Atnaujintas 2008 balandžio 4 d.
Nr.26
(1619)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai

Kodėl streikuoja mokytojai

Garbusis mons. Kazimieras Vasiliauskas kažkada paklausė vaikų, ko jie tuo metu labiausiai norėtų. Vaikai choru atsakė: „Pinigų“...

Šiandien mokytojai jaučiasi esą neįvertinti, valstybės skriaudžiami, gaunantys per mažus atlyginimus už savo nelengvą darbą, todėl streikuoja. O ar penkiasdešimt metų sovietiniam okupantui Lietuvos žmonės dirbo už atitinkančius darbą atlyginimus? Reikėtų pripažinti, kad dirbome gana sąžiningai ir stropiai už labai skurdžius atlyginimus. Už elgetiškus atlyginimus dirbo mokytojai, medikai, kitų profesijų darbuotojai... Gal todėl dauguma iš visur viską vogė, kad tik kaip nors galėtų pragyventi ir išmaitinti šeimas. Jau daugelis pamiršo, kaip stovėdavo eilėse mėsos parduotuvėse, kad nusipirktų kiaulės galvų bei kojų… Deja, deja... Ir buvo gerai, niekas nestreikavo... Dažnai būdavo, kad pardavėjai aprūpindavo produktais gydytojus, mokytojus, viršininkus, kolūkių pirmininkus, kaip tada sakydavo „iš po prekystalio“... Ir buvo gerai – bent jau visi tylėjo...


Provincialumas

Dėkoju už „XXI amžiuje“ (kovo 21 ir 28 dienomis) pateiktus svarstymus, kokią žalą daro mūsų pačių keliamos insinuacijos dėl tariamų „skustagalvių neonacių“ eitynių kovo 11 dieną. Skaudu, kai valstybėje sukeliamas triukšmas, vargu ar atsitiktinai sutampantis su zurofų ir panašių veikėjų skleidžiamais kaltinimais lietuvių tautai, ir taip įkyriai kartojamas kelių apžvalgininkų ir televizijų. Taip sutapo, kad perskaitęs publikuotą pirmąjį straipsnį, parodantį, kaip niekinama lietuvių tauta, apie straipsnyje minimas neonacių eitynes tiesiogiai išgirdau iš įvykio liudininko. Tas liudininkas – Lietuvoje jau 20 metų gyvenantis amerikietis. Gerai mokantis lietuviškai, nes turi giminių Lietuvoje iš motinos pusės, amerikietis, atsitiktinai eidamas Vilniaus centru, tapo tos eisenos liudininku ir net dalyviu.


Kryptis – krikščioniškos vertybės

Kauno „Vyturio“ vidurinės mokyklos, kuriai vadovauja direktorė Aleksandra Bancevičienė, kryptis aiški – mokiniai auklėjami vadovaujantis krikščioniškomis vertybėmis. Kasdieniniame šurmulyje čia išgirsi ir mandagų mokinių pasisveikinimą, ir atsiprašymą. Prieš šv. Velykas mokyklos moksleiviai Šv. Antano Paduviečio bažnyčioje išklausė šv. Mišias, kurias aukojo buvęs šios mokyklos mokinys klebonas kun. Vytenis Vaškelis.


Renginiai bažnyčioje

Kovo 11 dieną 12 valandą Garliavos Švč. Trejybės bažnyčioje vyko Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo 18 metinių minėjimas. Šv. Mišias aukojo visi trys parapijos kunigai: klebonas Kęstutis Vosylius, vikaras Mindaugas Martinaitis ir altaristas Jonas Varkala. Pastarasis sakė ir pamokslą, primindamas Kovo 11-osios svarbą Lietuvai. Kol gavome nepriklausomybę, tautai teko sumokėti didelę kainą: prarasti daug gyvybių, iškentėti daug kančių tremtyje, gulaguose. Ir dvasinė žaizda gili. Ji šiandien pasireiškia girtuoklyste, melu, šeimų irimu, kyšininkavimu, nesąžiningumu. Todėl labai svarbu religingai auklėti jaunimą, kad jis ištvertų visa tai. Po pamaldų Garliavos kultūros namuose įvyko minėjimas ir koncertas.


Nejaugi iš vaikų atimsime „Kregždutę“?

Labai sujaudino „XXI amžiuje“ išspausdintas skelbimas, kuriame sakoma: „Atkreipiame dėmesį, kad „Kregždutę“ galima prenumeruoti tik balandžio – birželio mėnesiams. Nesulaukus paramos nuo 2008 metų liepos mėnesio laikraščio vaikams leidyba nutraukiama“.


Švč. Mergelės Marijos metai

Šiaulių Katedroje po šv. Mišių kunigas perskaitė vyskupo E. Bartulio dekretą, kuriame skelbiama, kad 2008 metai yra Švenčiausios Mergelės Marijos metai, skirti pažymėti 400 metų sukakčiai nuo jos apsireiškimo Šiluvoje.

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija