Atnaujintas 2008 balandžio 2 d.
Nr.25
(1618)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai

Kazio Šimonio poetinės kūrybos lobius paviešinus

Kazimieras Dobkevičius

Kazys Šimonis
(1887 08 25 – 1978 05 05)

Kad Kazys Šimonis (1887 08 25 – 1978 05 05) yra įžymus dailininkas, visą laiką buvo žinoma, tačiau apie jo literatūrinį palikimą ir kūrybą niekas nėra girdėjęs. Po dailininko mirties marti Janina Šimonienė paslėpė nuo specialiųjų tarnybų visą kūrybinį archyvą ir rankraščius, kad juos išsaugotų ir sulaukus šviesesnių laikų paviešintų. Atkūrus nepriklausomybę Janina Šimėnienė kreipėsi į Lietuvos kultūros ministrus, švietimo ministrus, kurie labai dažnai keitėsi, kad būtų išleista dalis K. Šimonio literatūrinio palikimo. Pažadų buvo labai daug, bet rezultatų jokių. Likimas lėmė, jog šį archyvą išvydo koncerno „Achemos grupė“ skyriaus viršininkas Juozas Sagatauskas, kurio devizas – mažiau kalbų, daugiau darbų. Labai greitai buvo aptarti leidybos reikalai ir rankraščiai atsidūrė ant poeto Roberto Keturakio redakcinio darbo stalo.


Jubiliejaus proga – 40 paveikslų

Bronius VERTELKA

Dailininkas Vladislovas Vaišvila

Didįjį penktadienį į Panevėžio dailės galeriją rinkosi meno mėgėjai pagerbti 75-erių metų sulaukusį dailininką Vladislovą Vaišvilą. Gyvenimo jubiliejui pažymėti žinomas menininkas skyrė parodą, kurioje eksponavo 40 paveikslų, sukurtų per pastaruosius aštuonetą metų. Tai 37-oji V. Vaišvilos personalinė paroda, žyminti jo nugyventus tris ketvirtadalius amžiaus ir beveik penkių dešimčių metų kūrybos tarpsnį. Įvairiu laiku jo darbai buvo eksponuoti daugelyje Lietuvos miestų, taip pat Maskvoje, Minske, Gardine, Daugpilyje. Panevėžiečio kūrinius mielai perka privatūs asmenys ir įvairios įstaigos bei organizacijos. Keletą tapybos darbų nupirko viena Norvegijos paveikslų galerija. V. Vaišvila nesitenkina pensininko duona – dėsto skulptūrą Panevėžio kolegijos Medicinos ir socialinių mokslų fakulteto pedagogikos katedroje dailės ir technologijos studentams bei vadovauja suaugusiųjų dailės studijai „Paletė“.


Savitos fotografijos pradininkas

Benjaminas ŽULYS

Fotomenininkas Rimgaudas
Maleckas su kolegėmis
Kazimiero DOBKEVIČIAUS nuotrauka

Fotomenininką kaunietį Rimgaudą Malecką jo kolegos, fotografijos žinovai bei mėgėjai vadina lietuviškos meninės fotografijos legenda. Daugiau nei penkiasdešimt metų jis kantriai ir atkakliai darbuojasi šioje srityje, ieškodamas, eksperimentuodamas meno formomis ir už tai ne kartą bartas, kritikuotas, apdovanotas. Nors yra baigęs Kauno Juozo Gruodžio aukštesniąją muzikos mokykloje režisūrą, o vėliau – Vilniaus universitete žurnalistiką, tačiau savo kelią surado tik meninėje fotografijoje, iš jo nenuklydo nė žingsnio ir dabar juo eina.


„Mėguvos“ jubiliejus

Gediminas GRIŠKEVIČIUS

Vasario 9-ąją Palangos Baltijos vidurinės mokyklos salėje iškilmingai paminėtas Palangos kultūros centro folkloro ansamblio „Mėguva“ dvidešimtmetis.

Buvo labai smalsu ir gera stebėti šventę, neeilinį „palangiškių tautos“ vaidinimą. Scena – uždanga ir sienos, net salės langų užuolaidos – iš kraitinių skrynių audinių rietimų.


Šventojoje skamba daina ir muzika

Gediminas Griškevičius

Palangiškių kaimo kapela
„Atgaja“ 1988 m. Visuose Juozo Tubino
(sėdi dešinėje) gyvenimo keliuose,
takeliuose palaimingai
daug lietuviškos muzikos...
Iš asmeninio autoriaus archyvo

Retai kur pajūryje šitaip ramu, kaip Šventojoje. Dabar, kai atsivėrė Šengeno erdvės, gali ramiai pajūriu eiti nors iki Ventspilio...

O pačioje Šventojoje ramumą sutrikdo tik muzika, aidinti kultūros centre, kur repeticijai vadovauja muzikos instrumentais virtuoziškai grojantis centro meno vadovas Juozas Tubinas. Su juo ne tik aš, su juo liūdniausią kasdienybę pamiršta moterų ir merginų vokalinių ansamblių ir gausios kaimo kapelos dalyviai.

 
Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija