Izraelio valdžios ir palestiniečių turi būti tęsiamos. ,,Mes turime rasti kelius į taiką, kito kelio nėra“, – teigė jis. Įdomu pastebėti tai, kad ir kai kurie islamo kraštų politologai pažymi, jog Izraelis atlieka Artimųjų Rytų regione stabilizuojantį vaidmenį. Žinomas Kuveito politologas Samis Al-Faradžis teigia: „Iranas pernelyg kišasi į Irako, Libano ir palestiniečių reikalus, kursto neapykantą tarp sunitų ir šiitų. Turime pripažinti – Izraelis sulaiko Irano ekspansiją ir tai naudinga mūsų interesams“.

Giedrius Grabauskas-Karoblis

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija