Atnaujintas 2008 kovo 28 d.
Nr.24
(1617)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai

Referendumas – beprasmis žaidimas

Trečdalis, t. y. 48, Seimo nariai siūlo paskelbti privalomąjį referendumą dėl Ignalinos atominės elektrinės (IAE) darbo pratęsimo iki 2015 metų. Tai numatantį Seimo nutarimo projektą kovo 20 dieną jie įregistravo Seimo sekretoriate. Jei siūlymui pritartų daugiau nei pusė referendume dalyvavusių rinkėjų, bet ne mažiau nei trečdalis visų rinkimų teisę turinčių piliečių, šį sprendimą būtų privalu vykdyti.

Siūlymas prilygsta beprasmiam žaidimui: jei tik trečdalis Seimo narių siūlo, naivu tikėtis, kad trečdalis visų rinkimo teisę turinčių Lietuvos piliečių siūlymą tikrai palaikys. O kodėl tautos niekas neatsiklausė tada, kai buvo priimamas sprendimas dėl IAE uždarymo? Kita vertus, kam tautos klausti, jei jau į derybininkus nusamdytas Vyriausybės derybininkas dėl Ignalinos AE darbo pratęsimo buvęs premjeras Aleksandras Abišala, daromi pirmieji žingsniai. Taigi siūlymas – dialogo su tauta imitacija.

Kodėl neskelbiamas referendumas dėl naujos AE statybos? Jis tikrai turėtų prasmę. Tik tautai, o ne vien Visagino gyventojams, turėtų būti pateikti argumentai, kad tokia elektrinė būtina, kad ji nepavojinga, kad turime atominio kuro atliekų saugyklas, kad alternatyvių elektros energijos šaltinių Lietuva tikrai negali turėti. O referendumas neskelbiamas ne tik todėl, kad jau forsuojamas projektas „LEO lt“, bet paskelbtą peticiją prieš vadinamąjį „LEO lt“ projektą jau pasirašė dešimtys tūkstančių žmonių. Parašai pasiekė Prezidentūrą.

Trečdalio Seimo narių siūlymas būtų turėjęs prasmę iki 2004 m. gegužės 1 dienos (Lietuvos priėmimas į ES), o šiandien tai – beprasmis žaidimas, tik partijų rinkimų dialogo su tauta imitacija. O referendumas dėl naujos AE statybos tikrai reikalingas.

Algimantas Zolubas

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija