Atnaujintas 2008 kovo 28 d.
Nr.24
(1617)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai

Atlikęs šventą pareigą tėvynei

Dr. Aldona Kačerauskienė

Tautos didvyrių biografijoms galima skirti keletą eilučių, tačiau apie juos galima parašyti monografijas, jų prisiminimui galima rengti konferencijas ir kalbėti ne vieną dieną. Apie Lietuvos partizanų vadą, Lietuvos Laisvės Kovos Sąjūdžio (LLKS) Gynybos pajėgų vadą, generolą Adolfą Ramanauską-Vanagą prof. Antanas Tyla rašo: „Tai biografija nepaprasto, atkaklaus Lietuvos patrioto ir valstybės piliečio, net sunkiausiu metu nepraradusio vilties, kad sovietų okupacinis režimas, palaikomas didelės visokių rūšių karinės jėgos ir kagėbistų tinklo, yra tik laikinas, kad amžinas yra tik laisvos Lietuvos gyvenimas. Adolfo Ramanausko biografija, veikla ir pasišventimas tikslui, kuris buvo toli nuo asmeninių patogumų, turi būti žinoma kiekvienam moksleiviui, kariui, šauliui ir ypač – kiekvienam valstybės piliečiui. Jo partizano kelias ir bendražygių taurumas ir ištikimybė Lietuvos valstybei rodo, kokie menki ir maži visi tie, kurie šūkalioja, kad Lietuvos partizanų kovos buvo beprasmės“.


Adolfas Ramanauskas-Vanagas – LLKS Tarybos 1949 m. vasario16-osios signataras

Auksutė Ramanauskaitė-Skokauskienė

1949-jų metų vasario 16-osios LLKS Tarybos Deklaracija – nuostabą ir pasididžiavimą keliantis, konstitucinio lygmens dokumentas, sudarytas ir pasirašytas begaliniai sunkiais laisvės kovų metais, okupuotos, bet nenugalėtos Lietuvos, partizanų vadų LLKS steigiamajame suvažiavime.

Nė vienas iš Deklaraciją pasirašiusių signatarų nesulaukė laisvos Lietuvos – visi jie žuvo arba buvo nužudyti sovietinio režimo. Partizanai tvirtai tikėjo laisvos Lietuvos ateitimi, dėl jos kovojo, dėl jos aukojosi, priartindami šią dieną mums.

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija