Atnaujintas 2008 kovo 21 d.
Nr.23
(1616)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai

Menas turi kelti į dvasines aukštumas

Dr. Aldona KAČERAUSKIENĖ

Tekstilininkė Salvinija Giedrimienė

Tie, kuriems teko melstis Vilniaus Šv. Juozapo kunigų seminarijos koplyčioje, tikriausiai pastebėjo tekstilininkės Salvinijos Giedrimienės gobelenus: virš durų kabantį „Prisikėlimą“ ir ant sienos keturiolika nevienodo formato Kryžiaus kelio stočių. Buvome įpratę matyti Kryžiaus kelio stotis išdrožtas iš medžio, nukaltas iš metalo, nutapytas ant drobės. O šįkart – išaustos. Tai ne tiksli Biblijos siužeto iliustracija, bet tyli, asmeniškai išgyventa nuolatinio vyksmo interpretacija, Dievo buvimo šalia mūsų liudijimas. Skirtingo dydžio gobelenus dailininkė sukomponavo į vientisą trūkinėjančią horizontalę, primenančią ant žemės nuverstą kryžių. Drąsia ir originalia idėja šie kūriniai skiriasi nuo tradicinių Kryžiaus kelio stočių. Taip Jėzaus nueitą kelią nuo Poncijaus Piloto namų iki Golgotos kalno norėta simboliškai įprasminti „kiekvieno mirtingojo gyvenimo ir išbandymų naštą“, – pastebi menotyrininkė Lijana Šatavičiūtė. „Atvažiavęs į Lietuvą, buvau maloniai nustebintas Salvinijos Giedrimienės gobelenų. Kryžiaus kelio ir stočių nuotraukas parodžiau italų menininkams. Jie buvo sužavėti“, – sakė kardinolas Audrys Juozas Bačkis.


„Kelionė“ palydės Velykų link

Dr. Aldona KAČERAUSKIENĖ

Žurnalo viršelis

Interneto dienraščio „Bernardinai.lt“ virtuali kelionė prasidėjo prieš ketvertą metų. Deja, iki šiol šis dienraštis nebuvo visiems pasiekiamas. Neturintys interneto turėjo tenkintis trumputėmis ištraukomis, nugirstomis per radiją. Šiais metais situacija pasikeitė – buvo nutarta per metus išleisti keturis žurnalo numerius. Ir pagaliau mūsų rankose pirmasis žurnalas, skirtas Gavėnios laikotarpiui, pavadintas „Kelionė su Bernardinai.lt“. Kaip supratome iš redaktoriaus Andriaus Navicko palydimojo žodžio, leidinio pavadinimas atitiks jo temą. Šio numerio pavadinimą lėmė artėjimas Velykų link, tai yra „kelionė į šv. Velykas bei žemiška kelionė ir Prisikėlimas įvairiose mūsų gyvenimo srityse“.


Atminimo lenta partizanų generolui

Bronius VERTELKA

Miesto vicemeras Petras
Luomanas šnekina viešnią
Auksutę Ramanauskaitę-Skokauskienę
ir jos vaikaitį Arną

Kovo 14-ąją, penktadienį, Panevėžyje, Ukmergės gatvėje, ant pradinės mokyklos pastato, kuriame tarpukaryje veikė pedagoginis institutas, sienos atidengta atminimo lenta partizanų generolui Adolfui Ramanauskui-Vanagui. Įškilmėse dalyvavo Panevėžio vicemeras Petras Luomanas, A. Ramanausko-Vanago dukra Auksutė Ramanauskaitė-Skokauskienė su vaikaičiu Arnu, Upytės klebonas mons. Juozapas Antanavičius.

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija