Atnaujintas 2008 kovo 21 d.
Nr.23
(1616)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai

Telšių vyskupijoje

Šilalės dekanate

Prasmingos Gavėnios dienos

Licėjaus moksleiviai atlieka
literatūrinę kompoziciją

Šilalės dekanato parapijų ministrantai

Šilalė. Nors visą Gavėnios metą parapijos tikintieji itin uoliai lankėsi Šv. Pranciškaus Asyžiečio bažnyčioje, ėjo Kryžiaus Kelius (Stacijas), o sekmadieniais parapijos namuose giedojo Žemaičių Kalvarijos Kalnus, neapsieita ir be stambesnių renginių.

Kovo 2-ąją, sekmadienį, šilališkiai rinkosi į klebono dekano kun. Stasio Toleikio suorganizuotas rekolekcijas, kuriose dalyvavo svečias iš Kauno kan. dr. Petras Smilgys, Kvėdarnos parapijos kun. Kęstutis Motiejaitis ir šilališkis kunigas Mindaugas Alekna, nuoširdžiai klausę išpažintis. Pirmąsias šv. Mišias rekolekcijų dieną aukojo kun. S. Toleikis, o homiliją, susietą su tos dienos Evangelija ir Gavėnia, pasakė kan. dr. P. Smilgys. Paskui jis dar aukojo ir tai dienai skirtas Sumos šv. Mišias, padovanodamas dar vieną turiningą homiliją.

Rekolekcijose, apsivalę savo sielas nuo nuodėmių, jau kitą dieną tikintieji iš viso Šilalės dekanato autobusais ir nuosavais automobiliais riedėjo į Žemaičių Kalvariją, į čia vykusią Šilalės dekanato dieną. Ypač daug tikinčiųjų, tarp jų ir jaunimo, atvyko iš Pajūrio, Kvėdarnos, Pajūralio parapijų (kunigai Mykolas Petrauskas, Julius Meškauskas, Kęstutis Motiejaitis).

Šilalės dekanatui skirtoje dienoje dalyvavo Telšių vyskupijos vyskupas Jonas Boruta, SJ, jo pagalbininkai, Telšių vyskupo V.Borisevičiaus kunigų seminarijos ir propedeutinio kurso, esančio Žemaičių Kalvarijoje, auklėtiniai, dėstytojai.

Šv. Mišias aukojo vyskupas J. Boruta, SJ, ir tą dieną dalyvavę kunigai. Giedojo Šilalės bažnyčios choras, vadovaujamas maestro Antano Kazlausko. Kiekvienam tikinčiajam buvo apie ką pamąstyti, klausantis išsamios ir turiningos vyskupo J. Borutos, SJ, homilijos apie Žemaičių Kalvarijos stebuklingąją Dievo Motiną, tituluotą Krikščioniškų Šeimų Karalienės titulu, jos pagalbą šeimoms ir apie Gavėnios prasmę.

Po šv. Mišių, čia pat, Žemaičių Kalvarijos Mažojoje Bazilikoje, buvo einamas Kryžiaus kelias. Jo metu vyskupas J. Boruta, SJ, nešė Šv. Kryžiaus relikviją ir ja prie visų dvidešimties stočių palaimindavo tikinčiuosius. Šv. Kryžiaus kelio metu jautrias homilijas apie Kristaus kančią ant Kryžiaus ir tos kančios prasmę pasakė Pajūrio ir Laukuvos parapijų kunigai Mykolas Petrauskas ir Pranas Bartasūnas.

Baigus Kryžiaus kelią, vyskupas J. Boruta, SJ, apžvelgė nukankinto Jėzaus kūno atspaudą Turino drobulėje (negatyvinį vaizdą) ir jį pakomentavo.

Kovo 6-ąją Šilalės parapijoje vyskupas J. Boruta, SJ, atvykęs vizituoti Šilalės parapijos, susitiko ne tik su Šilalės dekanato kunigais, bet ir su visų dekanato parapijų jaunaisiais ministrantais. Pirmiausia vyskupas J. Boruta, SJ, aukojo šv. Mišias Šilalės bažnyčioje, pasakė homiliją, skirtą Gavėnios metui ir jaunimui. Po to drauge su kunigais ir ministrantais pasuko į Šilalės parapijos namus, kur įvyko agapė ir susitikimas su ministrantais. Vyskupas ne tik aptarė ministrantų pareigas, bet ir pakvietė juos pamąstyti apie pašaukimą į kunigystę. Vyskupui paskaičius keletą literatūrinių vaizdelių iš kunigų gyvenimo, susitikimą su ministrantais pratęsė Telšių vyskupo V. Borisevičiaus kunigų seminarijos vicerektorius kan. Remigijus Saunorius, Telšių vyskupijos licėjaus direktorius kun. Saulius Tomošaitis. Buvo kalbėtasi apie garbingas ministranto pareigas bei pašaukimus į kunigystę. Visus itin pradžiugino būrelis licėjaus moksleivių, kurie, vadovaujami direktoriaus kun. S. Tomošaičio, parodė literatūrinę kompoziciją pagal vaikų laiškus, kuriuose atsispindi jų sielvartas, kai šeimose girtuokliaujama, kai nei suaugusieji, nei vaikai nebemato gyvenimo prasmės. Šioje kompozicijoje buvo panaudotas ir Žemaičių vyskupo M. Valančiaus išsakytos mintys. Licėjaus moksleiviai drauge su direktoriumi kun. S. Tomošaičiu šią kompoziciją yra atlikę ir kituose Telšių vyskupijos dekanatuose, mokyklose – ji tinka vyskupo M. Valančiaus blaivystės sąjūdžio 150-osioms metinėms paminėti.

Kovo 11-ąją Šilalės Šv. Pranciškaus Asyžiečio bažnyčioje įvyko Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo metinių paminėjimas. Ta proga šv. Mišias aukojo kun. Sigitas Valauskis, išpažinčių klausė kun. Mindaugas Alekna. Buvo pasimelsta už žuvusius už nepriklausomybę. Kun. S. Valauskis pasakė homiliją apie lietuvių kovą už Laisvę ir Kryžių, kaip pasiryžimo bei vilties ženklą. Šv. Mišiose dalyvavo šauliai, jaunieji šauliai, buvę tremtiniai, Šilalės mokyklų skautai. Kaip visada, pakiliai giedojo Šilalės bažnyčios choras, vadovaujamas Antano Kazlausko.

Taigi, Šilalės parapijoje, kaip ir visame Šilalės dekanate, Gavėniai buvo skirtos ne tik nuoširdžios maldos, bet ir prasmingi renginiai, stiprinantys tikėjimą, žadinantys Meilę Kristui, ugdantys patriotizmą ir dorą.

Petras ŽALANKEVIČIUS

Autoriaus nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija