Atnaujintas 2008 kovo 21 d.
Nr.23
(1616)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai

Kauno arkivyskupijoje

Kauno ) dekanate

Aukštyn širdis kelia varpai

Šv. Juozapo parapijos klebonas
kun. Jonas Bujokas ir parapijietis
Rapolas Klepackas
prie naujųjų varpų

Vilijampolės Šv. Juozapo bažnyčia

Vilijampolė. Kone pačiose šv. Velykų išvakarėse po pavasarėjančiu dangumi neeilinė šventė įvyko Kauno Šv. Juozapo parapijoje. Į vietos Šv. Juozapo bažnyčią iš Lenkijos Vengruvės vietovės buvo atgabenti du puošnūs varpai. Maža pasakyti – puošnūs, galima drąsiai sakyti, kad tai meno kūriniai. Vienas varpas pavadintas šv. Juozapo, kitas – šv. Kazimiero vardais, apie ką byloja įrašai varpų išorinėse pusėse, nurodant ir Šv. Juozapo parapiją bei varpų išliejimo metus.

Sekmadieninėse šv. Mišiose varpus palaimino parapijos klebonas kun. Jonas Bujokas. Varpai bažnyčios viduje buvo pastatyti ant pakylos priešais altorių. Klebonas itin gausiai susirinkusiems parapijiečiams sakė, kad šie varpai savo skambesiu skatins žmones maldai ir susikaupimui, kvies tikinčiuosius Dievo garbei ir šlovei, vienybei Kristuje.

Parapijiečiai gerai pamena tuos laikus, kai buvo rekonstruojama bažnyčia. Tuomet buvo pastatyta ir aukšta balta varpinė, tikintis, kad netrukus joje suskambės varpų muzika, pakviesianti tikinčiuosius į Viešpaties šventovę. Klebonas kun. J. Bujokas su jam būdingu organizuotumu ir entuziazmu ėmėsi veiklos, kad šioji diena kuo greičiau ateitų. Padedant parapijos katalikams, kitiems geros valios žmonėms, buvo imtos rinkti aukos varpų liejimui Lenkijoje, surinkta apie 20 tūkstančių litų (aukos renkamos ir toliau).

Darbai buvo užsakyti garsioje brolių Kruševskių (Braci Kruszewskich) varpų liejykloje Vengruvėje. Šią firmą 1920 metais įkūrė Jokūbas Kruševskis, vėliau verslą perėmė brolis Antonis. Dabar jai vadovauja pastarojo sūnūs Andžejus ir Adamas. Kauniečių užsakymu ypač rūpinosi ponas Adamas.

Reikšminga tai, kad šioje liejykloje varpai negaminami serijiniu būdu – kiekvienas yra individualus, savitas, rankų darbo. Todėl reikia didelio meistriškumo, patirties, nusimanymo, žinoti metalų savybes, kad gimtų išties unikalus kūrinys. Varpai turi ne vien gražiai atrodyti, bet ir įspūdingai skambėti. Neatsitiktinai brolių Kruševskių varpai skamba ne vien Varšuvos, Gdynės, kitų miestų bažnyčiose, didžiūnų rūmuose, bet ir ne vienoje užsienio šalyje, nuo šiol – ir Kaune. Vienas varpas sveria 150, kitas – 200 kilogramų.

Be to, firma ne vien gamina naujus varpus, bet ir restauruoja senus, susidėvėjusius, remontuoja įskilusius, prikelia juos naujam gyvenimui.

Kelias dienas iš Lenkijos atgabenti puošnieji varpai stovėjo Šv. Juozapo bažnyčioje ant pakylos priešais altorių. Žmonės gausiai rinkosi prie jų, meldėsi ir gėrėjosi jais. Po kelių dienų varpai buvo įkelti į bažnyčios varpinę. Šventės proga klebonas J. Bujokas prisiminė geruosius parapijiečius, padėjusius savo bažnyčiai. Beje, ypač daug prisidėjo prie šių darbų Rapolas Klepackas: jis ne kartą vyko į liejyklą, parlydėjo varpus į Šv. Juozapo bažnyčią, drauge su klebonu rūpinosi kitais organizaciniais reikalais.

Pirmą kartą šv. Juozapo ir šv. Kazimiero varpai suskambės poryt, šv. Velykų rytą, kviesdami tikinčiuosius į Prisikėlimo šventę.

Nuo šiol Vilijampolės žmonių sielas kels į Kristų džiugins dar vienas šios vietovės dvasingumo simbolis – varpai.

Benjaminas ŽULYS

Ričardo ŠAKNIO nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija