Atnaujintas 2008 balandžio 2 d.
Nr.25
(1618)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai

Norintieji matyti

Pasaulinės glaukomos dienos paminėjimas

Doc. dr. Vytautas Mikutis,

Kauno krašto sergančių glaukoma
bendrijos „Rega“ pirmininkas

Sveikindami vieni kitus, mes geranoriškai linkime laimės ir sveikatos. Juk sveikata, kaip sakoma, yra brangiausias turtas. ,,Kieno sveikas kūnas, – sakė filosofas Epiktetas, – tas gali iškęsti ir karštį, ir šaltį. Taip ir tas, kurio sveika dvasia, gali pakelti ir pyktį, ir sielvartą, ir džiaugsmą, ir kitus jausmus“.

Tai reikštų, kad žmogaus kūno susirgimas neturėtų susilpninti jo dvasios. Ligą gali pakelti tik kilnios dvasios ir stiprios valios žmonės. Juk okupacijos metais tiek daug mūsų tautiečių dėl tikėjimo ir tėvynės meilės kentėjo ir žuvo tremtyje, lageriuose. Nepasimetusių dėl kūno negalių mes žinome ir žymių tautos kultūros tarp meno ir žmonių, pavyzdžiui Lietuvos filharmonijos ir radijo solistę Beatričę Grincevičiūtę, kuri dėl akių ligos netekusi regėjimo, savo skaidriu šviesaus tembro balsu ilgą laiką džiugino dainos ir muzikos mylėtojus.

Medicinos gydytojų oftalmologų duomenimis, Lietuvoje šiuo metu beveik 250 tūkstančių žmonių serga akių katarakta, kuri yra pagydoma. Dar 45-50 tūkstančių žmonių serga akių glaukoma, kurios progresavimą specialiais vaistais galima tik sulėtinti. Be to, vis daugėja akių geltonosios dėmės (makulos) degeneracijos atvejų, kurių išgydyti šiuolaikinė medicina vis dar nepajėgi. Ši degeneracija dažnai lemia dalinį negrįžtamą centrinio regėjimo praradimą. Pasaulinės sveikatos organizacijos duomenimis, net 124 milijonai pasaulio žmonių kenčia nuo šios regėjimą luošinančios ligos, dažnai pasibaigiančios visišku apakimu.

Kad šios akių ligos būtų sėkmingiau įveikiamos, reikia ne vien gydytojų oftalmologų pastangų, bet ir visuomenės pagalbos. Todėl doc. med. dr. Vytauto Gurausko iniciatyva buvo sukurta Lietuvos nacionalinė glaukomos sąjunga. Į šią sąjungą įeina ir Kauno krašto sergančiųjų glaukoma bendrija ,,Rega“, Klaipėdos, Panevėžio ir kitų miestų klubai. Jų tikslas padėti valstybei įgyvendinti Nacionalinę sveikatos programą, burti ir šviesti šalies gyventojus ir sergančiuosius akių ligomis.

Kadangi glaukoma sergančių žmonių yra visame pasaulyje, Tarptautinė glaukomos asociacija (IGPO), išnagrinėjusi Lietuvos nacionalinės glaukomos sąjungos siūlymą kasmet pažymėti pasaulinę glaukomos dieną, nutarė, pradedant 2008 metų kovo 6 dieną, kasmet šią dieną minėti visame pasaulyje. Tai visos Nacionalinės glaukomos sąjungos laimėjimas, kuris tapo įmanomu tik dėl aktyvaus dalyvavimo Pasaulinėje glaukomos sergančiųjų pacientų organizacijų asociacijoje, kurios nariu yra išrinktas ir Nacionalinės glaukomos sąjungos veikos aktyvus organizatorius gydytojas oftalmologas Saulius Galgauskas, Lietuvos glaukomos labdaros ir paramos fondo prezidentas.

Pasaulinės glaukomos dienos paminėjimui buvo organizuotas Kauno krašto glaukoma sergančių bendrijos ,,Rega“ narių ir visuomenės susirinkimas. Kauno miesto Centro poliklinikos gyd. Gintautė Gulbinienė susirinkusiems skaitė aktualią paskaitą apie akių ligų, o ypač glaukomos, gydymą bei konsultavo visus besidominančius šiomis ligomis.

KMU Akių ligų klinikos gydytoja oftalmologė, Lietuvos glaukomos draugijos prezidentė dr. Ingrida Janulevičienė laikraštyje ,,Sveikatos ABC“ visuomenei paskelbė aktualų straipsnį „Noriu matyti pasaulį“. Jame pateikti visuomenei aktualūs klausimai: savalaikis ligos diagnozavimas, glaukomos gydymo būdai ir kaip šios ligos išvengti. Turint regėjimo nusiskundimų reikia bent kartą per metus apsilankyti pas gydytoją oftalmologą. Be to, rekomenduota naudoti regėjimą stiprinančius preparatus, kaip medicininės paskirties produktą „Liuberin“ bei kitus.

Pasaulinės glaukomos dienos proga kviečiame atkreipti dėmesį į gydytojų oftalmologų rekomendacijas labiau rūpintis akių sveikata, dalyvauti įvairiose priemonėse, susijusiose su akių ligų profilaktika ir gydymu. Konsultaciją dėl akių gydymo galima gauti ne vien per šeimos gydytojus pas gydytojus oftalmologus, kur yra nemažos ligonių eilės, bet ir lankantis Kauno krašto sergančiųjų glaukoma bendrijos „Rega“ mėnesiniuose susirinkimuose, kur skaitomos paskaitos šia tema ir teikiamos gydytojų specialistų konsultacijos.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija