Atnaujintas 2008 balandžio 11 d.
Nr.28
(1621)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai

Vilkaviškio vyskupijoje

Alytaus dekanate

Auksinis kunigystės jubiliejus be jubiliato

Kun. Liongino Kunevičiaus
atminimo ekspozicija

Kun. Liongino Kunevičiaus
bendramokslis ir bendražygis
kun. Petras Dumbliauskas,
SDB, aukoja šv. Mišias

Kun. Liongino Kunevičiaus
poeziją skaitė Alytaus teatro
aktorius Eugenijus Rakauskas

ALYTUS. „Tik sparnams kunigų nevalia bot audrų, reikia vesti minias į Tėvyn꓅ – taip kunigo pareigas ir savo pašaukimą suprato ir 1957 metais eilėmis išsakė klierikas Lionginas Kunevičius. Prieš 50 metų kovo 23 dieną vyskupas Julijonas Steponavičius jam suteikė kunigystės šventimus, palaimindamas sunkiai tarnystei priešiškoje ateistinėje aplinkoje.

Per Atvelykį Alytaus Šv. Angelų Sargų parapijos bažnyčioje, kurioje Lionginas buvo krikštytas, priėmė Pirmąją Komuniją, o vėliau patarnavo šv. Mišiose ir jau 14 metų ilsisi jos kapinėse, buvo paminėtas jo kunigystės auksinis jubiliejus. Šv. Mišias aukojo ir pamokslą sakė bendramokslis ir bendražygis kunigas Petras Dumbliauskas, SDB. Jis kunigą Lionginą palygino su vyturėliu, kuris „nepasidavė žemės vilionėms, nesileido žemyn, bet vis kilo aukštyn – ar saulei šviečiant, ar audroms siaučiant, kol mirtis paguldė gimtojoje žemėje“.

Po šv. Mišių tikintieji klausėsi literatūrinės-muzikinės kompozicijos: aktorius Eugenijus Rakauskas skaitė L. Kunevičiaus sukurtas eiles, o knygos „Aušros sūnus“ autorė pedagogė Elvyra Biliūtė-Aleknavičienė – savo kūrybos posmus.

Kunigo Liongino sesuo Regina padėkojo parapijiečiams, kun. P. Dumbliauskui, klebonui kun. A. Užupiui ir programos dalyviams už gražų brolio pagerbimą auksinio jo kunigystės jubiliejaus proga, apgailestaudama, kad 13 metų trukęs pogrindinis darbas palaužė jo sveikatą ir neleido sulaukti šios dienos.

O prieš šį jubiliejų Šv. Angelų Sargų parapijos bendruomenė, Alytaus dekanas, VšĮ „Dienos namai“ Alytaus miesto savivaldybei pateikė prašymą, kuriame siūloma kunigą L. Kunevičių įregistruoti į 2008 metų Alytaus miesto Garbės piliečių kandidatų sąrašą ir pateikti svarstyti Tarybos posėdyje. Šiam prašymui pritarė 30 alytiškių pedagogų, medikų, verslininkų. Be to, savo pritarimą alytiškių žygiui ir savo pasiūlymus miesto Tarybai pateikė buvę kunigo Liongino bendražygiai – Lietuvos „Caritas“ generalinis direktorius kun. Robertas Grigas ir „XXI amžiaus“ redaktorius Edvardas Šiugžda.

Vincas TUMOSA

Kun. Arūno UŽUPIO nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija