Atnaujintas 2008 balandžio 4 d.
Nr.26
(1619)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai

Kauno arkivyskupijoje

Kauno ) dekanate

50 kunigystės metų

Monsinjoras Lionginas Vaičiulionis
su grupe jį pasveikinti
atėjusių parapijiečių

Mons. Liongino Vaičiulionio
kunigystės 50-mečio iškilmėse.
Pirmoje eilėje (iš kairės):
mons. Vytautas Grigaravičius,
mons. Alfonsas Svarinskas,
vyskupas emeritas Juozas Preikšas,
arkivyskupas Sigitas Tamkevičius,
jubiliatas, vyskupas Eugenijus
Bartulis, apaštalinis protonotaras
Bronius Antanaitis,
kun. Viktoras Brusokas

Šilainiai. Šv. Dvasios parapijoje ant aukšto kalno šviečia rausvo mūro Šventosios Dvasios bažnyčia. Tiesa, ji dar nebaigta statyti, tačiau tikintieji žino, kad šventovė netrukus atvers duris parapijiečiams. Bet ir dabar čia daug kas padaryta – tvirtai stovi mūro sienos, uždengtas stogas, sustatyti suolai... Šia statyba nuo pat pradžių rūpinasi buvęs ilgametis šios parapijos klebonas monsinjoras Lionginas Vaičiulionis.

Praeitą šeštadienį, Atvelykio išvakarėse, kaip tik šioje bažnyčioje buvo aukotos šv. Mišios mons. Vaičiulionio kunigystės 50-ies metų sukakčiai pažymėti. Į jubiliejines iškilmes atvyko ir šv. Mišias aukojo Kauno arkivyskupas Sigitas Tamkevičius, Šiaulių vyskupas Eugenijus Bartulis, Panevėžio vyskupas emeritas Juozas Preikšas, jiems patarnavo mons. Alfonsas Svarinskas, mons. Vincentas Jalinskas, I dekanato dekanas mons. Vytautas Grigaravičius, apaštalinis protonotaras Bronius Antanaitis, dalyvavo kitų Lietuvos parapijų kunigai.

Arkivyskupas S. Tamkevičius po šv. Evangelijos skaitymo gausiai susirinkusiems tikintiesiems papasakojo apie mons. L. Vaičiulionio nueitą garbingą kunigystės kelią. Ganytojas sakė, kad kunigas Leonas atėjo tarnauti Bažnyčiai tuo metu, kai po Stalino mirties atslūgęs tikinčiųjų engimas vėl prasidėjo naujomis formomis. „Sovietinė valdžia iš kunigų reikalavo laikytis taip lojaliai, kad sąžiningam kunigui tai buvo beveik neįmanoma. Jeigu dvasininkai nepaklusdavo sovietinės valdžios potvarkiams, jiems net atimdavo teisę eiti kunigo pareigas. Kunigai, panašiai kaip apaštalai Petras ir Jonas, ne kartą stodavo prieš teisėjus, kuriems rūpėjo ne vykdyti teisingumą, bet priversti Bažnyčiai tarnaujančius dvasininkus daryti tik tai, ką leidžia sovietiniai įstatymai. O jie neleisdavo net katekizuoti vaikų. 1971 metais Kaune už vaikų rengimą Pirmajai Komunijai buvo teisiamas kun. Juozas Zdebskis. Teisme jis pakartojo apaštalo Petro žodžius, kad Dievo reikia klausyti labiau nei žmonių, ir buvo nuteistas kalėti.

Tokiomis sąlygomis mons. Lionginas tarnavo Bažnyčiai net trisdešimt metų. Jis nėjo į jokius kompromisus ir sąžiningai atliko savo pareigas. Ilgus metus vikaravo Kauno bažnyčiose, ilgiausiai – Kauno Arkikatedroje Bazilikoje. Sudėtingiausiomis sąlygomis pastatė Radviliškio parapijos bažnyčią, varpinę ir kleboniją. Nepriklausomybės metus mons. Lionginas pasitiko Vilijampolėje, o įkūrus naują Šilainių parapiją buvo paskirtas jai vadovauti ir statyti bažnyčią. Kaip darbšti skruzdė lipdė naujos bažnyčios sienas, ir šiemet Kristaus Prisikėlimą šilainiškiai jau galėjo švęsti ne ankštoje koplyčioje, bet po naujos, nors dar neužbaigtos, bažnyčios stogu. Už uolų ir nepriekaištingą darbą Bažnyčioje kun. Lionginui buvo suteiktas monsinjoro vardas.

Norėčiau ypač pabrėžti kunigo pareigas, iškalbingiausiai liudijančias gero kunigo tarnystę. Tai išpažinčių klausymas ir ligonių lankymas. Už šiuos patarnavimus niekuomet neatsilyginama. Idealizmo stokojantieji kunigai yra gundomi šioms pareigoms skirti mažiau dėmesio. Monsinjoras Lionginas visuomet rodė gražiausią uolumą, kasmet aplankydamas ir patarnaudamas šimtams ligonių.

Visų parapijų, kuriose mons. Lionginas tarnavo, žmonės mini jį tik labai geru žodžiu. Jo bendravimas su žmonėmis visuomet būna malonus ir dėmesingas. Šitokio bendravimo su žmonėmis reikėtų pasimokyti visiems kunigams. Tai ypač svarbu šiandien, kai daugelis žmonių dėl neišsipildžiusių svajonių yra suirzę: dvasios vadai privalo savo elgesiu mokyti, koks turėtų būti į Kristų tikintis žmogus. Dėkokime Dievui už mons. Liongino kunigišką tarnystę ir maldaukime, kad į Kristaus vynuogyną pakankamai ateitų naujų kunigų, norinčių ištikimai tarnauti Dievui ir žmonėms“, – sakė arkivyskupas S. Tamkevičius.

Šiandien mons. L. Vaičiulionis džiaugiasi išaugusia ir gražėjančia naująja Šventosios Dvasios bažnyčia. Jis su malonumu prisimena, kad pirmos ir antros šv. Mišios joje buvo aukojamos dar pernai. Auksinio jubiliejaus proga garbųjį monsinjorą sveikino parapijos klebonas kun. Emilis Jotkus, kiti kunigai, Kauno miesto valdžios atstovai.

Benjaminas ŽULYS

Vyto ŠLEKAIČIO nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija