Atnaujintas 2008 balandžio 4 d.
Nr.26
(1619)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai

Tarp kovos su žiniasklaida ir FSB ,,žaidimų“

Giedrius Grabauskas-Karoblis

Rusijoje vadinamuoju ,,tarpuvaldžio“ periodu (iki gegužės 7 dienos) tęsiasi išpuoliai prieš britų kultūrines organizacijas ir bendras Rusijos ir Didžiosios Britanijos įmones, kai kurių Didžiosios Britanijos bendrovių atstovybes Maskvoje. Kovo 12 dieną FSB darbuotojai atliko kratas naftos bendrovės „TNK-BP“ būstinėje, British Petroleum atstovybėje Maskvoje ir Britų tarybos biure Maskvoje. Buvo suimtas „TNK-BP“ darbuotojas Ilja Zaslavskis ir jo brolis Aleksandras Zaslavskis, Britų tarybos darbuotojas. Paimta daug dokumentų, kompiuterinių laikmenų. Šios kratos siejamos su tebesitęsiančia konfrontacija tarp Rusijos ir Didžiosios Britanijos bei tarp V. Putinui ir jo bendražygiui I. Sečinui artimų bendrovių ,,Gazprom“ ir „Surgutneftegaz“. Šios bendrovės tikisi perimti kai kurių pelningų naftos telkinių, priklausančių bendrovei „TNK-BP“, kontrolę. Kovo 24 dieną paskelbta apie dar vieną baudžiamąją bylą prieš „TNK-BP“. Tad jau kyla klausimas, ar „TNK-BP“ nelaukia ,,Jukos“ likimas. Naftos bendrovė „TNK-BP“ yra vadinama paskutine ,,vakarietiška“ Rusijos naftos bendrove. Pusę jos akcijų valdo stambi Didžiosios Britanijos naftos bendrovė British Petroleum. Susidorojus su M. Chodorkovskio vadovaujama ,,Jukos“ ir ,,Gazpromui“ perėmus ,,Sibneft“ bendrovę, jau beveik visos naftos bendrovės, išskyrus „TNK-BP“, yra paklusnios Kremliui.

Vėl žudomi žurnalistai

Kovo 21 dieną Maskvoje ir Machačkaloje nužudyti du žurnalistai. Valstybinio Pirmojo televizijos kanalo žurnalisto Iljaso Šurpajevo kūnas buvo rastas jo išnuomotame bute Maskvos šiaurinėje dalyje. Kaimynai, pastebėję iš buto besiveržiančius dūmus, iškvietė gaisrinę. Gaisrininkai, užgesinę gaisrą, bute rado jau mirusį I. Šurpajevą. Jis buvo pasmaugtas diržu. 33-ejų metų I. Šurpajevas rengdavo reportažus iš Šiaurės Kaukazo.

Tą pačią dieną Dagestano sostinėje Machačkaloje nužudytas Dagestano valstybinio televizijos ir radijo komiteto pirmininkas Gadžis Abašilovas. Abašilovo automobilis buvo apšaudytas iš automato, kai sustojo prie prekybos centro. G. Abašilovas žuvo vietoje, sunkiai sužeistas jo vairuotojas gydomas reanimacijoje. Abašilovas, kuriam buvo 58 metai, televizijos ir radijo komitetui vadovavo metus, prieš tai jis 10 metų buvo populiaraus savaitraščio redaktorius.

Nors pagal oficialaus tyrimo versijas šie nužudymai kol kas tarpusavyje nesiejami, nužudytųjų kolegos mano, kad G. Abašilovo ir I. Šurpajevo, pažinojusių vienas kitą, mirtys gali būti susijusios. Abašilovas buvo vadinamas aktyviu kovotoju su korupcija.

Tęsiasi ir žurnalistų areštai

Kovo 24 dieną Penzoje suimtas vietos laikraščio „Liubimaja gazeta“ redaktorius Olegas Kočkinas. Po jo arešto laikraščio patalpose dar ilgai buvo atliekama krata. Suėmime ir kratose dalyvavo virš 50 milicijos ir FSB darbuotojų. Vos atspausdintas kovo 19 dienos laikraščio tiražas buvo konfiskuotas spaustuvėje. FSB pareigūnai visus laikraščius sukrovė į mikroautobusą ir išgabeno į FSB būstinę. Jie paaiškino, kad tiražą konfiskuoja, vadovaudamiesi įstatymu prieš ekstremizmą. O.Kočkinas yra partijos „Jabloko“ narys, nuo 2006 metų vadovauja Penzos „Jabloko“ skyriui. Jis ne kartą rengdavo įvairius mitingus ir piketus.

Kuriama dar viena slaptoji tarnyba

Rusijoje kuriama dar viena slaptoji tarnyba, kuri vadinsis Federaline tyrimų tarnyba. Jau svarstoma ir apie jos vietą ir vaidmenį Rusijos valstybės „vertikalėje“, kur slaptųjų tarnyba ir taip jau knibždėte knibžda. Juokais sakoma, kad tarnyba kuriama naujajam prezidentui, kad Medvedevas galėtų pasidžiaugti turįs „savus“ saugumiečius. Keliamos dvi versijos dėl šios tarnybos ateities – arba tai bus stipri ir įtakinga žinyba, perimsianti nemažai kitų tarnybų funkcijų, arba tai bus nykštukinė žinyba, skirta saugumiečių klanų poreikiams patenkinti. Į FTT vadovo postą pretenduoja du kandidatai – abu V. Putino kurso draugai – prokuroras A. Bastrykinas ir buvęs KGB darbuotojas, dabar įtakingas Vidaus reikalų ministerijos pareigūnas A. Aničkinas.

Tarpuvaldžio dilemos

Besitęsiantis tarpuvaldis pasižymi tam tikru pereinamuoju periodu Rusijos viduje ir pakankamai skirtinga Vakarų šalių reakcija.Valdantysis režimas, savo „vertikalės“ viršuje pastatęs Medvedevą, rengiasi permainoms, kurios jį dar labiau sustiprintų. Jau aiškiau kalbama apie tai, kad gali būti uždraustos kai kurios opozicinės partijos. Pirmiausia minima Dešiniųjų jėgų sąjunga, vadovaujama A. Belycho ir B. Nemcovo.

Artėjant NATO viršūnių susitikimui, kur bus sprendžiamas klausimas dėl Ukrainos ir Gruzijos narystės šioje organizacijoje, neigiamą Rusijos poziciją parėmė Vokietijos kanclerė A. Merkel. Ji pareiškė mananti, kad tiek Ukraina, tiek Gruzija turi vidinių problemų ir vargu ar dabar tikslinga jas priimti į NATO. Iš anksto ir buvo tikėtasi, kad Vokietija rems Rusijos poziciją.

Didžiosios Britanijos vyriausybė įtraukė Rusiją į labiausiai nedemokratinių pasaulio kraštų sąrašą. Šiame 22 valstybių sąraše, be Rusijos, yra Iranas, Irakas, Sirija, Baltarusija, Kuba, Uzbekistanas ir dar daug valstybių. Įdomu tai, kad praėjusių metų birželio pradėjęs eiti Didžiosios Britanijos premjero pareigas G. Braunas nė karto telefonu nebendravo su Rusijos vadovu V. Putinu.

Judėjimo „Kita Rusija“ lyderis G. Kasparovas, komentuodamas paskutinius įvykius šalyje, pareiškė: „Čekistų režimas stiprina pozicijas. Dar prieš 4-5 metus buvo sunku lyginti nacistinę Vokietiją ir šiuolaikinę Rusiją, bet dabar tai jau įmanoma. Abu šie režimai gimė silpnos demokratijos sąlygomis ir greitu tempu judėjo link diktatūros. Rusijoje šį mėnesį buvo žudomi ir areštuojami žurnalistai, persekiojami opozicijos veikėjai, tęsiamas puolimas prieš laisvą žiniasklaidą ir užsienio valstybių kultūrines organizacijas. Visa tai rodo, kad dabartinė Rusijos valdžia virsta fašistiniu aštuonkoju“.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija