Atnaujintas 2008 balandžio 4 d.
Nr.26
(1619)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai

Nejaugi iš vaikų atimsime „Kregždutę“?

Labai sujaudino „XXI amžiuje“ išspausdintas skelbimas, kuriame sakoma: „Atkreipiame dėmesį, kad „Kregždutę“ galima prenumeruoti tik balandžio – birželio mėnesiams. Nesulaukus paramos nuo 2008 metų liepos mėnesio laikraščio vaikams leidyba nutraukiama“.

Ar tau, katalike, nepasidaro liūdna perskaičius tokius žodžius? Dar kartą jį atidžiai perskaityk ir susimąstyk... Sustok ties žodžiais: „NESULAUKUS PARAMOS...“

Taigi, paklauskime patys savęs: kas turi remti katalikišką spaudą?.. Manau, jog atsakymas aiškus: aš, tu, jis, ji ir mes visi, kurie kažkada statistikai pasakėme, kad esame katalikai... Vadinasi, mūsų, katalikų, pareiga yra išlaikyti bei remti katalikišką spaudą, ypač mūsų jaunimui leidžiamus katalikiškus leidinius.

Nesvarbu, kas tu esi: kunigas, medikas, mokytojas, mokslo ar valdžios žmogus, verslininkas, darbininkas ar jau pensininkas – jeigu gyveni arba dirbi tokioje aplinkoje, kurioje yra vaikų, jaunimo, kaip katalikas privalai pasirūpinti, kad tavo aplinkos, juolab tavo darbovietės žmonės, o ypač jaunimas, prenumeruotų ir skaitytų katalikišką spaudą. Pirmiausia pats parodyk pavyzdį, užsiprenumeruodamas katalikišką spaudą, ją skaitydamas. Gražų pavyzdį parodė mokytojas pensininkas Jeronimas Šalčiūnas iš Marijampolės, kuris su žmona iš savo kuklių pensijų užprenumeravo net kelias dešimtis „Kregždučių“ Lietuvos mokyklų moksleiviams. Šio garbaus mokytojo dėka net 10 egzempliorių „Kregždučių“ nemokamai pasiekia nuošalaus Šilalės rajono Upynos parapijos moksleivius, kurie tikrai neturi galimybės užsiprenumeruoti „Kregždutę“ ir ją skaityti. Upynos Švč. Mergelės Marijos Vardo parapijos klebonas kun. Antanas Gutkauskas yra dėkingas gerbiamam mokytojui ir poetui J. Šalčiūnui (jo eilėraščiais žavisi „Kregždutės“ skaitytojai) už tokį gražų katalikišką poelgį. Šis pedagogas, nors jau ir pensininkas, matyt, vis dar myli vaikus ir trokšta, kad jaunimas siektų meilės artimui ir doros!..

Propaguoja „Kregždutę“, stengiasi, kad ją kuo daugiau skaitytų Šilutės Šv. Kryžiaus bažnyčios kunigas Virginijus Palionis, aptarnaujantis dar ir be kunigo esančią Rusnės parapiją. Neabejingi „Kregždutės“ populiarinimui yra Šilalės dekanato Upynos, Laukuvos, Pajūrio, Kvėdarnos, Pajūralio parapijų kunigai: jau minėtas A. Gutkauskas, Pranas Bartasūnas, Mykolas Petrauskas, Julius Meškauskas, Kęstutis Motiejaitis. Turbūt dėl kunigų, tikybos mokytojų ir geraširdžių rėmėjų „Kregždutė“ dar gyvuoja ir žada gyvuoti bent iki liepos 1 dienos.

Vargu, ar kas atneš ant „Kregždutės“ redakcijos stalo arba į „XXI amžius“ redakciją, kuri su viešosios įstaigos „Naujasis amžius“ pagalba leidžia ir platina „Kregždutę“, „kapšą“ šimtinių?..

O gal kam nepatinka „Kregždutė“?.. Gal nepatinka, kad ji yra puoselėja dvasingumą, dorą‚ gražius vaikų tarpusavio santykius, pasakoja apie mūsų šalies praeitį, gimtojo krašto grožį, propaguoja meilę Lietuvai?.. Gal kam nors nepatinka, kad „Kregždutė“ nedaro „biznio“ iš pornografinių vaizdelių, žiaurumą bei smurtą propaguojančių piešinių, nuotraukų, rašinių ir pan.?.. Šitokių dalykų katalikiškoje spaudoje niekada nebuvo, nėra ir nebus! Matyt, kadangi nėra tokio „biznio“, todėl ji ir neremiama…

Betgi mes esame katalikai. Kur mes dabar visi? Kodėl savo nenoru ateiti vaikams į pagalbą, t.y. paremti jos leidybą, užprenumeruoti „Kregž-dutę“ bent jau savo vaikams, vaikaičiams, žlugdome jos leidybą?!.. Tuo norime grubiai ją atimti iš vaikų rankų, kurios piešė piešinėlius, rašė rašinėlius, kūrė eilėraštukus, sudarinėjo rebusus, galvosūkius, juos sprendė ir siuntė savo mielai „Kregždutei“.

Mieli „XXI amžiaus“ skaitytojai, kol dar ne vėlu, padarykime viską, kad „Kregždutė“ gyvuotų ir toliau. Juk tiek nedaug reikia: tegul kiekviena šeima, kurioje yra vaikų, kiekviena mokykla užprenumeruoja „Kregždutę“ ir jos leidyba nesustos. Tai darykime tuoj pat!

Pranas Žukauskas

Šilalė

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija