Atnaujintas 2008 kovo 21 d.
Nr.23
(1616)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai

Šventosios kelionė po Lietuvą...

Benjaminas ŽULYS

Parodos darbų autorius
Juozas Valiušaitis
Kazimiero DOBKEVIČIAUS nuotrauka

Viena iš J. Valiušaičio nuotraukų –
šv. Teresėlės relikvijų palydos
Vilniaus gatvėje Kaune

Kaune, Verslo lyderių centre (K. Donelaičio g. 62), buvo atidaryta fotomenininko Juozo Valiušaičio darbų paroda. Tai prisiminimas apie ypatingą 2007 metų Lietuvoje įvykį – šventosios Teresės iš Lizjė relikvijų kelionę po mūsų šalį. Parodą organizavo dailės galerija „Aukso pjūvis“. Ta pačia proga įvyko šio menininko sukurtų fotografijų filmų „Rožių gėrimas“ ir „Malonių liūtis“ premjera. Parodos atidaryme dar kartą buvo prisiminta ši šventoji, kurios relikvijos nuo 1994 metų keliavo po visą pasaulį, per visus penkis kontinentus, o pernai pasiekė ir Lietuvą. Nuo gegužės 18-os iki liepos pradžios Šventosios Kūdikėlio Jėzaus ir Švenčiausiojo Veido Teresės relikvijos su didžia pagarba buvo vežiojamos po Lietuvos bažnyčias, vienuolynus, ligonines, įkalinimo vietas. Jaunosios karmelitės mums palikta žinia – paprasta ir įtaigi: Dievas yra meilė, Jis yra mūsų Tėvas, todėl kiekvienas žmogus yra Jo mylimas. Prieš mirtį ji pažadėjo mums atsiųsti gausių malonių iš Tėvo.

Skatinamas šv. Teresės skelbtų tiesų, J.Valiušaitis visos relikvijų kelionės Lietuvoje metu drauge su kitais piligrimais jas lydėjo, dėmesingai ir jautriai fiksuodamas tos kelionės įspūdžius. Pabuvota Vilniaus bei Kauno arkivyskupijose, Panevėžio, Šiaulių, Vilkaviškio, Telšių, Kaišiadorių vyskupijose, lankytasi Vilniaus Šv. Juozapo kunigų seminarijoje, Šiluvoje, Panevėžio miesto ligoninėje, moterų kalėjime, Palendrių Šv. Benedikto vienuolyne. Įspūdingas renginys buvo Pažaislio Švč. Mergelės Marijos Apsilankymo bažnyčioje ir Šv. Kazimiero kongregacijos moterų vienuolyne. Sesuo Julita su dėkingumu prisimena tą įvykį. Tai buvusi tikra atgaiva sielai. „Mes pasiilgę dvasingumo, Dangaus savo sielose ir visoje aplinkoje. Šventosios Teresėlės prisilietimas prie vienuolyno erdvės dar labiau sustiprino tikėjimą, meilę ir viltį“, – kalbėjo sesuo vienuolė. Ir J.Valiušaitis sakė, kad aplink mus yra daug žmonių, už kuriuos reikia melstis, jiems padėti.

Parodoje eksponuojama 70 nuotraukų. Jas tarsi apibendrina ištrauka iš šv. Teresėlės dienoraščio: „Koks gražus tas pašaukimas, kurio tikslas – sieloms druską išsaugoti“. Beje, Teresėlės amžininkė sesuo Celina padarė 56 Teresėlės nuotraukas, iš kurių išliko 23, o trijų kopijos yra ir šioje parodoje.

Štai relikvijų kelionė Kauno Savanorių prospekte, Vilniaus gatvėje, prie Kauno Arkikatedros Bazilikos centrinių vartų, šv. Mišios Kauno Kristaus Prisikėlimo bažnyčioje, vaizdai iš Pravieniškių gydymo ir pataisos namų, Vilniaus Lukiškių aikštės, Kuršėnų Šv. Jono Krikštytojo bažnyčios... Tų kelionių įspūdžiai atsispindi ir parodos nuotraukose, ir fotografijų filmuose. Šie įdomūs dar ir tuo, kad taikydamas kompiuterinę techniką, autorius statiškam vaizdui suteikė judesio įspūdį.

Po filmų peržiūros J.Valiušaitis papasakojo, kad vienos minutės trukmės tokio filmo montavimui reikia penkių valandų. O šių filmų trukmė – maždaug po 17 minučių. Viename filme panaudota 400, kitame – 350 nuotraukų. Abiejuose filmuose skambėjo šventos giesmės.

Per aštuoniolika kūrybos metų J.Valiušaitis surengia jau 77-tą parodą. Be to, jis su prof. Libertu Klimka parengė istorinį kalendorių „Nugrimzdęs Vilnius“, iliustruotą senomis istorinėmis nuotraukomis. O su fotomenininkais Rimantu Dichavičiumi bei Vincu Matoniu sukūrė 125 plakatus, skirtus Lietuvos knygnešiams. Dabar menininkas rengia parodą, skirtą Vydūno 120-osioms gimimo metinėms.

Be dviejų fotografijų filmų apie šv. Teresėlės relikvijų kelionę Lietuvoje, J. Valiušaitis sukūrė šešis filmus apie Vilniaus šventoves.

Tiesa, tokiai dvasingai parodai labiau tiktų sakrališkesnė aplinka, tarkime, bažnyčia, o ne, nors ir erdvūs, šviesūs koridoriai...

Kaunas

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija